Avatar uživatele
Adam2

Myslíte si, že se někdy lidem podaří cestovat rychlostí podobné rychlosti světla?

Kdy by to tak mohlo nastat? Za 400 let?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, kelley, Kepler před 2758 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Před 400 lety byla největší vymoženost v cestování kočár s koňmi a plachetnice a nikdo ani v nejdivočejších snech netušil kam až se svět pohne. A to teprve během té doby teprve začínal exponenciální vývoj. Co bude za 400 let si tím spíš nikdo neumí ani představit. Je otázka, jestli tou dobou budeme ještě vůbec existovat. S dosud známou technologií není let rychlostí blízkou rychlostí světla není možný, i když teoreticky možný je. Je to otázka nesmírného množství potřebné energie. Kdo ví, jestli by vůbec stačila 100% přeměna hmoty v energii, spíš si myslím že ne. Ale může se nakonec cestovat na docela jiných principech, o kterých máme zatím jenom nejasné tušení (červí díry, zakřivení časoprostoru atd.). Ten časový horizont, i kdyby byl jen 100 let, je neodhadnutelný. Zatím jsem šťastný, když vím jaké počasí bude za pár dní. Jinými slovy – planá diskuze.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
RyuzakiKate

To by ovšem znamenalo možnost cestování v čase.
Třeba pro mě jednou přiletí TARDIS.
A nikdy vám to neřeknu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Myslím že podaří. Kdy? to tedy netiším.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jiříí

Mám dojem, že žádná hmota nedokáže dosáhnout rychlosti světla aniž by se nerozpadla. Takže podle zákonů vesmíru to možné nejspíše není.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Bednaricek

Myslím si, že podobnou rychlost by lidské tělo nezvládlo. Nejspíše by došlo k narušení krevního oběhu a následné ztrátě vědomí. Hezký den.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Myslím, že ne. A ne proto, že by to bylo fyzikálně nebo technicky nemožné, ale proto, že vývoj se zastavil. Lidé ztratili zájem létat nebo jezdit stále rychleji. Do vesmíru se téměř nelétá, doletět na Měsíc by byl dnes velký problém. Nejrychlejší letadlo se přestalo vyrábět před 30 lety. Nadzvuková dopravní letadla jsou ve šrotu. Nikdo už dnes nechce a neumí postavit auto, které by jelo 1000 km/hod, jako v 60. letech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nejdříve budou muset vymyslet a vyrobit raketu, která bude mít aspoň nějakou šanci, že během letu nevybouchne, zatím teda žádná sláva. Až po tom bych začal uvažovat o dosažení rychlosti světla, protože pokud se ani teď lidé neumějí skoro vůbec dostat do vesmíru, k čemu jim taková rychlost je? Na Zemi se taková rychlost podle mě moc nevyužije. Navíc k tomu lidé nemají ani finance, komu se chce investovat miliardy korun do rakety, která jim z velké šance také vybouchne? Když nezvládají ani pitomou raketu, v budoucnu to nebude o nic lepší.

Já si tedy spíš myslím to, že se do těch 400 let dočkáme něčeho, čemu lidé říkají konec světa. I když ve skutečnosti ve vesmíru zmizí jen bezvýznamná planeta Země… A pokud nezmizí, snad se tu vyvinou mnohem lepší organismy než tu jsou teď, hezky od znova.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
luckykubrt

Já osobně si myslím, že na podobném principu funguje cestování teleporty. Jde o to umět rozložit na jednom místě lidské tělo do částeček podobných fotonu a na jiném místě ho zase složit. To jestli to lidstvo dokáže a za kolik let je zatím ve hvězdách. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

dubraro: tak špatné to není. :)

Akorát na auto, co by jelo 1000 km/h nejsou cesty, navíc kdo by to řídil. Ale vlaky jsou tak nějak čím dál rychlejší (na klasických kolejích přes 500 km/h je celkem šupa)

Dopravní nadzvukové letado se rozhodně chystá (i když jen bizjet). Zase se hledí na peníze. Std letadlo letí 0,8M, což není tak pomalu, při každém dalším zrychlení roste cena exponenciálně. Tak možná proto.

Chystá se expedice na Mars, na měsíc se nelítá, protože lidi jsou zmlsaní a nechtějí připustit riziko, které se kdysi připouštělo.

Ve vesmíru toho lítá až až, (poslední zajímavý počin je „chytání“ komety (Rosseta) – samotné navedení družice na oběžnou dráhu komety byl úžasný výkon. Přistání prvního stupně rakety, nebo třeba LISA pathfinder – taky zajímavý projekt, stačí se rozhlídnout.

před 2748 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
MK44

Adam2 – Myslím, že k odpovědi kolegy Keplera na položenou otázku není co dodat. Obsahuje vše, co napadlo i mně.

před 2758 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Sice nevím kdo, nebo co je to tardis, ale cestování v čase by to bylo (teoreticky možné jen vpřed). Takže až by ses ze své hvězdné cesty vrátila, všichni už dávno budeme prdět do hlíny a neřekneš nám fakt nic.

před 2758 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
RyuzakiKate

TARDIS je vesmírná loď a zároveň stroj času z kultovního britského seriálu Doctor Who, která má vzhled policejní budky ze 70. let.
A právě že bych se mohla vrátit do chvíle, do které budu chtít, takže třeba i pár vteřin předtím, než bude položena tato otázka. A neřekla bych vám to, protože i přesto, že bych se měla čím chlubit, bych to říct nesměla :P

před 2758 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Aha. No naštěstí cestování zpět časem není možné ani teoreticky, naráželo by to na nepřestavitelné množství nepřekonatelných paradoxů. Takže je fajn, že žije jen ve sci-fi a kouzelných seriálů jako je Doctor Who.

před 2758 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
RyuzakiKate

A vzniku alternativních vesmírů. Tématiku cestování časem mám ráda. V DW, Návratu do budoucnosti i Červeném trpaslíkovi.

před 2758 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, já jsem nadšený scifista od té doby, co jsem si přečetl první verneovku, akorát kladu větší požadavky na tu složku „sci“. Hodně takových fantastických představ se už kompletně realizovalo. Ty alternativní vesmíry, to fakt chytrý výmysl, který šmahem řeší všechny problémy. Sám bych nevymyslel lepší 🙂

před 2757 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek