Avatar uživatele
danasos

Má např. délka rukou vliv na sílu, kterou musíme vynaložit ke zvednutí např. činky?

Zamyslel jsem se ale nenalézám odpověd. Musí člověk s delšími rukami vynaložit více síly při zvedání stejného závaží? Příklad – jeden chlap je malý a má krátké končetiny a druhý je dlouhán s dlouhými končetinami. Logicky mě napadlo, že třeba při bicepsovém zdvihu má dlouhán nevýhodu, protože když jsou jeho ruce dlouhé tak na jeho svaly(bicepsy) působí větší síla než u člověka s krátkými rukami. Snad mi rozumíte. Někdo mi zase říká, že to nemá vliv, že svalové síla je něco jiného a u tohodle se to nesmí takto brát. Já si myslím že to tak není. Nemyslím tedy zrovna jen bicepsový zdvih(to byl jen příklad). Třeba i dřepy. Člověk s dlouhými nohami to má podle mě těžší než nějaký střízlík. Nějaké rozumné vysvětlení? Děkuji

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 3910 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
arygnoc

mechanika.
páka.

áno, potrebná sila (absolútne) napr. na zdvihnutie činky je u človeka s dlhšími rukami väčšia.
na druhej strane, človek s dlhšími rukami/nohami má na to j prispôsobené svalstvo, takže je možné, že (relatívne, pomerne) vynakladá menšiu silu.

V prípade športového zápolenia s dnes robia už výskumy na úrovni genetiky, takže o rovnosti duelu v žiadnom prípade nemôže byť ani reči. (vždy je jeden zo súperov vo výhode) – z hľadiska biomechaniky je na tom výhodnejšie vyšší, ťažší atlét (vynakladá POMERNE menej energie na rovnaký afekt ako atlét útlejší), i keď výsledky (merateľné) bude mať zasa atlét útlejší lepšie (menej sily je vynaloženej efektívnejšie s ohľadom na hmotu, ktorá sa musí dať do pohybu).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek