Avatar uživatele
Rokio

Má soused morální povinnost naší rodině přispět na vysušení sklepa, když vytopení jeho sklepa nám způsobilo škody?

Sousedovi praskla trubka pod sklepem, což způsobilo jeho vytopení. Pan C. však měl možnost podstoupit opravu trubek zdarma, když se hromadně opravovali trubky v naší ulici, a tudíž věděl, že už jsou staré a opotřebované, ale spoléhal na to, že k jejich prasknutí nedojde.

Bohužel soused nedostal pojistné plnění, a tak mi přišlo nemorální žádat po něm peníze. Pokud by dostal pojistku například 50.000 Kč, tak bych ho požádal alespoň o 10 až 15 % z dané pojistky, protože vytopení jeho sklepa způsobila částečné vytopení i našeho sklepa.

Podtrženo, sečteno. Bylo mi trapné po něm chtít částečnou náhradu, protože nedostal pojistku. Pokud by ji ale dostal, bylo by férové, kdyby pan C. dal část z pojistky na vysušení našeho sklepa, když vytopení jeho sklepa způsobilo škody na našem sklepě?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2198 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Soused nemá morální, nýbrž zákonnou povinnost uhradit škodu, vzniklou jeho zaviněním.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mc Merkurion Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tw!st

Já myslím, že by bylo zcela morální na místě souseda zaplatit vám způsobené škody jeho vinou, nehledě na to, zda má pojistku nebo ne, je to stále jeho vina.

Upravil/a: Tw!st

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Rozhodující je, čí ty trubky jsou a kdo odpovídá za jejich stav. Termín „postoupit opravu trubek zdarma“ se mi totiž nějak nezdá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

zapomeňte na morálku není v žádném ohledu závazná ani vymahatelná. Pokud od souseda chcete nejaké peníze hledejte v zákonech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Pokud jsou trubky souseda, či popřípadě i někoho jiného, ale JEHO zaviněním nedošlo k jejich opravě, je to jak píše Lamalam. (s mírnou výhradou – MUSÍŠ o náhradu škody zažádat, jinak soused SÁM OD SEBE se ti vnucovat s kompenzací/náh­radou podle mne ze zákona nemusí, ale to nevím jistě ;) :D)

Striktně, nenazýval bych to morální povinností, ale pouhou slušností a ohleduplností, nicméně ANO, škodu ti způsobenou jeho zaviněním by uhradit MĚL! ;):)

(A koukej si to vydupat, no mercy!!!) ;) :D :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Soused nemá „morální povinnost vám přispět na vysušení sklepa“,
ale má zákonnou povinnost vám uhradit veškerou škodu, která vám
jeho zaviněním vznikla.

Zavinění byste museli prokázat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek