Avatar uživatele
anonym

Má dnes papež právo vyhlásit křížovou výpravu?

Zajímalo by mě jestli má dnes pontifikát právo vyhlásit novou křížovou výpravu, nebo to je jen záležitost dob minulých. Má ještě tu pravomoc nebo je to zakázané či omezené?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, ivzez, Rokio, Anikitos před 2096 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„První křížovou výpravu vyhlásil papež Urban II. roku 1095. Jejím cílem bylo dobýt Svatou zemi a osvobodit místa posvátná pro křesťany z rukou muslimů. atd“

Křížové výpravy jako výsada středověku? Ani náhodou, Západ má spadeno na Levantu i dnes

Zdroj: https://veda-a-technika.euroz­pravy.cz/veda/220831-krizove-vypravy-jako-vysada-stredoveku-ani-nahodou-zapad-ma-spadeno-na-levantu-i-dnes/

Třeba prezident USA George Bushe, který válku proti terorismu označil slovem „křížová výprava.“ Jeho snažení bylo nazvané 10. křížovou výpravou.

Zajímavější je názor, který nadhodil Max Fischer, který komentoval projev papeže Františka, vyhlašující podporu vojenském zásahu proti ISIS v roce 2014, jako výzvu k desáté křížové výpravě. Takovýto názor už má i nějaké opodstatnění, šlo o papežovu výzvu a cílem tohoto podniku byla Sýrie, tedy svým způsobem „Svatá země“. Na druhou stranu papežova role ve vojenském zásahu a jeho organizaci nebyly ani formální a pokus vyvrátit teroristickou organizaci má také daleko k šíření či obraně křesťanské víry – a papež ani nic takového na mysli neměl.

Takže dnes se přehodnotil pojem křížová výpravá, které v minulosti papež vyhlašoval.

„Snaha oživit ideu křížových tažení totiž přináší víc diplomatických a politických problémů a terminologických nejasností, než užitku. Bohužel toho se jen tak hned nedočkáme, protože ve spojitosti s raketovým útokem na základny Asadova režimu se už opětovně začalo na křížové výpravy odkazovat.“

Zdroj: https://veda-a-technika.euroz­pravy.cz/veda/220831-krizove-vypravy-jako-vysada-stredoveku-ani-nahodou-zapad-ma-spadeno-na-levantu-i-dnes/

Takže křížové výpravy by už nevyhlašoval papež, nemá světskou moc, ale někdo z politických činitelů.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Anikitos

Ani tehdy ho neměl.
Může udělat cokoliv, co ”Jeho Svatost” uzná za vhodné – takže mu stačí někoho vyzvat nebo sepsat nějakou kravinu a hned je z toho ”dekret 1. kateogrie” a je to pro všechyn ”slovo Boží.”

Upravil/a: Anikitos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Nikdo nemá právo vyhlásit válku. A souhlasím s Anikitosem: Ani tehdy je neměl.

@Michalds, nepleťte si papeže se Svědky Jehovovými!

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Sám od seba, aj keď je zástupca Boha na Zemi, nemôže. Museli by sa na tomto riešení zhodnúť poprední predstavitelia cirkve.
V súčasnej dobe nič také nehrozí. Posledná „krížová výprava“ bola v roku 1991 „Púštna búrka“ oficiálne oslobodenie Kuvajtu (asi ako v XIII a XIV storočí „oslobodenie Kristovho hrobu v Jeruzaléme“)„ v koalícii ochotných boli spojenci NATO aj Sovietsky zväz ( približne 700-tisíc mužov) pod vedením „udatných ozbrojených síl USA“ na čele s generálom Normanom Schwarzkopfom, proti Iráku (Husajn). Dohromady spojenci stratili 322 vojakov. Počet zabitých a zranených Iračanov sa blížil číslu 100-tisíc. Oficiálne o tejto „krížovej výprave“ rozhodlo OSN. Kde je však pravda o skutočnej príčine a následkoch tejto novovekej krížovej výpravy sa verejnosť asi nikdy nedozvie.
(zdroj: z médií)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Papež není zástupcem Boha na zemi, přestože
to katolická církev tvrdí už „několik století“…

před 2096 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek