Avatar uživatele
Rokio

Myslíte si, že by se SCIO testy měly zrušit?

SCIO testy nijak nevypovídají o znalostech a dovednostech žáků a navíc se velmi těžko trénují, takže vytrvalost, pracovitost a síla vůle těžko může pomoci při dělání SCIO testů.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2729 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jaká každá věc, i maturtiy mají svůj rub a líc.

Sledovala jsem jen testy z CJL, které studenty připravovaly na spuštění testů, ale i testy u maturity.

Testy vypovídají o schopnosti porozumět textu, použití správných významů slov, pokud jde o stylizaci a atd.

Zpracování slohové práce vypovídá o způsobilosti napsat bez předem zadaného tématu slohovou práci na daný slohový útvar.
Stále ještě na některých školách učitelé CJL chybují, zadávají témata předem, takže žák si je může připravit, pak se jeho nedostatek projeví u maturity. Napsat krátkou práci patří k úrovni maturantů – třeba motivační dopis. Platí jednotné měřítko pro posuzováníí práce, protože hodnocení stylizace je vždy subjektivní.

V literatuře dělají studentům problém byť všeobecné otázky, ale třeba z učiva prvního ročníku, které studenti považují za záludné.

Určitou nevýhodu vidím v tom, že . státní maturita je pro všechny školy stejná, i když výuka na různých typech škol je velmi rozdílná pojetím, obsahem i rozsahem. Ale maturitní vysvědčení je jen jedno. Nemyslím gymnázia, ale SOŠ či SOU.

Maturita netestuje vždy úroveň středních škol, ale často hovoří o kvalitě přijímaných žáků. To rodiče nezajímá, nezachytí totiž ani statistika.

Protože další částí je školní maturita, na každé škole jsou různé nároky na vědomosti studentů, proto státní maturita ukáže, zda studenti umí myslet. Měřítko je pro všechny budoucí absolventy stejné, byť záleží na jejich úrovni, zájmu o studium atd. To škola těžko ovlivní.

Ale osobně si myslím, že státní maturity nejsou příliš náročné. Na jejich náročnost či nenáročnost by měly reagovat vysoké školy, , pokud je využivají k přijetí ke studiu..

U státní maturity nejde jen o „povídání“ o autorovi a jeho díle atd., ale nutí k přemýšlení. Přece čeština má určitá pravdila pro stylizaci. Nepřesná stylizace snižuje porozumění textu. K tomu je třeba umět i pozorně číst.

Právě vytrvalost, pracovitost a vůle vedou k tomu, že se žák naučí o různých jevech přemýšlet, procvičuje si logické myšlení , využívá paměť atd. se zúročí u státní maturity, nejen v češtině,i ma­tematice či cizím jazyku.

Na téma vědomostí žáků i maturantů atd. jsem vložila otázku
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/sedi-v-lavicich-lina-a-zpohodlnela-generace-pro-niz-je-tezke-za-4-r-precist-20-knih-a-snadne-napsat-vili-vili-u-vili

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

SCIO testy vypovídají něco o znalostech (třeba jestli nějaké máš, nebo ne).To, že se špatně trénují, je asi schválně.Vytrva­lost, pracovitost a síla vůle nejsou věci, které mají testovat, tak nevím, proč by ti u toho měly tyto dovednosti pomoci. Maximálně je můžeš použít k tomu, abys získal znalosti, které v těch testech můžeš uplatnit.

Takže nevidím důvod, proč by se měly rušit.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

SCIO je kombinace znalostí, logického uvažování a schopnosti porozumět tématu (otázce). Tedy soubor tří věcí, které jsou při studiu snad nejdůležitější (spolu s chutí se učit a obětavosti dát tomu čas).

SCIO je postavené tak, jak má být postaveno, jeho zrušení by bylo nelogické.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Máš právo na svůj názor. Jednou dělala dcera přijímačky, kde byly SCIO testy. Udělala je, ale kvůli špatné formulaci otázky, nebyla málem přijata. V daném okamžiku jsem si nepřál nic jiného, než zrušit všechny SCIO testy a ti, co s tím mají co do činění. Dnes mi je to jedno, ale každopádně ty testy aspoň roztřídí zrno od plev.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vitezove11

Zrušila bych SCIA je to zbytečně těžke ......

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Všechny plošné testy by se měly zrušit,
podle mne vedou akorát k degradaci vzdělání.

Vyzkoušela jsem si několik testů v oborech,
jež nejsou „moje parketa“. Stačilo se jenom
trochu soustředit a testy jsem zvládla.

O čem asi tak vypovídají testy,
které zvládne i ten, kdo ten který obor neovládá?
[Nejvíce mne překvapila angličtina.]

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Hodně testů by se mělo zrušit, jak nějaké „scio“, tak i testování ve škole, je to k ničemu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… třeba je to právě o tom, aby oddělili, ty co se to musí našrotit, od těch, co logicky uvažují a nepotřebují trénink( rozuměj: našrotit se, jak básničku…)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Já nevím… Mi právě přijde, že SCIO je přesně o tom, o čem by měla škola být. Trénuje logické myšlení a není to vysloveně o vědomostech, ale o celkovém uplatnění a logickém myšlení. Ale jako každého věc. Já s ním nikdy neměl problém. Ale vždycky jsem na to byl připravený a dělal si třeba na https://nanecis­to.online/ přijímačky nanečisto Cermat. 😉 Je to systémově hodně podobné.

Avatar uživatele
Psychotic

Kelt: A nebo byla otázka formulována správně a nepochopil jsi ji společně s dcerou…

před 2729 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek