Avatar uživatele
Lukyn0

Myslíte, že provize, které jsou min. v řádech deseti tisíců jsou za zprostředkování prodeje pomocí RK adekvátní?

Realitní kanceláře si berou cca 4–5 % jako provizi z prodejní ceny. A za co přitom? Nafotí nemovitost, nainzerují ji na internet (akorát chvíle klikání), provedou zájemce nemovitostí a zajistí kupní smlouvu s vkladem na katastr. To vše si přitom při trošce hledání na netu a vcelku jednoduchého doplnění může obstarat prodávající zcela sám a zdarma. Pokud chce kupující třeba kupovat pomocí hypotéky, potřebné papíry mu vystaví dotyčná banka. Z mého pohledu jsou tak provize RK nesmyslně drahé a kupovat tak přes RK jsou z mého pohledu vyhozené peníze navíc.

Zajímavá 0 před 2843 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mstanek

Moji rodiče si před asi 10 lety založili vlastní realitní kancelář, takže nemám šanci uniknout projevům „syndromu z povolání“.
Hlavní funkcí RK je jakési „právní pojištění“- kancelář zajistí, aby bylo vše dle zákona, je to nezávislá třetí strana. RK také disponují tzv. depozitním účtem, tj. taková neutrální půda pro převod peněz. Když od Vás někdo chce koupit dům, pošle Vám zálohu na tento účet a s těmito penězi již nemůže manipulovat jak prodávající, kupující, ani RK. Na tomto účtu peníze počkají, až proběhne zápis na katastru nemovitostí (trvá to tuším max. 30 dnů) a banka je převede na účet prodávajícího až po předložení podkladů od KN. Tak má kupec jistotu, že mu nikdo neuteče s penězi. Kancelář se také postará o převod energií, energetické štítky a spoustu dalších kravinek.
V neposlední řadě RK také spolupracuje s právníkem, který zajistí jak kupní smlouvy, tak předávací protokoly a daně a v případě hypotéky také zástavní právo. Všechny tyto věci je třeba zaplatit a pro RK platí jiné taxy, než pro soukromníka.
Cena provize závisí samozřejmě na konkrétní RK. Vím, že u rodičů se pohybuje okolo 3%, ale např. v Praze bude třeba vyšší. Nezanedbatelnou část provize tvoří inzerce. RK většinou inzerují v novinách a na internetu na těch největších portálech, kde inzerce prostě něco stojí.
Samozřejmě, že prodat nemovitost na vlastní pěst půjde, ale otázka je, kolik Vás to bude stát energie, času, peněz a nervů.
Hlavně pozor na lichvu. Seriózní RK Vám VŽDY nechá smlouvu přečíst domů a tak odhalíte případná „malá písemka“ a rozličné poplatky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Ceny jsou dány trhem.
Dokud bude po této službě za tuto cenu poptávka, nebude důvod ji snižovat.
Prodej nemovitosti je akt, s kterým běžně člověk nemá praxi, je opředený gloriolou složitosti a tak mnozí raději zaplatí astronomickou cenu za uměle nafouklé nic. Jediný skutečný přínos RK je zveřejnění nabídky na placených inzertních stránkách.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… to tak bejvá, čím větší prd člověk dělá, tím má víc zaplaceno …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Dobrý den, věřte mi, že pokud se ten prodej nebo nákup povede, budete naprosto spokojení a v míru s tím, že jim tu provizi dáte. Jasně, ono je to hodně peněz. Ale berte to tak, že třeba realitní kancelář v Karviné vám šikovným prodejem a vyjednáváním ty peníze ušetří jinde. A kromě toho je to podnikání jako každé jiné, takže si někde ty peníze vydělat musejí.

Nový příspěvek