Avatar uživatele
Gestas

Má něco společného Stavros Niarchos a Jevíčko?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2343 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„Stavros Spyros Niarchos (narozen 3. července 1909 , Athény , Řecko – 16. dubna 1996 , Zürich , Švýcarsko ) byl řecký rejdař a miliardář, často se říkal "Zlatý Řek“, byl velkým sokem Aristotela Onassise ."
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Stavros_Ni­archos

Tento boháč nemá nic společného s Jevíčkem ,obcí, která leží ve východních Čechách stejně jako rodiště Jiřího Schelingera.

Jde o symbol zbohatlíka, ale zda myslel někoho konkrétního, nebo obecně, se zřejmě nedovíme. Vysvětluje F. R. Čech

„Alespoň v oficiální části tehdejší kultury toho nebyl nikdo schopen, anebo se neodvážil napsat, k jakým koncům vede lidská chamtivost. Ostatně to popisuje další skladba Hostina. „Lidi domů už jdou, hostina skončila. Všude děsný nepořádek a mně se zdá. Uklízečka spustí nářek, všechny nás proklíná. Teď za tu spoušť jak po požáru. Všechny nás proklíná za tu spoušť…“ Deska měla ale na posluchače zapůsobit i jinak a přes jiné nálady či postavy.

Například bezstarostný, až rozšafný Stavros Niarchos za nimi měl přijuchat se sdělením: „Stavros Niarchos – boháč z Jevíčka, velký rybník má a kus lesíčka, de luxe žebřiňák s gumovýma kolama, tryskem s ním uhání, tažen volama." Jakoby z oka vypadl některým současným zbohatlíkům, jejichž kapsy a konta jsou závislé na libovůli mocných. Doba se sice změnila, podstata však zůstává stejná a vede nás do slepé uličky. Prodat a zpeněžit se dá totiž úplně všechno. I vlastní hrdost a země. Hlavně, že to sype a práší se za kočárem. Jenže z toho pak vznikají katastrofy a lidská neštěstí a společnost se dává do pohybu.”
atd.
http://www.hu­debniknihovna­.cz/jiri-schelinger-cesi-je-tady-zemetreseni.html

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Gestas Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek