Avatar uživatele
Patti

Mám studovat psychologii, zajímají-li mě poruchy osobnosti aj.?

Baví mě psychologické věci. Poruchy osobnosti (psychopati, blázni…). Vím, že to zní hodně amatérsky, ale nevyznám se v tom všem na netu. Co mám být v budoucnu? Psycholog, psychiatr? Chci zkrátka diagnostikovat, studovat lidi s vážnými poruchami osobnosti. Snažila jsem se to najít na netu, ale je toho hrozně moc. Pokud tedy umíte hledat lépe než já nebo rovnou znáte odpověď, prosím napište.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2344 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Rozhodnutí je na vás. Chcete léčit lidi, nebo jim radit? Léčit duši léky, nebo slovem? V tom je zjednodušeně rozdíl mezi psychiatrem a psychologem.

Rozdíl je i ve vzdělání.

Psychiatr je absolventem lékařské fakulty, psychiatrie je jeho specializací, má titul MUDr., je tedy lékařem.

Psycholog je absolventem fakulty filozofické, oboru psychologie, po pětiletém studiu má titul Mgr., po dalším studium se může stát doktorem filozofie.

Lékaři léčí pacienta s duševními poruchami nebo je navštěvují pacienti trpící depresemi či jinými poruchami nálad, pacienti s poruchami spánku, příjmu potravy apod., třeba neúspěšní sebevrazi. Má sestru, případně mu pomáhá klinický psycholog.
Laicky a zjednodušeně se dá říci, že psychiatr předepisuje léky a psycholog léčí slovem, využívá nejrůznější terapeutické postupy. atd.

více v odkazu.
https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/148693-kdy-zajit-za-psychologem-a-kdy-za-psychiatrem.html

JInak článek na téma Psycholog versus Psychiatr.
https://studen­tmag.topzine.cz/kde-studovat-psychiatrii-vsechno-co-potrebujete-vedet/

"Psychiatr je osoba, která vystudovala lékařskou fakultu, a proto má mnoho pravomocí. Předepisuje léky, provádí u pacienta fyzickou prohlídku, nařizuje provádění různých testů a studií (laboratorní testy, EEG, CT atd.). Zároveň je ale vyškolen i v klasické diagnostice a psychoterapii.

Psycholog se může specializovat v mnohých psychologických oborech a vykonávat tak různorodou profesi. Nalezneme je nejenom v poradnách, ale také ve školách, firmách či marketingu. V základu psycholog může fungovat jako psychoterapeut anebo poradce. Psychoterapie se soustředí na pacienty, jejichž chování je odkloněné od normy a pomáhá jim s osobnostními změnami. Poradenství (např. manželská poradna) pracuje s lidmi, jejichž chování i prožitky jsou v normě, ale momentálně prochází těžkým životním obdobím a potřebují pomoc odborníka. Psycholog nemůže předepisovat léky a soustředí se na práci s myšlením lidí, přičemž jeho hlavní nástroj je rozhovor."

Upravil/a: quentos

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Zjednodušeně.
Jestli se chceš vážně zabývat lidmi trpícími vážnými duševními poruchami a chceš je léčit, pak máš jedinou volbu – lékařskou fakultu.
O psychologii raději neuvažuj. Na filosofii jdou především lidé, kteří mají sami se sebou nějaké problémy a chtějí se o nich něco dovědět. Marně. Je to hlavně historie a jinak v praxi nepoužitená teorie. Jediným smysluplným předmětem je tam statistická matematika, která je potřeba ke tvorbě a vyhodnocování testů. Pracovní uplatnění je problematické, protože pracovních míst je málo a soukromě u nás není zvykem za tyto služby platit.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Pokud Vás zajímají diagnózy, věnujte se medicíně – psychiatrii.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Vážnější poruchy a nemoci mozku léčí lékař-psychiatr. V odkazu je podrobně a myslím, že docela dobře vysvětlen rozdíl mezi tím, co „léčí“ psycholog a co psychiatr. 🙂
"Mgr. Blanka Šimková (psycholog): „Psycholog pomáhá při řešení běžných psychických potíží a jejich následků, které vznikají při dlouhodobějším stresu. Psychoterapie spočívá hlavně v komunikaci, rozebíráním problému ze všech stran. Psychiatr léčí závažnější psychické poruchy a nemoci (např. schizofrenie, těžší formy deprese a úzkosti, těžší poruchy spánku spod. Zkušenější psycholog by měl rozpoznat, kdy poslat klienta za psychiatrem, pooř. jiným odborníkem. Stejně tak zkušenější psychiatr by měl umět odhadnout, zda je pro pacienta vhodná kromě medikace i psychoterapie.“

Více informací na: https://www.ce­lostnimedicina­.cz/kdy-jit-spise-za-psychologem-a-s-kdy-za-psychiatrem.htm#ix­zz4zjarnY7F

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Pokud vám i základní orientace činí problémy („zdá se vám toho moc“), doporučuji studovat nastavování čárových kódů proti snímači/laseru. Vyskološkolské studium vyžaduje osvojení nesrovnatelně většího množství informací – a to dokonce i v případě psychologie – a tu zmákne i cvičená opice. V případě psychiatrie (medicína) je to ještě o jeden level náročnější. (spíš více levelů) Nemyslím to urážlivě, ale pokud jste ani NENAŠLA na netu relevantní informace, jsem si jistý svým doporučením.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek