Avatar uživatele
Cenobita

Myslíte si, že označení svátku „letnice“ je korektní označení?

Letnice jsou pohyblivý svátek závislý na Velikonovích, většinou se vyskují v květnu, málokdy v červnu, není to od církve trochu zmýlená ? Co třeba označovat spíše: „jarnice“ ?

https://cs.m.wi­kipedia.org/wi­ki/Letnice

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2799 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Stanovení data souvisí s Velikonocemi, které se slaví po prvním jarním úplňku. Je pravda, že se letnice nevyskytují v dnešním astronomickém létě, ale datum je součástí velikonoční doby v širším slova smyslu.

"Letnice i Velikonoce mají mnoho společného, například oslavují přírodu (Velikonoce jsou svátky jara, Letnice začátkem sklizně). Pro křesťany jsou Velikonoce svátkem vzkříšení Pána Ježíše a Letnice svátkem seslání Ducha.

Letnice také navazovaly na tradici předkřesťanských svátků. Český kronikář Kosmas psal roku 1092 o knížeti Břetislavovi II., že vyháněl ze země čarodějníky, věštce a hadače pohanské.
http://veliko­noce.nasesvat­ky.cz/svatky

Letnice „Já vnímám český název letnice jako pohanský pozůstatek a označení různých jarních zvyků, kterými se zajišťovala úroda a ochrana polí. Poněvadž tyto zvyky byly praktikovány přibližně v době, kdy se později slavily křesťanské svatodušní svátky, došlo ke spojení názvů daného období. Navíc se blížil také letní slunovrat – a opět se nám název letnice blíže vysvětluje. Na letnice vycházeli hospodáři do polí. Obcházením polí uzavírali zemědělci magický kruh na jejich ochranu před pohromou. V některých krajích vyjížděli do polí na koních. Obřad byl spojen s přehlídkou a slavnostní jízdou po vesnici. Ale to už bychom se dostali až k jízdě králů a jiným podobným zvykům…“

Další podrobnosti se dočtete v odkazu

Je známo, že svatodušní svátky navazují na původní židovský svátek Šavuot.
Židé ovšem neděkovali jen za úrodu. Tento svátek je spojován s darem Tóry…
Vnímá takovou souvislost také křesťanství?
atd. "
Ludmila Kotrmanová O svatodušní neděli se zrodila církev
http://www.nase-rodina.cz/arti­cle.php?clanek=921

Pojmenování neřeším, tradice, je to dané historicky. I když u nás se místo letnic (zastaralý výraz¨) užívá častěji název Svatodušní svátky.

Ještě z pohledu etymologie od J. Rejzka a V. Machka

„Léto – : spojení s lit. lėtas ‘mírný, klidný’ (tedy ‘mírné roční období’ v protikladu k zimě) a spojení se stir. laithe ‘den’, případně švéd.d. låding ‘jaro’ z ie. *lēto- ‘teplé období’“.
Latinské laetus = pěkný utěšený, ´dobře vypadající osení, tráva, mladá zvířata..

Je vidět, že slovo léto, odvozené letnice, neměly s astronomickým létem nic společného. Původně to byla doba před létem, jak je možné zjistit i z historie.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Cenobita Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek