Avatar uživatele
Lucijej

Myslíte si, že stenografové v parlamentu zapisují i facky a pohlavky během jednání?

V tomto článku http://www.nu­ov.cz/tesnopis-se-pouziva-stale-treba-v-parlamentu uvádí: Při své práci se parlamentní stenografové jistí nahrávací technikou. „Při sněmovních jednáních se však jenom na techniku spoléhat nemůžeme. Je nutné, aby byla kromě fakt zachycena i atmosféra jednání, styl mluvy řečníka, a tím i souvislosti, které by přímým přepisem obyčejný zapisovatel nezachytil. Pouhá nahrávka by zas technicky ‚nepobrala‘ atmosféru ve Sněmovně či reakce poslanců na řečníka, které jsou při mnoha projednávaných zákonech důležité.
Sněmovní stenograf musí zaznamenat politikův proslov i s vulgarismy a „perličkami“. „Nejhrubší, plné vulgarismů bylo poslední jednání Poslanecké sněmovny. Podle zákona sice zaznamenaný text zasíláme řečníkům k autorizaci, ti se však můžou vyjádřit jen ke gramatickým či faktickým chybám. Jejich vulgarismy tam však zůstanou,“ dodává šéf parlamentních stenografů.

Tak když má být zachycována atmosféra při jednání, zapisují se i ty pohlavky? A v případě, že ano, jaký symbol se pro ně používá?

Doplňuji:
To ano, facka nepatří mezi mluvené slovo, ale člověk přeci nemluví pouze slovy, ale i tělem – postoj, gestikulace aj. Takže, když stenografové vynechají ten pohlavek, tak přece zaznamenaná atmosféra nebude odpovídat realitě.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, aramah, iceT, johana 56, briketka10, gagaga, marci1 před 3943 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Učila jsem se těsnopis, i stenografovala. Těsnopisný záznam zachycuje mluvený projev. Jenže když je tento projev něčím přerušený, tedy pohlavkem, gestem ruky atd., měl by stenograf vložit poznámku – ten dal pohlavek tomu atd. Je to důležité třeba i pro pokračování projevu, vzniknou reakce apod.

Pro slovo pohlavek si může sám vytvořit zvláštní znak, protože komorní stenografové ovládají mistrovský těsnopis, který je zkrácenější než těsnopis běžný. Jinak těsnopisně zapsat pohlavek nebo facku není problém.

Těsnopis jje v podstatě speciální abeceda, vytvořená tak, aby se s ní dalo psát co nejrychleji. Většinou je spojena se zkracováním slov, existují pro to pravidla. Je to opravdu náročné, stenograf musí být pozorný, soustředěný, znát obor atd. Totiž při přepisu by pak mohly vzniknout zmatky. Proto v případě nejistoty pomůže text, který se zachycuje na diktafon.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lucijej Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pro pohlavky doposud neni vytvořen znak, takže se nezapisůjí. Zapisuje se pouze mluvené slovo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nonnel

Bylo by dobré, kdyby si stanovili podobné označování jako u počasí. Déšť občas blesky = špatná nálada, občas padla facka atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek