Avatar uživatele
Rokio

Myslíte si, že je dobré, pokud je malé dítě asertivní (mezi šesti až deseti lety)?

poznámka: asertivita = spolupráce a dohoda (zjednodušeně)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2888 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Řekl bych že ani Rokio ani Psychotic se se svou představou o asertivitě zrovna moc dobře netrefili (resp. možná oba zjednodušujete až příliš…). Asertivita by měla být spíš o schopnosti jednat a prosazovat své zájmy, ale nikoli neústupně a agresivně. Spíš schopnost lidi přesvědčit než donutit. Schopnost vysvětlit jim svůj postoj/názor/po­žadavek a případně se ho i vzdát pokud z diskuse vyplyne něco lepšího.

Ale jestli je to dobré pro dítě či jeho okolí? Obvykle by se dítě mělo hlavně učit, protože nemůže mít pro rozhodování ve většině situací dost zkušeností. A zrovna pro asertivní vystupování jsou obávám se zkušenosti podmínkou. Pokud dokáže ale své přiměřené požadavky a potřeby jasně sdělit (což je jeden z významných aspektů asertivity) pak je to jedině dobře.

Bacha, asertivita může snadno přerůst v nasertivitu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Psychotic

Asertivita je pravý opak spolupráce a dohody – je to neústupnost, dožadování se svých práv, schopnost konfrontace a přiměřené požadavky na chování ostatních lidí.

V tomto ohledu je pro malé dítě z krátkodobého hlediska asertivita značně nevýhodná, protože dospělí ho za ni budou trestat. Do budoucna ale získá velice cenné zkušenosti a určitě mu to prospěje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Jak to myslíš? Takové zkrátka je. Samozřejmě pokud se s ním je možné dohodnout, je vždy lepší, než když je to opačně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek