Avatar uživatele
anhista

Má učitel právo na střední škole dát „trest“ (opisovat v ruce šest stran textu) za vyrušování při hodině?

Zdravím, chci se zeptat jestli má učitel právo rozdávat takovéto „restíky“. V pátek toto zadal celé řadě ve které sedím (prý jsme vyrušovali). Asi si ani neuvědomuje kolik práce to dá…
Doplňuji:
Předtím jsem se špatně vyjádřil. My jsme nevyrušovali, je pravda že jsme si sem tam něco šeptem nebo polohlasem sdělili ale to není nic co by nějak omezovalo nebo narušovalo výuku. Během hodiny nás nenapomenul ani jednou. Jen nám na konci hodiny oznámil že máme opsat 6 stran nezáživného testu v hatmatilce z učebnice.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3457 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nemohu posoudit výši trestu. Nevím, zda nepomohlo slovní pokárání, jakási „předzvěst“ trestu. Učitel volil tedy jinou formou.

Trest má přece funkci motivační a informační – žák by s jakýsi akt spravedlnosti. Žák by si měl uvědomit svůj prohřešek a příště se něčemu podobnému vyhnout.

I když tresty mají nevýhodu, pokud je trest zasloužený, může vést třeba k udržení kázně.

Píšete : „Asi si neuvědomuje kolik oráce to dá…“,. Vy byste si měli uvědomit, že jste nemuseli mít práci navíc, kdybyste v klidu poslouchali a nevyrušovali.

V každé společnosti je třeba, aby se dodržovaal určitá pravidla, třeba umění poslouchat, uvědomit si, co mohu ve škole získat. Nevíte, co budete v životě potřebovat. Učíte se pro sebe.
Doplňuji:
Jak jsem uvedla, výši trestu nemohu posoudit. Ale tak, jak má právo uřitel odměňovat, tak má právo trestat. Uvádí i psychologové.

Osvěžte si školní řád, kde najdete, jaké máte povinnosti

Např.
Žáci jsou povinni dodržovat školní řád a plnit pokyny pedagogických pracovníků školy vydané v souladu s právními předpisy a školním řádem. Žáci jsou povinni se chovat slušně a zdvořile k ostatním žákům a studentům, učitelům a ostatním zaměstnancům školy. Žáci jsou povinni vždy respektovat kategorický zákaz takových projevů a chování, které mají charakter šikany nebo kyberšikany.

atd.

Podle závažnosti provinění proti školnímu řádu mohou být žákovi uložena některá z těchto kázeňských opatření.

Takže učitel vám mohl udělit trest.

http://www.gy­bu.cz/oskole/skrad­.asp

Formulace ve ŠK řádu se mohou lišit, ale podstata je stejná.

více v diskusi

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Nevím, zda má pedagog právo zadat takový ´trest´…
Ale doufám, že ano…
😉
…„si ani neuvědomuje kolik práce to dá…“…
Já myslím, že si to uvědomuje – a takový ´trest´ slouží k tomu, aby třeba i ty sis uvědomil, že vyrušovat nemáš – tím totiž

  1. připravuješ sebe o výuku
  2. znehodnocuješ pedagogovu práci

___
Jasně – zatím si to neuvědomuješ a nepřipouštíš (jinými slovy – se*eš na to), ale

  1. čím více se naučíš, tím méně budeš za blbce
  2. teprve, až skutečně něco vytvoříš, pochopíš, jak se cítí člověk, kterému toto dílo jiný ničí

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Určitě se cítíš ukřivděný. Je škoda, že byly zrušeny fyzické tresty. Dnešní mladí lidé nemají žádnou úctu ke starším,, studenti k učitelům a pod. Asi byste potřebovali všichni dostat 25 rákoskou na zadní část těla a pak byste poslouchali učitele. Kdysi byl učitel osobnost, kterého si všichni vážili, dnes je to někdy za trest učit dnešní mládež. Učitel vystudoval pedagogickou fakultu, možná i další, takže vám chce něco předat, něco vás naučit. Vám vadí ruční opisování, no dnešní mladí lidé už bez počítače, notebooku, tabletu neudělají ani čárku. A co chcete dělat, co máte na práci – hospoda, tablet, hry, nebo televize. Aspoň něco budete dělat a příště to nebudete opakovat. Ten učitel to udělal správně, měli byste mu za to poděkovat , chce , abyste něco uměli.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

Má a dobře udělal,při hodině máte poslouchat a ne vyrušovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

:DDD Ano má
(náš učitel tomu neříká ,,trest" ale ,,odměna") :DD
A když někdo těm cvičením za vyrušování řekne trest, tak mu zadá tolik cvičení na opisování, že až pak tomu může říkat trest. (Prej je to odměna za nadbytek aktivity)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Odpověď má\nemá právo není odpověď,je třeba odůvodnit i svůj názor.
V tom případě jsi měl otázku zadat jako anketu s volbou má\nemá a stejně by to na odpovědích nic nezměnilo,všichni nebo alespoň většina by hlasovala pro má právo zadat trest.
Si příště sedni do řady,kde se v hodině nešeptá a polohlasem nesděluje a třeba trest nedostaneš.
Vlastně můžeš být jen rád,že máte jen něco opisovat a že vás rovnou nepropleskal.Jsi asi neviděl Obecnou školu,že?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Baromut

Bez urážky, ale jestli udělá tohle učitel na střední škole, tak je to ubožák, kterej si nedokáže získat autoritu jinak. Vykašli se na to a okopíruj si to pak od někoho (máš-li barevnou kopírku) :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anhista

Na vaše názory jsem se neptal, ptal jsem se pouze jestli má na to právo.
Jinak jsem to asi špatně napsal ale nevyrušoval jsem. Konkrétně, tento učitel naší třídu z nějakého důvodu nemá rád (pravda, jsou tam určité rušivé elementy ale já to třeba nejsem), a rád takovéto úkoly rozdává.

před 3457 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek