Avatar uživatele
Vladislav II

Mám nárok na proplacení radiátorů?

Chtěl bych se zeptat, mám nárok na proplacení radiátorů v bytě v soukromém vlastnictví? SVJ mi je nechce proplatit a zákon udává, že pokud SVJ domu nemá ve stanovách uvedeno, že radiátory jsou výhradně soukromé, tak radiátor proplácí SVJ a to podle § 1183. Přesto soud rozhodl v můj neprospěch. Děkuji

Zajímavá 0 před 2487 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Myslím, že ten paragraf 1183 o ničem takovém nehovoří. To je napsáno někde v 366/2013 Sb. (mám to v práci tak si nejsem úplně jist tím číslem, ale hovoří se tam i o tom jak se nově počítá plocha jednotek je to myslím jenom nějaké nařízení vlády…pogugli) To je však také naprosto lhostejné, protože podstatné je co máte v prohlášení vlastníka – to je ten právní dokument, který původní dům rozsekal na jednotlivé byty (případně nebyty), aby se mohly stát předmětem samostatného vlastnictví. Zpravidla bývají všechna prohlášení v této oblasti dost neurčitá (myslím tím specifikaci co je společná část domu a co je výlučným vlastnictví vlastníka jednotky). Také předpokládám, že jednotky v domě byly spíše vymezeny před rokem 2014, protože je jich většina a v tom případě se jich týká zákon 72/1994 Sb., který byl sice zrušen, ale pro tyto jednotky částečně platí i nadále ..... To však pořád nic neznamená, protože můžete mít v prohlášení, že např. součástí bytu jsou ležaté rozvody ústředního vytápění až po napojení na svislé rozvody (nebo cokoliv jiného). I kdyby na námitku, že to je třeba špatně soud odpověděl, že to je třeba i pravda, asi by to direktivně nijak nezměnil, protože pokud jste si již jednou v domě řekli (ten kdo tvořil prohlášení vlastníka to řekl), že je to tak, tak najednou nemůže být zpochybněno vlastnické právo vlastníka jednotky na jeho radiátory. On přece jednotku nabýval s tím, že radiátory budou jeho v souladu s prohlášením (a to, že většina lidí vůbec neví co je to prohlášení je lhostejné), a proto se dá předpokládat, že soud by jen těžko řekl, že radiátory jsou společnou částí domu. Čili odpověď čí jsou radiátory bych hledal v prohlášení vlastníka, ale rozhodně ne ve stanovách. Bez ohledu na to kde je pravda je zřejmé, že ve společenstvích vlastníků jednotek vykonávají často funkci statutárních zástupců lidé, kteří tomu nerozumí a podle toho to také vypadá. Jedno je, ale naprosto jisté, a to sice, že pokud Vám SVJ zaplatí radiátory, budou se na to podílet i ostatníá vlastníci jednotek. A pokud si vymění radiátory i ostatní vlastníci, tak jim je zaplatíte i vy, čili z mého pohledu je to vylej nalej a podstatná je spíše dohoda v domě, aby se všem měřilo stejným metrem.
Závěrem bych si dovoli pro autacka – mrkni na pár judikátů a rozhodnutí vyšších instancí. Pak určitě nabudeš dojmu, že na okresech a krajích snad soudí jen samí blbci.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Je byt tvůj , tak si radiátory zaplať. Slouží jenom tobě. Rozvody by ale mělo hradit SVJ.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Můžeš se odvolat k soudu vyššího stupně. Ten rozhodne zda nárok máš a nebo ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
autacek

Vazne myslis, ze je tu nekdo moudrejsi nez soudce ?

Myslim ze zakladni podminkou pro proplaceni je predchozi souhlas spolecenstvi s vymenou, pripadne havarijni stav. Pokud sis radiatory vymenil jen proto, abys je mel hezci ci vetsi konfort, tak bych v uspech odvolani nedoufal.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek