Avatar uživatele
WErcik24

Mám jako prodavačka žádat o předložení občanského průkazu,při prodeji alkoholu a cigaret?

Pokud mám podežření že zákazníkovi nebylo 18 let? Ptám se zda na to mám vůbec právo.
Doplňuji:
Mám takový dojem že na to právo nemám,to by si o OP mohl říci kdokoliv,komu­koliv.Co třeba ochrana osobních dat,to nikomu nic neříká?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, cukrar, iceT před 4951 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Gollumek.88

ano, v podstatě je to povinnost, protože prodej alkoholu a cigaret dětem do 18ti let je protizákonné a když jim prodáš a nezkontroluješ si jako prodavačka občanku, máš-li podezření, tak z toho můžeš mít hodně velkej průšvih. Po pravdě v 15ti kdy sme šly na jedno malý pivo se spolužačkou po nás občanku chtěli v hospodě poprvé, a to si neuměla spočítat kolik nám je, a pivo nám nalila se slovy „v pořádku“ a podruhé po mě chtěli občanku letos kdy mi je skoro 22 :D za těch 6 let jsme samozřejmě alkohol chodili nakupovat, ale nikdy po mě občanku nechtěli a po přátelích taky ne.

Nedělá se to, ale má se to dělat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
atriplex

Nemá právo požadovat doklad totožnosti. Na druhou stranu nesmí prodat alkohol mladistvému. Z toho vyplývá jedna možnost. Chceš alkohol, tak mi sám prokaž svůj věk (ukaž OP) nebo ti nic neprodám. Kdo bude chtít alkohol, rád občanku ukáže.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

Prodavačka NEMÁ právo požadovat doklad totožnosti. Ale má povinnost nenalít mladšímu 18ti let.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miroslavst

Ne, žádné zákonné právo na to, aby vám kupující předložil průkaz totožnosti nemáte. Na druhou stranu máte zákonné právo při pochybnosti věc, kterou kupující požaduje koupit mu odmítnout vydat.
V některých obchodech to řeší samolepkou umístěnou u pokladny „Ty nemusíš ukázat, já nemusím prodat“.
Jediný, kdo může kontrolovat totožnost na základě předložení občanského nebo obdobného průkazu je řekněme státní orgán (policie, soud,apod.).
Doplňuji:
Vždyť to říkám. Právo na to nemáte!!! A pokud vás k tomu nutí např. vedoucí, porušujete zákon. Na druhou stranu, vy neprodáte a je to.

Upravil/a: Miroslavst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hudler

Nejen, že na to máte právo, ale máte povinost zkontrolovat, jestli někdo není mladší 18 let. Bez průkazu nikomu nemůžete prodat alkohol. Jak se k tomu staví zaměstanavatel?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Nemáte právo, ale můžete požádat. Na kupci je, pokud Vám předloží doklad o věku, na Vás je , zdali mu prodáte zboží. Pro ty co říkají, že máte právo na občanku, prosím, předložte předpis, kde je to uvedeno. Děkuji

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

alkohol a cigarety – od 18 ti let. Je na kupujicim aby Vas presvedcil ze je mu/ji 18 a vice let. Nejlepsi je ukazat OP,ridicak atd.V opacnem pripade pri pochybnostech o jeho/jejim veku VY neprodavejte…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mojitek

s ochranou osobnich dat to nema co docineni.Vy pouze zjistite zda li kupujicimu je vice jak 18 let-nic vic.Kdyz se pujdete ubytovat do hotelu ,tak recepcni ma dokonce ze zakona povinnost chtit od vas doklad totoznosti.V au­topujcovne vam bez OP nic nepujci.Vy nesmite prodat alkohol a cigarety osobe mladsi 18 ti let. Jestli se osoba prokaze dokladem nebo ne-je samozrejme jeji vec-nemusi se prokazat.VY nemusite prodat-tak asi tak.

před 4951 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek