Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Má cenu koupit k mobilu sluchátkový zesilovač?

Zdravím,
poslední dobou jsem si zvyknul na kvalitu svých sluchátek Sennheiser HD428 (nesmějte se, mně stačí) při domácím poslechu z receiveru, signál do receiveru mám vedený opticky. Nejde si nevšimnout, že takové dynamiky mobil není schopný v běžné poslechové hlasitosti dosáhnout. Když si sluchátka nasadím po delší době, přijde mi, že i z mobilu hrajou dobře, když mám ale možnost porovnat poslech z mobilu a z receiveru, je to úplně o něčem jiném. Při nižších hlasitostech dokáže mobil hrát vzdáleně podobně, všimnul jsem si, že problém nastane až když mám hlasitost kolem 80 %. U Klipsch Image S3 to není problém, tam se přes 40% většinou nedostanu, ale u těch velkých Sennheiserů se mobil musí víc snažit, což se podepíše na zvuku nižší kvalitou.
Myslíte, že by mi pomohl sluchátkový zesilovač? Teoreticky nedostatek výkonu pro sluchátka nemám, mobil má ještě docela velkou rezervu (v hladině zesílení blížící se maximu jsou skoky v hlasitostech největší), ale ten zvuk na 80 % není zdaleka tak pěkný, jako na 50 %.

Receiver: Pioneer VSX-421K
Výbava na cesty: Samsung Galaxy S4 + Sennheiser HD428 (případně Galaxy S4 + Nokia BH-214 + Klipsch Image S3)

Předmět Autor Datum
Myslím že sa zaoberáš blbinami, pokiaľ má pamäť neklame, dynamický rozsah FM vysielania, je daný nej…
Joseph 12.08.2013 19:59
Joseph
Tak to jsem se blbě vyjádřil. Nejde mi o FM, já receiver používám jako reproduktory k počítači. Opti…
Potkan007 12.08.2013 20:06
Potkan007
kvalita prevodu mp3 na analog ktorý ti ide do sluchadiel, nemá súvislost s hlasitosťou je to o kval…
Joseph 12.08.2013 20:29
Joseph
O křivce citlivosti sluchu vím, ale neberu to z hlediska vědy, ale podle toho, co slyším. Je mi jasn…
Potkan007 12.08.2013 20:39
Potkan007
To sa tazko takto jasnovidecky tipuje, ale ano mohlo by to byt tak jak pises, on zas cinan setril na…
MM.. 12.08.2013 20:44
MM..
Měl jsem představu něco jako FiiO E05 s akumulátorem. Má vydržet 20 hodin na akumulátor, BH-214 vydr…
Potkan007 12.08.2013 20:50
Potkan007
Este je jedna moznost taka, ze si proste upravis ekvalizer v prehravacom SW (pouzijes taku prehravac…
MM.. 12.08.2013 20:53
MM..
To jsem zkoušel, ale není to ono, středy jako pod dekou nezachráním. edit:Teď si s tím hraju a přijd…
Potkan007 12.08.2013 20:56
Potkan007
Ako pise Joseph je mozne ze to je schvalna korekcia pre spunty, ktore ked hraju nahlas tak uz nemaju…
MM.. 12.08.2013 21:09
MM..
Začínám tomu věřit. Nic takového k vypnutí nemám, můžu si nastavit ekvalizér, což neřeší můj problém…
Potkan007 12.08.2013 21:14
Potkan007
chceš z mobilu kde nie je predpoklad existencie kvalitného prevodníku D/A, nie je k tomu dôvod, urob…
Joseph 12.08.2013 21:03
Joseph
Tak jsem koupil FiiO E5, zatím jsem poslouchal 15 minut a naprostá spokojenost, dělá přesně to, co j… poslední
Potkan007 13.08.2013 12:24
Potkan007

Myslím že sa zaoberáš blbinami, pokiaľ má pamäť neklame, dynamický rozsah FM vysielania, je daný nejakou normou, akou si vyhladaj, je niečo okolo 50 dB.

To číslo v dobe keď sa norma prímala, predstavovalo veľmi dobrú kvalitu. Že dnes to tak nie je, nikomu nevadí aj keď temer každý Mp3 player dosahuje lepšie parametre.

Z FM receiveru viešť signál optikou je zbytočný luxus, ale prečo nie, existujú ľudia co sedátko na WC majú z čistého zlata ...

Tak to jsem se blbě vyjádřil.
Nejde mi o FM, já receiver používám jako reproduktory k počítači. Optikou mám spojenou zvukovou kartu počítače se vstupem receiveru.
Když si pustím MP3 320 kb/s z počítače přes receiver do sluchátek a ten samý soubor při stejné hlasitosti do těch samých sluchátek z mobilu, tak je tam propastný rozdíl, který mám potvrzený i nezávislým člověkem, který netušil, kdy poslouchá z mobilu a kdy z PC přes receiver (trefil 100% ukázek). Když ale porovnávám nižší hlasitost, ten rozdíl je výrazně menší.

kvalita prevodu mp3 na analog ktorý ti ide do sluchadiel, nemá súvislost s hlasitosťou

je to o kvalite hardware daných zariadení, teoreticky to môže byť ale aj záležitosť DRM, vtedy by bola kvalita znížená zámerne, ako tieto veci rieši Samsung netuším ...

posudzovať kvalitu v rôznych úrovniach hlasitosti, co na to povedať....
existuje niečo ako krivka citlivosti ľudského sluchu, pre rôzne urovne hlasitosti na rôzne frekvencie, zrejme o tejto vlastnosti sluchu nevieš, ..hladaj heslo " Fyziologická regulácia hlasitosti " ... :puff:

O křivce citlivosti sluchu vím, ale neberu to z hlediska vědy, ale podle toho, co slyším. Je mi jasné, že hlavní rozdíl je v kvalitě zřízení (HW) a jeho softwaru.

Když tu otázku zjednoduším a vyjádřím v číslech, kde 0 je nejmíň a 10 nejvíc, tak:
Na receiveru při hlasitosti 10 je poslechově kvalita 10
Na mobilu je při hlasitosti 5 kvalita 8, ale při hlasitosti 10 se kvalita sníží na 4, výrazně se ořežou výšky a hloubky, středy jsou pod dekou. Jako kdyby HW mobilu takové zesílení nezvládal, tak zvuk osekává, jen aby to bylo za každou cenu hlasité. Dotaz je, jestli když budu mít sluchátkový zesilovač, do něj pustím slabší signál (tu hlasitost 5), tak mi z 5 udělá 10 a kvalita zůstane téměř nezměněná.

To sa tazko takto jasnovidecky tipuje, ale ano mohlo by to byt tak jak pises, on zas cinan setril na kondenzatoroch urcite, alebo na com. Len neviem jak ten zosilovac chces napajat.
Na druhej strane celkovo mobil moze skreslovat zvuk ptz to je proste prditko (vyrobca sa vzivote nezaoberal THD toho zapojenia co v tom mobile polepil), takze kvalitu receiveru dosiahnut nemusis nikdy, zavisi to teda aj od mobilu. Ja mobil na pocuvanie nepouzivam tak neviem.

Měl jsem představu něco jako FiiO E05 s akumulátorem. Má vydržet 20 hodin na akumulátor, BH-214 vydrží 8 a nemám s ním problém.
Takže to asi koupím a kdyžtak vrátím. Na kvalitu receiveru se dostat nemůžu, s tím počítám. Bohužel jsem tady z poradny jediný, kdo si to může poslechnout, ale ten mobil v nižších hlasitostech hraje překvapivě dobře, bohužel se zesílením se kvalita dost zásadně snižuje.

To jsem zkoušel, ale není to ono, středy jako pod dekou nezachráním.
edit:Teď si s tím hraju a přijde mi to trochu jako úmyslné softwarové zkažení zvuku. Rozsah nastavení hlasitosti je v krocích 0-15. Při nastavení 11 je zvuk ještě skvělý, když si vyberu vhodnou hudbu a hodně pečlivě poslouchám, tak zmáčknu hlasitost +, zvuk se zesílí, hraje stále skvěle a tak čtvrt vteřiny po zesílení se skokem zhorší. Vlastně se nezhorší se zesílením, ale nejdřív proběhne zesílení a potom se zhorší zvuk. Dělá to ve všech aplikacích, přehrávačích.

Začínám tomu věřit. Nic takového k vypnutí nemám, můžu si nastavit ekvalizér, což neřeší můj problém a můžu si zapnout Adapt Sound. To je výmysl Samsungu, kdy poslouchám relativně velké množství tichých tónů o různých frekvencích a já klikám, jestli je slyším, nebo ne. To celkem pomůže v nižších hlasitostech ("před zhoršením"), ale neovlivní zvuk "po zhoršení".

chceš z mobilu kde nie je predpoklad existencie kvalitného prevodníku D/A, nie je k tomu dôvod, urobiť zdroj kvalitného zvuku, co je blbosť

co je u Tebe " kvalita ", netuším, kvalitou sa zvyčajne myslí skreslenie, rušivé napätia, vyrovnaný prenos v akustickom pásme, 16Hz-20KHz sa berie ako samozrejmosť

popisuješ pokles, výšok a hlbok, môže ísť o nejakú softwarovú fyziologickú reguláciu v mobile optimalizovanú pre bežné slúchadlá,
pri nízkych úrovniach hlasitosti sú basy, výšky zvýraznené a
pri vysokej úrovni hlasitosti je prenos frekvenčne vyrovnaný,

Ty to paradoxne vnímaš ako potlačenie basov a výšok

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru