Avatar uživatele
Luscilla

Mám dotaz. V práci jsem dostala výpověď z důvodu uzavření prodejny(jsem prodavačka),mám 2 měsíce výp. lhůtu a nárok na

odstupné ve výši 3 měsíčního prům. výdělku. Toto všechno je v pořádku. Ale když půjdu na neschopenku před ukončením výp. lhůty, mám pořád nárok na odstupné??? V okolí mě straší, že s takovou odstupné nedostanu, ale ja si myslím, že neschopenka s tím nemá nic společného. Poraďte mi prosím.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4628 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

Neschopenka skutečně NEMÁ nic společného s (ne)nárokem na odstupné.

Odstupné obdržíte normálně ve výplatě za měsíc, ve kterém vám skončí pracovní poměr.

Je zde, ale jedna ´vychytávka´ (§ 53/2 zákoníku práce), a to že váš pracovní poměr může, ale i nemusí, skončit déle než datumem uplynutí 2 měsíční výpovědní doby.

Nebudu vám však doporučovat co je pro vás v tomto případě výhodnější, protože to byste zjevně musela úmyslně ´manipulovat´ s datem ukončení nemoci ☹

Každopádně na odstupné budete mít nárok, a o to vám jde, že ? 🙂

Zdroj: http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/zakonik-prace/cast2h4.aspx

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Luscilla

nejde mi o to, aby se mi neschopenkou prodloužil prac. poměr ani nic podobného. Jde mi především o to odstupné. Stando, psal jste mi, že mi nemůžete radit, co je pro mě nejlepší, ale já bych ráda znala Váš názor. prosím poraďte, co mám dělat???

před 4628 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
standa

Ale tady není co radit. Máte v ruce výpověď z ´organizačních´ důvodů → což vám dává zákonný nárok na odstupné. Momentálně vám běží 2 měsíční výpovědní doba, během které máte nárok na práci, tedy na mzdu nebo pro vás práce není a máte nárok na náhradu mzdy za překážku v práci…, nebo budete čerpat dovolenou a dostanete náhradu mzdy za dovolenou…, nebo budete nemocná a za 4.-21. den nemoci dostanete od zaměstnavatele náhradu nemocenské a od 22.dne vám nemocenskou bude platit stát až do konce nemoci. Pokud bude nemoc dlouhá, tak vám mezi tím skončí pracovní poměr, pokud s tím budete ale souhlasit (viz ten paragraf 53/2 ZP). Pokud souhlasit nebudete, tak vám pracovní poměr skončí později, a to o dobu trvání nemoci. Na váš nárok na odstupné to nemá žádný vliv.

před 4628 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek