Avatar uživatele
stenly1

Musím nechat průjezd přes pozemek na kterém byla za minulého režimu vyježděná cesta

Koupil jsem pozemek na kterém je znatelná stopa po vyježděné cestě tento pozemek byl v 91 roce vrácen státu neboť vlastník nebyl v roce 2008 jsem si pozemek pronajal a v roce 2009 odkoupil v kupní smlouvě není žádný záznam o cestě není ani v katastru a ve smlouvě mám napsáno, že pozemek není zatížen užívacími právy třetích osob přesto si na tuto cestu dělají nárok majitelé sousedního pozemku dokonce přinesli nějaký doklad který platí od roku 97 je li tam znatelná cesta musím pozemek nechat průjezdný také jsem si ledas co zjišťoval také jiné věci a zjistil jsem, že jejich pozemek sousedí s pozemkem který je na katastru veden jako ostatní komunikace (tudíž jako cesta) ale bohužel by museli jezdit přes svou část pozemku kterou si udržují a nechtějí si tam dělat stopy od traktoru Přitom tam jsou taky znatelné stopy od cesty neboť se pozemky nacházejí u objektu bývalého kravína Když jsem v roce 97 koupil domek a potřeboval jsem dovézt písek tak mi to nebylo umožněno přes jejich část pozemku se slovy žádná cesta tu není to je náš pozemek A na jednou když to potřebují oni tak tam cesta je. Přitom v roce 2008 bylo Pozemkovým fondem vyhlášeno výběrové řízení na odkoupení části kravína i pozemků kolem něj Toho se nezúčastnili se slovy nemáme zájem to nepotřebujeme

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? jiriii před 4392 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Řešili jsme obdobný problém s cestou zavedenou za komunistů. Výsledek je:
komunikace by musela být zapsána v pozemkových mapách, musela by být tedy jako komunikace vedena na KN. Žádný cár papíru, který není oficiálním úředním rozhodnutím, není pro posouzení práva přejíždět přes Váš pozemek rozhodující. Mohla zde být sepsána dohoda, ale pokud nebyla sepsána s Vámi jako s novým majitelem, tak nemá žádný právní podklad a není na Vás, abyste ji respektoval.
Je-li možnost přístupu k sousední nemovitosti navíc z jiné strany, potom tím spíše neustupujte a chraňte si svá vlastnická práva.
Někdy se holt vyskytnou lidé, kteří nemají nikdy dost a otravují sousedy svými nesmyslnými požadavky a nároky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

To je těžko, závisí na právníkovi a jeho zdatnosti, jestli tam není nic zakresleno, tak to mohou napadnout takzvaným zvykovým právem, ale ty zase můžeš oponovat tím, že příjezd mají z druhé strany, dle mého mínění se mohou dostat na svůj pozemek z druhé strany, tak by neměli jezdit přes tvůj pozemek, ale tady bohužel pomůže asi jedině majetková správa, nebo nejlépe asi právník. Skusil bych to provizorně oplotit a pak počkat co se bude dít. Držím palce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Tak s tímto jsem se setkal již několikrát.Za komunistů se několik lidí domluvilo s MěNV a udělali si zahrádkářskou kolonii z nepoužívaného pozemku.Postavili si tam chatky a cesta udělali přes pozemek, který jim úřad určil.20 let se tam jezdilo autama.Po revoluci dostal pozemek vlastník, ten ho prodal a nový majitel zahradil cestu, protože v katastru nikde žádná cesta zapsaná není.Cestu si museli se skřípěním zubů všichni vlastníci chat koupit a mohou tam jezdit jen s kárkou (na auto tu šíři nechtěl prodat).
Zrovna tak u nás na vesnici za komunistů byly přiděleny parcely na stavbu baráku.Dva baráky jsou postavený vedle sebe a vede k nim jen jedna cesta (tenkrát se to nijak neřešilo).Po revoluci se přišlo na to, že cesta je vlastně na pozemku jednoho vlastníka a ten si cestu ohradil jen pro sebe.Ten druhý barák je nyní bez příjezdové cesty a domů chodí je pěšinkou kolem svého plotu (cestu na auto nelze udělat, je tam svah).

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Začal bych tím, co je uvedeno v katastru nemovitosí, přesné označení k čemu slouží pozemek. To že přes pole přejede traktror, nebo i několik, neznamená, že tam bude navždy nějaká cesta.
Jaký doklad to přinesli, takový jako si napíšu sám? Osobně bych nechal dokazování na nich, a upozornil bych je, že neoprávněně používají cízi věc.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek