Avatar uživatele
Cenobita

Myslíte si, že může být robot dobrý arbitr krásy?

Může robot vnímat krásu? Je nebo není robot rasista, když se mu líbí více běloši než černoši a ostatní neběloši?

https://www.no­vinky.cz/koktej­l/414197-roboti-hodnotili-krasu-lidi-vyhrali-temer-vyhradne-belosi.html

Zajímavá 0 před 2804 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
MK44

Co by robot nebo nějaká umělá inteligence nemohl jemu předložené objekty nějak řadit? Záleží, jak ho naprogramujete. A jestli by mohl být arbitrem? Když se jeho rozhodnutím podřídíte… Třeba tak jako se podřizujeme módě nebo názorům podávaným lidmi, na nichž nám záleží, tradicí nebo sdělovacími prostředky a reklamou. Záleží na každém.

Krásno, příjemno, hezky je emoční záležitost úzce spojená s pudovým vybavením. A to se vyvíjí po miliony let. Dneska to u mužských vypadá tak, že někdo má radši děvčata atletických postav a někdo baculky. Pokud se robotovi dostane nějakého reprodukčního vybavení, například skládat své „potomky“ ze součástek, které si vyrobí na 3D tiskárně, bude mu to, zda je lidská samička hubená nebo při těle, dokonale fuk. Potažmo pak lidský ksichty vůbec. K ničemu je nepotřebuje. Ovšem to, zda se u nějaké samoučící se a reprodukující se umělé inteligence, vystavené obdobě přírodního výběru jednou vyvine cosi jako emocionalita, to se odhadovat neodvažuju.

Robot není rasista stejně jako není rasistou automobil vyrobený pro řidiče čínských rozměrů, do kterého se evropan nebo afričan nenasouká. Rasistou by snad mohl být jeho konstruktér, pokud auto navrhl s rasistickým úmyslem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Je to nesmysl. Robot je jenom stroj, pracuje podle nějakého algoritmu dodaného člověkem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek