Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Já se vůči takovým výzkumům stavím opatrně, ne vždy musí jít o skutečně reprezentativní a dostatečně velké vzorky. Někdo udělá jiný výzkum a může zjistit pravý opak. Ale ono „globální blbnutí“ je docela možné, přihlédneme-li k tomu, jak se mění životní styl, co jíme, pijeme a co dýcháme.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Ten článek sice na první pohled působí docela
důvěryhodně, ale celkově na mne ten web nepůsobí
seriózně. (Nespoléhala bych na tamní informace.)

Pokud by k nějakému snížení IQ opravdu docházelo, pak bych
je přičítala spíše „umetání cestičky“. Po děti (někdy ani mladí)
nejsou vedeny(i) k logickému myšlení, nemají odpovědnost za
své jednání, v řadě rodin nemají povinnosti…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Ano, to odpovídá. Možná za to může Internet a pocit, že místo něco vědět stačí si to najít. Ale ono úplně tak to nefunguje, člověk musí mít alespoň nějaké základy, avy se s těmi informacemi naučil pracovat.

Druhou věcí je, že řada lidí si svoji „hloupost“ ani neuvědomuje a paradoxně jsou úspěšnější, než Ti, co jsou si vědomi i všech povinností a rizik. Ale taková už je doba.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Jedna psycholožka v ČR prohlásila, že žijeme ve věku „digitální demence“ a uváděla spojitost mladé generace s narůstající závislostí na mobilních technologiích. Takovým mladým lidem sice vzrůstá porozumění technologiím, ale klesá praktická použitelnost pro každodenní život mimo technologie.

Smutný žel pravdivý fakt :(

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Bezesporu ANO!
Má to různé příčiny – jednak nezájem systému > viz katastrofální školství (systém potřebuje jen omezený počet inteligentních lidí, ostatní nejen že nejsou potřební, ale dokonce jsou systému ke škodě!)

Druhým (a neméně silným) faktorem je „zvyšující se chytrost prostředí“, díky které není nutné takové intelektuální nasazení. Když jsem slyšel na konci 80. let tuto teorii poprvé, tak jsem se smál. (byla to doba SUPERpočítačů IQ-151 a „mobil“ byl jen latinský termín pro něco pohyblivého ;) :D) Dnes, když vidím mladé, kterak pro výpočet dramaticky komplikované a záludné úlohy: „Kolik je druhá odmocnina z 81?“ hbitě z kapes dolují mobily a spouští apku „kalkulačka“, tak už se nesměji.

Tudíž nejde o žádnou novinku (alepoň pro mne), je to přirozený vývoj. (přesněji spíše degenerace). Pořád dokolečka říkám, že člověk je vrcholem biologické evoluce, dále už cesta vede přes technologie. Je úplně jedno, jestli zdegenerujeme přirozenou cestou nebo se zničíme válkou mezi sebou, či válkou proti strojům (AI). Každopádně platí, že stroje jsou dalším článkem evoluce, lidstvo je jako každý druh odsouzeno k zániku a přes to vlak nejede!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

No a taky na stáří se člověk stává znovu dítětem a společnost všeobecně stárne, takže to je další rovnice, kterou bych tady také neopomíjel!

Ivzez mohla byste také někdy prozradit, CO na vás působí seriózně? ;) ;D ;D

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

@Zjentek:
Přečtěte si tam několik článků a bude Vám to jasné
(v každém článku je problém v něčem jiném).

Co jsou seriózní informace, jistě tušíte sám …

před 2144 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Rokio

ivzez: To ta já mezi takové mladé rozhodně nepatřím. Mám morální povinnost přispívat rodině ze svých příjmů a dělat některé domácí práce. Dále jsem za chyby, které jsem udělal, těžce zaplatil. Rozhodně jsem zodpovědný a spolehlivý člověk. Pokud máš jiný názor, můžeš mi ho napsat do pošty.

před 2144 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek