Avatar uživatele
hudys

Mám právo na placené volno k lékaři 4× ročně, když jezdím do Prahy a zaměstnání a bydliště mám ve Strakonicících?

Trpím autoimunitním onemocněním kloubů a jelikož jsem dlouhodobě léčená v Praze Motole, jezdím na pravidelné kontroly 1× za čtvrt roku tam. Dodávám jen, že ve Strakonicích ani blízkém okolí není žádný specialista na toto onemocnění. Můj nový zaměstnavatel po mě chce, abych si na tyto kontroly čerpala řádnou dovolenou. Má na to právo? Děkuji za odpověď

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, johana 56 před 4499 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Michal Kole

Podle mě nemá na to právo. Návštěva lékaře je legitmní důvod pracovního volna. Máte právo na volno v nejnutnější možné míře, nejvýše 1 den.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pusinka50

Doplním jen Michala Koleho – nejvýše 1 den, nestanoveno jak často v roce a samozřejmě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci pracovní volno na nezbytně dlouhou dobu, nejvýše však 1 den.
V zákoně se praví, že:
Zaměstnavatel zaměstnanci poskytne pracovní volno na celou dobu ošetření ve zdravotnickém zařízení včetně cesty, avšak náhrada mzdy přísluší zaměstnanci pouze v rozsahu, jako by bylo ošetření provedeno v nejbližším zdravotnickém zařízení bydlišti nebo pracovišti zaměstnance.
Ale vzhledem k tomu, co uvádíte, musí zaměstnavatel respektovat, že nejbližší takové zařízení je až v Praze. V případě, že nebude chtít vyhovět, můžete se zkusit obrátit na odbory

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
johana 56

Také jezdím na pravidelné kontrolní vyšetření již řadu let.Ještě se nestalo,aby mi vedoucí nutil dovolenou,na volno máte nárok.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek