Avatar uživatele
anonym

Myslet si, že toho druhého změníme je omyl. Že druhého vytvoříme podle svého obrazu. Věřil tomu i Bůh a jak to dopadlo?

Je to pravda, nebo fikce?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3803 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Člověka nelze změnit, lze ho jen inspirovat. Když někomu řeknu, že třeba moc jí, že by se měl zamyslet na svou životosprávou, určitě mě pošle někam. Budu tedy mlčet. Vyslovila jsem svůj názor, poradila, ale záleží na tom, zda druhý informaci přijme, nebo ne a uvědomí se, že jsem měla pravdu.

Když se chce člověk změnit, musí sám chtít, musí mít nějakou inspiraci, důkazy pro svou změnu, musí vidět činy. Je zbytečné vtloukat člověku do hlavy informace proti jeho vůli. Pokud to tak děláme, stáváme se fanatikem.

George Bernard: Rozumný člověk se přizpůsobí ostatním. Ten nerozumný trvá na tom, aby se svět přizpůsobil jemu. Proto veškerá změna závisí na těch nerozumných

K další části vaší otázky. Podle bible Bůh stvořil člověka k obrazu svému, projevuje se to (či mělo by se projevovat) na člověku především morálně a mentálně. Věřící člověk komunikuje s Bohem prostřednictvím svých modliteb, myšlenek, takže jde o duchovní oblast, o vědomí.

Bůh stvořil člověka jako rozumnou bytost, která má vlastní vůli.Člověk si může dělat vlastní úsudek a činit vlastní rozhodnutí. Je tedy svobodný, záleží jen a na něm., na jeho rozhodnutí. Kam to vede, je jiná skutečnost.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
MK44

ad – Myslet si, že toho druhého změníme je omyl.

To není omyl. Každého, s kým jsme ve styku, ovlivňujeme. Změnit ho může být velice snadné. Teda chceme-li ho změnit k horšímu. Stačí ho ponížit, párkrát ho vzít na hůl nebo mu něco šlohnout. Vbrzku se začne chovat taky tak a začne vám to vracet.
Ale změnit druhého k lepšímu, to dá fušku. Třeba proto, že to chce osobní příklad v moudrém, upřímném a ohleduplném jednání. A kde takový příklad brát, že.....

ad – Že druhého vytvoříme podle svého obrazu.

Druhého nevytvoříme. Už novorozenec přichází na svět s nějakými dispozicemi. Většinu lidí pak potkáváme v době, kdy již jsou nějak vyvinuti. Lze je právě jen měnit. Někoho snáz jiného ztěžka. Otázka je, podle jakého obrazu. Ten „náš“ obraz totiž nemusí být nutně zrovna ke koukání…

ad – Věřil tomu i Bůh a jak to dopadlo?

Nevím, jestli je nebo bylo něco nebo někdo jako Bůh. Toho, jehož nám předkládají propagátoři náboženských ideologií, považuji spíš za odraz lidských přání a představivosti. Těžko říct, zda něčemu „věřil“. Jak to zatím dopadá zjistíte, když se rozhlédnete. Přitom není od věci taky vhlédnout do sebe. A jak to bude dopadat zítra? To záleží na kom?

ad – Je to pravda, nebo fikce?

Záleží na tom, co těmi slovy myslíte, k čemu z dotazu je vztahujete a proč je kladete jako protiklady.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

A ptáš se na co :

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Myslím, že tak trochu mícháš hrušky a jablka.
Něco jiného je snaha druhého člověka změnit a něco jiného ho stvořit „ke svému obrazu“, ale dát mu svobodnou vůli.

Jak je tu zmíněno, aby se člověk nějak zásadně změnil, musí k tomu mít nějaký zásadní důvod. Snaha někoho předělat, když se nám nelíbí jeho chyby, je skutečně marná.

Vytvořit někoho ke svému obrazu neůžeš už vůbec – to může skutečně jen Bůh. Kdysi se prý o něco podobného pokusil rabbi Löw, ale teké to nedopadlo zrovna dobře.

No a s tím Božím stvořením člověka k božímu obrazu – k tomu právě patřila i schopnost a možnost vlastního rozhodování, která nakonec vedla k tomu, že člověk přestal dělat to, co bylo podle Boha dobré a tím se mu přestal podobat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
badisko

Lide se nemeni pokud sami nechcou … a pokud chceme menit jine me je neco opravdu smatne …
Na otazku ohledne viry ti neodpovim.. na to si musis prijit sam …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

To je nějak hodně filozofování a málo informací k tomu, co tě vlastně zajímá.
Snažit se jiného člověka změnit je opravdu nesmysl. Ovlivnit ho ale mohou různé životní situace a problémy, které si musí vyřešit a kterými prochází..
Bůh stvořil člověka k obrazu svému a vdechl mu život. Nikde se ale nedočteš, že chtěl člověka měnit. Ačkoliv ho vyhnal z Ráje, tak předělávat ho nechtěl. Bůh chtěl, aby jej člověk uznával a respektoval. A jsme opět u toho, opět někdo, kdo chtěl, aby se dodržovala nějaká pravidla. (Já už se na to fakt vykašlu. Člověk na to narazí všude-zase pravidla a kodex.)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nuk nuk

Kdyži, jestli Tvá filozofická, téměř řečnická otázka, znamená, nakolik můžeš změnit tu svou kotrmelínu, pak věz, že tu může změnit opravdu snad jedině Bůh. Ale to musíš svůj dotaz asi poslat jinam, tady nikdo z nás nemá takovou „kouzelnou“ moc.

před 3803 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
arygnoc

no keď je originál ako kópie, tak s pánom bohom.

před 3803 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek