Avatar uživatele
Lů18

Musím při registraci na úřad práce ukončit pracovní poměr (jako OSVČ na vedlejší pracovní poměr)?

Mám živnostenské oprávnění na vedlejší pracovní činnost + jsem byla studentkou pomaturitního studia jazyků, a protože jsem se příhlasila na studium téhož roku, ve kterém jsem úspěšně odmaturovala, ze zákona za mě soc. a zdrav. pojištění hradil stát. Stát mi hradí až do 31.8.2016 … Stále mám platnou smlouvu o spolupráci s firmou, kde jsem vykonávala živnost, nicméně, už to nedělám pár měsíců. … Proto se chci přihlásit na pracovní úřad, mám přerušenou živnost (vše poslané přímo na živnostenského úřadu na všechny ostatní úřad a správu, a potvrzení o studiu (od kdy do kdy), někde jsem ale četla, že abych se mohla přihlásit na úřad práce musím ukončit smlouvu o spolupráci a donést doklad ze správy sociálního zabezpečení, že nejsem OSVČ. … Ale nevím jestli to je jenom pro ty, co to měli na hlavní pracovní poměr, nebo celkově pro všechny OSVČ … Bohužel tyto informace, nemohu na webovkách úřadu práce vůbec najít. Děkuji za pomoc :)

Živnost přerušenou mám, jde mi o to, že mám smlouvu o spolupráci s firmou, kde se pracuje na živnosťák, který jsem měla na vedlejšák, a prý abych se mohla přihlásit na pracák, musím tu smlouvu o spolupráci vypovědět.

Upravil/a: Lů18

Zajímavá 0 před 2795 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Smlouva o spolupráci s firmou není žádným pracovním poměrem. Nejspíš půjde o jinak zakázaný švarcsystém a smlouva bude oficiálně objednávka služeb. Pro registraci na ÚP je rozhodující, že máš přerušenou živnost a nemůžeš tedy žádné služby poskytovat a mít z nich příjem. Bylo by seriózní smlouvu vypovědět.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Živnost musíš ukončit, nebo alespoň přerušit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

V žádné firmě „se nepracuje na živnosťák“, nejde o pracopvní poměr,
ale o Švarc systém, ze který Vám i „zaměstnavateli" hrozí pokuta (Vám
tuším od 10.000 do 100.000 Kč, „zaměstnavateli“ od 250.000 Kč).

To, co nyzýváte „prací na živnosťák“ je ve skustečnosti vedlejší SVČ.

Jestlli se chcete zaregistrovat na ÚP, musíte SVČ ukončit nebo přerušit.

A do budoucna nedoporučuji podvádět. Buď normálně podnikejte,
neb o si najděte zaměstnání. Švarc systém je podvod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek