Avatar uživatele
Karlos24

Myslíte si, že tenhle příběh, vyprávějící o slonech a jejich paměti, je pravdivý?

Na své návštěvě Indie jsem jednou procházel kolem náměstíčka, kde jsem si všiml dospělého slona přivázaného za nohu slabým lanem k poměrně slabému kolíku, zapíchnutému jen několik palců do země. Bylo zřejmé, že mohl, kdykoli by se mu jen zachtělo, vytrhnout kolík ze země, ale z nějakého důvodu se k tomu nechtěl odvážit. Vedle slona jsem uviděl jeho cvičitele a tak jsem se ho zeptal, jak to, že to veliké zvíře neudělá nic pro to, aby se osvobodilo.
„Inu,“ řekl muž, „když jsou slůňata ještě velmi malá, používáme ty samé provazy a ty samé kolíky – tehdy jsou pro ně dost silná, aby je udržela. Po pár pokusech, dříve nebo později, dojdou k závěru, že ať dělají, co dělají, nemohou uniknout. Časem rostou a sílí, ale stále věří, že ten provaz je stále dost silný na to, aby je udržel na místě, takže se už nikdy více nesnaží vzpouzet.“
Byl jsem ohromen. Ta majestátní zvířata se mohla kdykoli osvobodit, ale protože věřila, že nemohou, tak se o to nikdy nepokusila. Tato gigantická stvoření tak omezila svůj současný potenciál svými limity z minulosti.

Věříte, že slon opravdu uvažuje pouze podle toho co už zažil a vyzkoušel? tj. že by opravdu nezkusil, zda může utéct?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, samicek333, kapka, anonym, anonym, jiriii před 4576 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Kniha Čarodějka z Florencie?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
samicek333

Myslím, že věří jen tomu, co už zažil. Takže pokud to zkoušel jako mládě a nešlo to, tak to asi nepůjde ani teď.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nanoon

O sloní paměti jsem slyšel, ale netušil jsem, že to je až tak moc pravda. V každém případě, pokud jste tuto příhodu sám zažil, tak na tom asi něco bude a o síle mentality je toho na internetu hodně. Ostatně i člověk si kvůli mentální bariéře často způsobuje problémy, viz např. obavu ze selhání a podobně. Myslím, že u zvířat to bude dost podobné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jiriii

Krásný a zajímavý příběh:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Toto vychádza z mentality zvierat, ak ho naučíme, že to takto funguje, nemá snahu daný stav zmeniť. To nemá nič spoločné s pamäťou, ale so získanou skúsenosťou.
Pozrite si napríklad prípady týraných psov -aj násilné trhanie vodítkom je také násilie- a pes nič proti tomu nič nerobí, podvolí sa. Nevie, že môže byť aj bez toho.
Čo sa týka pamäti, tú majú zvieratá a slony zvlášť veľkú.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek