Avatar uživatele
Andělé

Myslíte,že bezcitnost a lhostejnost v takovéto míře je už globální? Bolí mě z toho u srdce a vehnaly se mi slzy do očí:(

http://www.no­vinky.cz/koktej­l/338307-tvrda-realita-ztracenemu-diteti-skoro-nikdo-nepomohl.html

Měla jsem za to,že i přes čím dál zhoršující morálku si lidé v nouzi pomáhají. Sama jsem toho byla mnohokrát svědkem. Myslela jsem si,že pomoc,navíc těm nejzranitelnějším je přirozená vlastnost člověka. Cítím hořkost,že ani pohled na smutné samotné dítě nechá ostatní chladnými. Tohle video ve mně zůstane a nesmírně mě to mrzí.:(
Je bezcitnost a lhostejnost už celosvětová nebo je to národem? Co si o tom myslíte. Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, kapka, johana 56, Drap, suaeda, fcoop, redy, marci1 před 3606 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Čemu se divíte, to je důsledek kapitalistického vidění světa.Z čeho neplynou peníze, to nevidím.
A na druhou stranu, než někmu pomoci a pak s tím mít oplétačky, tak raději sklopit oči a dělat, že nic nevidím.
Toto vím ze zkušeností mého kmaráda.Také pomohl krvácejícímu člověku, nakonec ho ještě napadl, že mu ukradl peněženku s penězi, a měl co dělat, aby vše vysvětlil policii (ne že policie má důkazy, že jste to udělal, ale policie na vás chce důkazy, že jste se k té peněžence ani nemohl dostat…jak jste ho obracel, kam jste šlahal, proč jste tam šlahal atd.)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Těžká věc........za­trachtilá,jak by asi řekl Čapek.
Dalo by o tom pustě žvanit celé hodiny a nic by se nezměnilo.
Myslím,že je to obráceně – cit. " Myslela jsem si,že pomoc,navíc těm nejzranitelnějším je přirozená vlastnost člověka."
Přirozená vlastnost to tedy rozhodně není.Aby nebyl člověk lhostejný,aby byl soucítící,musí zapojit hlavu. Vědomě musí zapojit hlavu a přivolat soucit.
Má to s p o u s t u ! variant,ale toto je základ.

A v tom je problém. Protože klíčový výraz se jmenuje sobectví.

Egoismus (z lat. ego, já) je moderní označení pro sobectví, obvykle ale s méně pejorativním významem. Znamená (přílišné) sledování vlastního prospěchu a zájmu, případně i na úkor druhých.
Zásada: „všechno pro mne a nic pro druhé“ nezná žádné meze. Je to hlavní motor lidského i zvířecího života, samo jádro individua (Net)


Samotné „gró“ tohoto fenoménu bych viděl v základních instinktech.Nějaká „x-tá“ odvozenina toho nejsilnějšího,tedy pudu sebezáchovy.

Ale člověk má přece hlavu a měl by v ní mít fungující mozek. Tím se prý lišíme,proto jsme na pomyslné špici evoluce. No – někdy,často,vět­šinou to tak nevypadá.

Společenské zřízení s tím nemá co dělat.A i kdyby – i to je lidská záležitost.


0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
huxa

Bezcitnost mají maximálně pár jedinců, převahuje egocentrizmus a propaganda, s těmito vlastnostmi bylo sestaveno toto video. I já dokážu sestříhat video, v kterém by mu půlka pomohla hned, jak ho uvidí a druhá až když se vrátí s plakátem na takovéto, které akorát ukáže, že mu nikdo nepomohl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Hmmm…
Cíleně sestavené video (´žertík´, skrytá kamera) a srdceryvný článek k němu (na Novinkách – snad nejprofláklejším bulváru s xichtíkem rádoby seriozního periodika). A v ´okukrkové´ sezóně.
Netuším, kde se pohybuješ, ale – zkus v parku (apod.) takto sedící ´dítě´ (-teens) oslovit s nabídkou pomoci – a uvidíš, co se všechno dozvíš.
Podobně – v případě, který zmiňuje Marci1, zkus pomáhat takto ležícímu ožralci nebo feťákovi (jak jej – na pohled, odlišíš od kolabujícího cukrovkáře??).
___
Primární je:

  • pokud jde o to dítě – zodpovědnost rodičů (zákonných zástupců, opatrovatelů…)
  • pokud jde o toho diabetika – jeho zodpovědnost za sebe sama

___
Jakkoli se ti to možná bude zdát „bezcitné a lhostejné“, vřele nedoporučuju (i na základě vlastních zkušeností) se v takových případech ´osobně angažovat´ – zavolej policajty (městské 156, státní 158) nebo univerzální IZS (112).
Jinak se taky může, posléze, na Novinkách objevit emotivní článek s nadpisem, např. – Opilec zbil… Drogově závislý probodnul…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Bohužel je to tvrdá, smutná realita. V přiloženém článku se můžete dočíst, že diabetikovi na rušné ulici při záchvatu 20 minut nikdo nepomohl a lidé kolem něj chodili. Nebýt člověka, který ho zachránil, mohl být možná již po smrti. ☹
http://www.bles­k.cz/clanek/zpra­vy-udalosti/254959/muz-s-diabetickym-zachvatem-lezel-na-zemi-prvni-clovek-mu-pomohl-az-za-20-minut.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Bojím se, že globálně se vytrácí základní lidské hodnoty, vůbec lidskost.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirkajirka

Několikrát mi život tvrdě ukázal že se mám starat jen o sebe a neplést se do věcí druhých. I dokonce jsem na sobě poznal přísloví Dobrý skutek se má hned potrestat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Bezcitných lidí je jen malé procento. Problém dnešní uspěchané doby je, že každý má plno svých starostí. Tudíž velká nevšímavost. A dále je to velká nedůvěřivost vůči neznámým lidem. Je dost podvodníků kolem nás a tak máme strach, aby nás někdo nezneužil a třeba nás neokradl.
Musím ale obráceně přiznat, že když jde lidem do tuhého tak si až na pár výjimek i bez nároku na odměnu navzájem pomáhají. Příkladem toho jsou velké povodně, kdy většina lidí jde pomáhat. Najdou se ale jedinci, kteří toho zneužívájí a postižené doslova okrádají.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tencosepta

No, lhostejní a bezcitní jsou lidé pořád, ale teprve teď se o tom začalo mluvit.
Ve starověku Sparťané házeli děti do bezedné jámy (cca z výšky 20 metrů), Egypťané využívali otroky atd.
Ve středověku se upalovaly čarodějnice, znásilňovalo se v odpadlých krajích, sekaly se hlavy nevinným, mrzačili se zmrzačení…
Za doby Francouzské revoluce se popravovalo gilotinou atd. atd. lidi jsou bezcitní pořád :(

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Andělé

fcoop: no takhle jsem se na to nepodívala, nejspíš máte pravdu.
Brala jsem pomoc jako přirozenost-nebo-li jak píšete pud-vrozené nutkání,ale sobectví je u někoho silnější…:(
Děkuji.:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
fcoop

Nevím,jestli mám pravdu.Myslím si to.Na druhou stranu – je vcelku známá věc,že tzv. „primitivové“ – jsou pohostinní,dovedou píchnout v nesnázích,ti by nenechali někoho chcípnout na ulici. Ovšem tito „jednoduše uvažující“ lidé žijí ve zbytcích původního prostředí,dobře vědí,že pomáhat je nutnost – nikdy nevíš,kdy budeš pomoc potřebovat sám.
Vypadá to tak,že čím je člověk civilizovanější,tím je víc nešťastný.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

Ano a rovněž i lidé,kteří si prošli něčím zlým jsou více vnímavější k neštěstí druhých. Je jistě rozdíl mezi člověkem,kterému bylo ublíženo nebo žije v těžkých podmínkách a někým,kdo v životě nestrádal. Ale obecně si stále myslím,že si lidé umí pomáhat ač jsou jakýkoliv. Proto mě tohle překvapilo. Na ty povodně jsem také myslela,tam si pomáhal skoro kdekdo,solidarita byla všudypřítomná až na pár výjimek.
Povodně byly samozřejmě značně vidět,ale i ten smutně sedící hošík nebyl k přehlédnutí.
No jsem každopádně ráda za názor.:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

Rekla bych, ze práve prozívás nejaké citové období…mozná ti nekdo ublízil…v tom prípade si musís dávat pozor na „balkánské organizované trikové podvodníky“, kterí pouzívají deti jako lákadlo. Pricházejí s papírkem na kterém stojí, ze jim ujel vlak…(a ten je ale uz znacne ochmataný a v plastikové fólii)nebo jiné chytrosti apelující na city. xD

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

petra15: ještě jednou děkuju za upozornění na podvodníci. Probírala jsem to s kamarádkou a ta mi také říkala,ať jsem více opatrná a nedůvěřuju tolik lidem. Budu si dávat víc pozor.:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

Jsem asi přecitlivělá na děti. Myslím,že od té doby co se mi před 15 lety narodilo první dítě. Jak vidím film,kde ubližují dětem nebo cokoliv nepěkného co se děje dětem,chce se mi bulet. Hormony mě přemohly..:))
Vlakem jezdím hodně často,občas ke mně přišel někdo,že ho okradli a potřebuje na vlak.Ještě jsem na tohle nenalítla,ale kdyby ke mně přišlo dítě s papírkem,že mu ujel vlak,tak vím jistě že jemu bych nalítla.
Děkuju za upozornění. Zjistila jsem,že jsem hodně naivní,víc než jsem si myslela…
Jdu za chvilku se synem do parku,tak doufám,že tam nebude sedět nějaké dítě samo v parku…:-D
Po dnešku už bych nezavolala ani tu policii,na to dnes nemám náladu teda…:o)
Děkuji.:))

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

huxa: to máte asi pravdu,spousta lidí je zaměřená jen na sebe,doba je zlá,ale stejně mně nejde do hlavy, když nepotkávám denně lidé,kteří potřebují pomoc,tak taková věc mě musí trknout…jsem asi naivní a nevyznám se v těch dnešních propagací a lží. Svět je zvrácený…:(
Děkuji.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

„Doba je zlá…“
😉
Ne – lidé jsou zlí (resp. jsou i zlí lidé), doba s tím nemá co dělat.
___
Žiju v Praze – a takto ´opuštěné´ děti je možné potkat leckdy a leckde – nejsou opuštěné, jen se flákají.
Na lavičkách nebo i ´jen tak´ spící lidi také – ve většině případů nejde o lidi, kteří „potřebují pomoc“ – resp. nepotřebují pomoc takovou, kterou by náhodný kolemjdoucí mohl poskytnout.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

mowla: nemyslím spící lidé či poflakující se děti,kterých je všude dost. Přeci je rozdíl,když vidím je a nebo právě to smutné samotné dítě. Chodíme do parku kde nikoho samotného a smutného normálně nevidím, ale hrající si děti,veselí a mládež vždy ve společnosti někoho dalšího. V parku se nepohybují jen lidé,kteří jim projdou,ale nějaký čas tam tráví.Pokud bych viděla smutné dítě,zeptala bych se co mu je.
Co se týká bezvládně ležících lidí,zavolám mu přeci pomoc. Nemůžu vědět,zda je to opilec či cukrovkář apod. Proto mu tu pomoc přeci zavolám a nebudu se spoléhat jen na to,že to jistě bude jen ožrala a nebo že cukrovkář je za sebe zodpovědný. To že jsme dospělí za sebe zodpovědní přeci neznamená,že se nemůžeme dostat do situace,kdy budeme odkázaní na pomoc druhých. To samé s dětmi.
Děkuji za názor.:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

…„je rozdíl,když vidím je a nebo právě to smutné samotné dítě“…
No – já si netroufnu soudit, zda je dané dítě „smutné“ a nebo třeba zamyšlené. A možná si jen dostatečně nevšímám.
Chodím do parku, kde takové potkávám běžně, ne třeba každý den, ale rozhodně několikrát týdně.
😉
Tohle téma, které jsi svým dotazem nastolila, je – bohužel, příliš rozsáhlé a vnímatelné z příliš mnoha ´úhlů´, takže tady je nevyřešíme.
___
Jeden možný pohled je ´tvůj´ – pomáhat všem a za všech okolností.
Jiný je ´můj´ – preferující odpovědnost v daném případě skutečně zodpovědných lidí.
Oba mají nějaké opodstatnění, oba mají nějaké odůvodnění.
My oba máme nějaké zkušenosti a důvody, proč danou skutečnost vnímáme ´svým´ způsobem.
Já žiju (abych se ´představil´) cca 15 let v Praze, ale pocházím z ´venkova´. Zpočátku jsem to, co jsem tady potkal, řešil jako ´venkovan´. Pak jsem ale přišel na to, že mnohé vypadá jinak, než je.
😉
Zavolat pomoc? – určitě ano. Ale…
Pokud budeš volat k nepodstatnému případu všechny ´možné´, může se stát, že policajti i sanitka budou někde (v danou chvíli) chybět.
___
Každopádně by bylo snazší si o tomto pokecat někde u kafi či piva, tato diskuse je velmi těžkopádná…
___
A – ač tě osobně neznám, opravdu vřele doporučuju se před případnou vlastní aktivitou obrátit na policajty – jednak jsou za tímto účelem placeni z našich daní, druhak mají takovou náplň práce (a jsou na ni školeni!!), ´třeťak´ nejsou snadno emotivně ovlivnitelní – už toho viděli ´dost´.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

Vždyť tam seděl dlouho se sklopenou hlavou a sám,to nebývá normální. Navíc všude po parku byla vylepená jeho fotka. Překvapili mě turisté,kteří si všimli fotky,otočili se za dítětem,ale šli dál.
Bydlím na malém městě od narození,ale na vesnici jsem trávila víkendy,prázdni­ny,rodiče odtamtud pochází,jezdím tam dodnes. Je to rozdíl. Prahu srovnat nemohu,ale dovedu si to asi představit. Ale obecně mě překvapuje,že v případě pomoci je mezi lidmi až takový rozdíl.
Dávám Vám za pravdu,že nejlepší je zavolat policii. Jak píšete,je to na delší diskuzi. Respektuji Váš úhel pohledu,jsem ráda za každý názor a všem za něj děkuji.:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

lahny: vím,že své udělala politika. A že se pomoc někdy může proti nám obrátit. Ale pokud budeme už jen opatrní a ze strachu si vzájemně nebudeme pomáhat,nejenže se jednou nám samotným pomoc nedostaví,ale budeme nadále ztrácet lidské hodnoty. A bát se pomoc dítěti je nesmyslná. Kdo jiný jim má pomoci než my dospělí. Takhle se naučí také nikomu nepomáhat.
Vytrácí se souznění a humanismus. Tj.smutný…:(
Ale děkuji za názor.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Vy jste neviděla nebo neslyšela o tom, že dnes se rozmáhá to, že na ulici je plačící dítě, že se ztratilo?
Toto v dnešní době chodí na emaly:
„DEJTE SI POZOR a rozesílejte – není to výmysl Přeposílám: Pokud náhodou uvidíte dítě, které pláče a křičí, že se ztratilo a ví adresu (může ji mít napsanou třeba na lístečku, který Vám ukáže) … Nikam prosím nechoďte !!!!!!!! Zavolejte policii, ať pomůže ona ! V žádném případě neveďte dítě na uvedenou adresu. Můžete se stát obětí únosu. Je tu nová mezinárodní, dobře organizovaná mafiánská skupina, která unáší lidi za výkupné nebo na orgány, přičemž používá tento trik !!! Není to výmysl, bohužel, až takto jsme to dopracovali, že náš český stát je rejdištěm zločinců. Pošli to dál a tím pomáhej. “

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Lahny – tím, že budeš takovou ptákovinu posílat dál, budeš jen podporovat autora původní zprávy (a jeho ´nějaký´ úmysl). Pokud už takový mail dostaneš, zkus se kouknout na server www.hoax.cz . V tomto konkrétním případě jde o http://www.ho­ax.cz/hoax/ztra­cene-placici-dite-s-adresou/ .
___
Každopádně rada „zavolat policii“ je rozumná – nic jiného není vhodné dělat – při doprovázení dítěte na danou adresu by člověk taky mohl být obviněn z únosu…
😉

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

Mě by asi ani nenapadlo dítě doprovázet domů…je pravda,že nic jiného než zavolat polici se dělat nedá.Ta už si se vším poradí.
:)

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

Jé,tak to jsem neslyšela,je to možné? Takže někdy může jít o mafiánský trik? Děkuji,je dobré vědět,že v případě pomoci k němu raději zavolat policii a ta už se o něj postará.
To snad není pravda co se děje,je to hnus.:(
Děkuji.

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Andělé

marci1, děkuji za článek,tj.hodně smutné,nechápu jak můžou ti lidé večer v klidu usnout…:(

před 3606 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek