Avatar uživatele
Mjtnlvr

Má první dojem vliv na později získané, odlišné informace?

Když na vás někdo udělá špatný první dojem, ale později zjistíte, že je fajn, bude na vás onen ‚špatný první dojem‘ působit i nadále? (Případně obráceně-dobrý dojem, později zjistíte, že je ten člověk špatný)A to i přesto, že víte, že dotyčný takový není a třeba si o něm ani nic špatného myslet nechcete. Pokud ano, může to být vědomě nebo i podvědomě? Existuje nějaký sociální experiment na toto téma?
Děkuji za odpověď

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Altair-AC před 2339 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Když vidíme člověka poprvé nebo po dlouhé době, dostaví se zpravdila tzv. haló dojem. Dotyčný dovede na toho druhého zapůsobit negativně či pozitivně.

Kdo chce poznat člověka takového, jaký opravdu je, na první dojem nedá. Je pravda, že první dojem může, ale nemusí, někdy v budoucnu způsobit problémy.

V životě jsem se setkala s oběma typy v zaměstnání – haló efekt se potvrdil,, jindy nepotvrdil. Někdy je to stresem, fyzickou bolestí, nedostatkem empatie, tedy malou emoční inteligenci.

Opět opakuji, že okolnosti člověka odhalují. Záleží na tom, čeho se setkání týká. V některé výjimečné situaci se může dotyčný projevit jako fajn člověk, ale v ostatní převažuje první dojem.

"Aby setrvačnost prvního dojmu vědci změřili, ukázali účastníkům studie na monitoru pozitivní či negativní informaci o neznámé osobě.

Později respondentům předložili informaci, která původní vyvracela.

Aby prozkoumali, jaký vliv mají souvislosti, v nichž si o člověku vytváříme dojem, změnili přitom výzkumníci barvu pozadí na monitoru.

Když poté vědci měřili spontánní reakce účastníků na fotografii dotčené osoby, zjistili, že nová informace, která původnímu dojmu odporovala, jejich reakce ovlivnila pouze tehdy, když byla osoba zobrazena na tom barevném pozadí, na němž se novou informaci respondenti dověděli. Ve všech ostatních případech se řídili prvním dojmem. atd.

Závěr studie, kterou usktuečnili belgičtí a američtí vědci upřesnil Gaswronski slovy: „Nevíme, v jakém množství souvislostí musí být první dojem odmítnut, aby přestal platit. A nevíme ani, co dělá kontext kontextem. Pokud si například udělám první dojem někde ve školní třídě, bude svázán s kontextem jakékoli učebny, nebo jen oné konkrétní? Pořád na tom pracujeme.“

Více v odkazu
Autor David Lorenc

Zdroj: https://xman.id­nes.cz/prvni-dojem-zmenite-jen-tezko-tvrdi-studie-f2y-/xman-styl.aspx?c=A110123­_055627_xman-styl_fro

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Nejlepší experiment udělal „ten nejvyšší“, když nám dal možnost vnímat a cítit. A protože jsme každý jedinečný, nejsou tyto vlastnosti rovné pro každého (dostaneš sporné odpovědi), zatímco studie a vědecké experimenty primárně nutí lidi vnímat a cítit stejným způsobem.
Takže já ti to tady uvařím z vody:

  1. konkrétně já vyloženě tíhnu k lidem, kteří dělají špatný „první“ dojem. Většinou berou život, jaký je (to se na dojmu podepíše) a později jsou fajn. Před lidmi, kteří dělají dojem, jak jsou fajn, se mám zostra na pozoru. Jsou špatní, protože jsou to sobci. A proč sobci? Protože ještě nepochopili, že na tomto světě nejsou proto, aby „jim bylo fajn“. A to zákonitě musí něco stát jejich okolí, tak bacha ;)
  2. dostal jsem poštou hrníček. „Na omak“ to byla naprosto odlišná věc, nežli na obrázku na internetu. No a „první dojem“ může působit touhu vlastnit. Takže ano, první dojem má vliv na později získané, odlišné informace.

Když „první dojem“ nebude „fajn“, nebudeš mít v domácnosti žádný zbytečnosti ;)

No a jestli první dojem bude či nebude působit i nadále, to jsem ti zodpověděl hned v prvý větě.

Upravil/a: zjentek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek