Avatar uživatele
firytka

Mám problém s vánočním kaktusem.,začal uvadat a já nevím, co s ním. Poraďte prosím. Copak s ním dělat?

Zajímavá 0 před 3618 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Nejsem si jistý, jestli vánoční kaktus má rád přímé slunce na balkoně (viz tvá další otázka, nepíšeš ovšem, zda je balkon na jižní straně. To zdánlivé uvadání může být způsobeno naopak přelíváním, to je ovšem špatné i pro většinu jiných rostlin. Některé naše vánoční kaktusy měly po pár květech ještě před několika dny. Ven je dáváme, ale spíš na severozápadní stranu, že jsou většinu dne pod stínem. Kvetly však ty, které zůstaly doma.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Mohlo by to být častějším zaléváním nebo vystavení kaktusu slunci. Zaléváme umírněně vždy, když substrát vánočního kaktusu úplně vyschne. V době květů je to cca 1× za 5–7 dní, v klidovém období 1× za 14 dní. Volíme odstátou vodu z běžného vodovodního řádu.

Doplňuji:
Jak vánoční kaktus pěstovat :
Jedná se o poměrně nenáročnou rostlinu. Co potřebuje?

Světlé až polostinné místo, na které ale nedopadají přímé sluneční paprsky.
V období vegetačního klidu (po odkvětu) ocení chladnější místo s teplotou okolo 12 – 15 °C.
Protože se jedná o tzv. krátkodenní rostlinu, která má pralesní původ, vyžaduje k životu dobu osvitu menší než dvanáct hodin. Ke květu se pak chystá až ve druhé polovině roku.
V našich podmínkách je proto dobré ji na podzim zatemňovat (podobně jako vánoční hvězdu). Jestli jste si letos vánoční kaktus koupili s nasazenými květy, příští rok jej od poloviny října pravidelně zatemňujte, asi na 12 hodin denně.
Po nasazení poupat a při květu rostlinu týdně mírně přihnojujte.

Jako původem pralesní rostlina má rád vlhčí vzduch, ale nesnáší přemokřenou půdu. V suchém vzduchu a vlhké zemině rostlině poupata opadají. Rosení listů je prospěšné, květům ale voda škodí. V období květu se vánoční kaktus nemá často přenášet, mohou mu opadat poupata, stejně jako v případě, že je rostlina vystavena průvanu.

http://zena.cen­trum.cz/bydle­ni/zahrada-a-kvetiny/clanek­.phtml?id=765215

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek