Avatar uživatele
bolak

Musí auto bezpodmínečně zastavit chodci stojícímu u přechodu pro chodce?

Je to daný v zákoně, že prostě musí a basta? A v případě že ano a není kolem toho možná žádná polemika, tak mě zajímá co konkrétně hrozí takovému řidiči, který u přechodu nezastaví a nenechá chodce přejít?
Doplňuji:
Takže když mi nezastaví tak co, mám volat policii? Nemám jako občan povinnost hlásit porušení zákona?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: bolak

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? redy, briketka10, gecco, zzzlatokopka před 3295 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Absolutní ničím neomezenou přednost chodec nemá. Chodec má na přechodu přednost, nicméně nesmí do něj vstoupit v případech, kdy řidič přijíždějícího vozidla nestihne zastavit. Jako chodec vždy sledujte, zda řidič přijíždějícího vozidla brzdí, či ne. Oční kontakt s řidičem a jeho mimika vždy též hodně napoví.
Chodec má přednost, ale nikoliv absolutní. I tato přednost má své pravidla. Jedná se o dezinformaci, která zapříčinila po novelizaci zákona spoustu nehod na přechodech pro chodce, bohužel nezřídka i s tragickými následky.
A proti tomu ustanovení §54 odst. 3 téhož zákona: “Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.“

Podle § 5 odst. 1 písm. h) Zákona o silničním provozu je každý řidič povinen „snížit rychlost jízdy nebo zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, sníží-li rychlost jízdy nebo zastaví-li vozidlo před přechodem pro chodce i řidiči ostatních vozidel jedoucích stejným směrem,“ Tato specifická povinnost byla z Pravidel silničního provozu vypuštěna od 1. 1. 2001 a opět do nich byla navrácena od 1. 7. 2006.

Podle § 5 odst. 2 písm. f) Zákona o silničním provozu řidič nesmí ,,Ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce; tyto povinnosti se nevztahují na řidiče tramvaje.".

Za neumožnění nerušeného a bezpečného přejití chodci na přechodu nebo za ohrožení chodce při odbočování apod. jsou řidiči uděleny 4 body podle bodového systému hodnocení řidičů, za nedodržení povinnosti zastavit vozidlo před přechodem 3 body.

Na přechodu pro chodce a bezprostředně před ním nesmí řidič předjíždět (§ 17 odst. 5 písm. d) ani otáčet (§ 24 odst. 4 písm. c). Na přechodu pro chodce a ve vzdálenosti 5 metrů před ním nesmí řidič zastavit ani stát (§ 27 odst. 1 písm. c).

Doplňuji:
Když ti nezastaví,tak už těžko policii zavoláš!!

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

bolak na takto položenou otázku je odpověď
ANO, musíte, ukládá Vám to zákon.
sankce je zde:
http://www.12bo­du.cz/bodovany-prestupek-125c-1f-6a.html

Pokud ale chodec stoji u přechodu a jasně nedává signál, že hodlá jít na přechod, tak nemusíte zastavovat. Je to tenký rozdíl, kdo to více uhájí. Příklad, diskutující lidí u přechodu asi jen diskutují, nechtějí přecházet..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Pokud u přechodu pouze stojí a viditelně se nechystá přejít, zastavit nemusíš.
Samozřejmě ale, jako řidič o tom musíš mít jistotu. Třeba tím, že ti sám dá najevo abys jel.
Více viz odpověď Jaguar.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

K doplnění-ne, toto porušení zákona nepodléhá povinnosti oznámení trestného činu. Oznamovací povinnost vyplývá ze zákona a je zde uvedeno které porušení se hlásit musí.

Dovolím si malou poznámku k zastavování vozidel:
Velmi se mi líbí vmluva řidičů velkých aut nebo autobusů, kteří se hájí tím, že nemohou zastavit na metru a to buď z důvodu těžkého nákladu nebo cestujících osob.
Zákon však jasně říká, že řidič se musí k přechodu přibližovat takovou rychlostí, aby mohl zastavit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Chodec na přechodu přednost má. Jakmile chce přejít je řidič povinen bezpečně zastavit. Za nezastavení je pokuta do 2500Kč a jisté 4 body.
Viz sazebník 2015 :
http://www.12bo­du.cz/bodove-prestupky.php

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gobls

Jaké máte jako chodci zkušenosti s dodržováním tohoto řidiči? Já tedy velmi špatné. Není ničím neobvyklým, že třeba 10 aut za sebou jede bez jakéhokoliv otálení. V tom případě by 90 procent řidičů nedodržovalo předpisy. Potom se ani nedivím, že tam chodci „vlítnou“ když jim dojde trpělivost. Línej zadek v autě se nechce obtěžovat ani přešlápnout pedály a zakvrdlat pákou. Ono je to ale ještě horší, třeba jak se každý cpe s autem do ucpané křižovatky, klidně i do kolejí tramvaje, na červenou, a dokonce někteří schválně najíždí jeden těsně za druhého, aby chodci co mají zelenou nemohli přecházet. A policie nikdy nikde. Asi to budu muset řešit ostrým šutrem v kapse.

před 3107 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek