Avatar uživatele
Ondra88

Má smysl měnit v motoru olej, když ho motor žere litr na 1000km? Jinak auto jede pěkně, nekouří, olej nikde neuniká

Výměna oleje v motoru při jeho vysoké spotřebě

Zajímavá 0 před 2844 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Dismas

Nemusí to být nutně porucha, může to být vlastnost motoru (tedy pokud je to tak od začátku). A i v tomto případě bych olej měnil, protože výměna je důležitá hlavně proto, že se v oleji usazují kovové špony a podobné svinstvo a ty tam zůstávají, i když olej ubývá, až se tam nahromadí a skončí to katastrofou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

nikdo nikoho nenutí měnit olej. ani na pánvičce se nemusí měnit. jezdi dokud to jede. pro mě to smysl má. vyměním filtr, který něco zachytí. další nečistoty budou usazeny ve vaně. když měním, tak dokonce proplachuji stejným olejem,protočím, takže mě výměna stojí 9 litrů oleje. nemusím to dělat, ale chci a finančně mě to nepoloží, jen některé ekologicky založené, ale použitý olej odkládám do sběrného dvora.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Ta spotřeba je varující, je 2× vyšší než normál. Výměna oleje a filtru má vždycky smysl, intervaly jsou závislé na kvalitě oleje a v každém případě by se měly dodržovat intervaly předepsané výrobcem. Stárnutím olej ztrácí své tribologické vlastnosti, řídne a urychluje opotřebování motoru. Tím, že jej budeš jenom doplňovat nic nezachráníš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

A jak vyměníš olejový filtr ? To tam budeš ten olej vracet ? Pak ho ale přefiltruj, ale ten filtr po těch 10 000 Km vyměň.
Přesto ti doporučuji vyměňovat. Na dně olejové vany se usazují kovové otěry a také se chytají na magnetu zátky olejové vany.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

Před výměnou motoru v mém autě jsem měl spotřebu oleje ještě vyšší. A u předchozího auta to bylo zrovna tak. Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že olej se nemusí měnit. Jeho doléváním se ředí starý naředí novým a mazací vlastnosti jsou zachovány. Ovšem co se měnit musí, je olejový filtr. Měnil jsem ho co 5tis km (mě stojí 60kč). Ten je ze všeho nejdůležitější.

Mimochodem, já nedoléval při té mojí extrémní spotřebě olej nový, nýbrž jsem odebíral olej ze servisu, kde mi ho připravovali z aut, u kterých se olej měnil po 10–15tis km. A tímto stylem jsem najezdil minimálně 80tis km.

Edit:
S těmi kovovými šponami bych to nijak nehrotil. Pokud skutečně vznikají špony či kovový prach, tak stejně ten motor pujde do kopru. Buď se protočí kluzná pouzdra na klice/ojnicích, nebo se ztratí tlak na některém válci. Některá auta ani nemají na vaně výpušťák a olej se odsává čerpadlem, tak by mě mimochodem zajímalo, jestli si vážně někdo myslí, že se ten olej odsaje i s těma šponama 🙂
Každopádně motory v takovým stavu se rozhodně neopravují(taková spotřeba oleje není způsobená jen gufery, ale spíš kroužky, nebo ovalitou válců), ale mění se kus za kus. Jednak je to většinou práce na 1–2 dny a je to o fakt velký ranec levnější.

Upravil/a: tforro

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kamilovo

Ahoj, podle mého názoru je to i tak nutné. Moje auto taky žere olej celkem dost, ale i tak jej raději vyměnuji. Asi ne tak často, jak by se dle oficiálních norem mělo, ale měním. Pokud to nechceš řešit složitě a hlavně draze přes mechanika, zkusil bych výměnu oleje dělat svépomocí. já postupoval dle návodu z https://kralmo­toru.cz/media/jak-na-vymenu-oleje-v-motoru a vše proběhlo bez problému.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

tforro: z tvé odpovědi je zcela jisté že jsi olej nikdy neměnil ani jsi to neviděl.

před 2842 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
tforro

mosoj: Zajímalo by mě, proč si to myslíš. Má odpověď je stavěná na zkušenosti provozu dvou aut s vysokým nájezdem km a extrémní spotřebou oleje – v obou případech to bylo způsobeno ovalitou válců. Špony jsem v olejové vaně neměl žádné, označil bych to za prach abylo ho tam méně než na špičku nože.
Mimochodem kromě výměn oleje jsem repasoval a skládal několik desítek motorů, takže o té problematice vím dost.

před 2842 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek