Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Máte někdo Apple?

Zrovna jsem si přečetl reakci touchwooda na kompy Apple, hodně mu věřím.

cedt3

Jednu chvíli jsem uvažoval, že si v blízké budoucnosti pořídím Apple,
soudě podle všudypřítomných kladných recenzí, i když mi Windows vlastně
posledních tak 8 let vůbec nic špatného neudělal. Asi to přehodnotím.
Ono taky skoro v každém americkém filmu se skví logo nakousnutého jablka.
Musí to stát tu firmu dost peněz, bych si tipnul.
Jediná moje zkušenost s Apple je, že když jsem navštívil kámoše po dlouhé době,
tak měl doma mnoho a mnoho let starý Apple a když jsme se chtěli připojit na net,
tak asi 6x třísknul do mezerníku a už jsme tam byli.
Prý komp neměl vypnutý 2 roky :!: To mě dost oslovilo. Jinak je mi jasné,
že je to předražené železo a pouze z donucení umožňuje Apple instalaci Windows
na nových počítačích. Máte ho někdo doma a jste s ním spokojeni?

Předmět Autor Datum
abych nebyl špatně pochopen - jabka mají z hlediska BFU opravdu vynikající OS. Bohužel jejich silná…
touchwood 27.10.2009 06:44
touchwood
To ale popisujes zkusenosti z doby kamenne ne? Dnes uz je to snad nekde jinde. Apple teda nemam, ale…
Radek 28.10.2009 07:00
Radek
Když si přečteš pozorně celý můj příspěvek, zjistíš, že se nejedná jen o "historické" zkušenosti. Fa…
touchwood 28.10.2009 07:37
touchwood
No no! Abych nezačal křičet! :-p:-) Na DPT a filmové triky jedině Apple nebo Silicon. Ale Silicon je…
Rce 28.10.2009 12:37
Rce
já lámal stránky jak na Macu, tak PC (tak Amize :-p) a mezi Macem a PC dnes není rozdílu (dokonce by…
touchwood 28.10.2009 16:03
touchwood
Máme ve firmě dva "Meky", nemůžeme si je vynachválit. Snow Leopard je výborný systém, neviděl jsem h…
Rce 27.10.2009 22:44
Rce
Pokial pouzivas PC len na pisanie dokumentov a emailov a inet/skype/ICQ, nepotrebujes ho upgradovat…
MM... 28.10.2009 01:23
MM...
Apple by byla jako alternativa ke hroutícímu se PC s Windows. Podle recenzí na Leopard je to dost fa…
Fuente 28.10.2009 02:28
Fuente
Na apple ti ale pojde este menej hier jak na tom W2k. Resp tie na PC ti nepojdu ziadne, len verzie p…
MM... 28.10.2009 11:17
MM...
Mac je z mých zkušeností "very BFU friendly". Když ale něco připojíš, buď to funguje prakticky hned…
strejdabrabenec 28.10.2009 11:19
strejdabrabenec
lenže mnohí sa nepotrebujú neustále hrabať v systéme a zisťovať,čo žerie pamäť a prečo má nejaký pro…
audax 29.10.2009 00:15
audax
Ano ale je ta super podpora typu urobi sa to samo od seba je obmedzena na to co podporuje apple. Nem…
MM... 29.10.2009 13:01
MM...
Pred rokmi niekto sa nechal ukecať a kúpili sa PC s predinštalovanou aplikáciou Lotus. Na zbláznenie…
Joseph 29.10.2009 13:32
Joseph
tak to ale fakt s apple nema nic spolocne. Keby si beziaci mac niekedy videl tak by si to vedel.
MM... 29.10.2009 13:56
MM...
Nemám, každému "BFU" Apple jinak doporučuji. A to i přes nevýhody. 1) HW je předražený 2) servis je…
Vladimir 29.10.2009 14:28
Vladimir
Macka mám už pár let. Nejdřív Mac Mini s PowerPC, poslední rok MacBook s Intelem. Většinu času tráví… poslední
zoul 29.10.2009 17:00
zoul

abych nebyl špatně pochopen - jabka mají z hlediska BFU opravdu vynikající OS. Bohužel jejich silná stránka je zároveň i tou slabou, míra unifikace dosáhla takové velikosti, že mi to připadne až směšné. Navíc hereze od "pramáti všech OS" (UNIX) byla tak velká, že mi to dělalo potíže cokoli nastavit, upravit apod. OS X je už trochu jiná kapitola, je postavený okolo BSD.

Co se týká software, tak "staré" Macy (m68k a PPC procesory, OS do verze X) moc stabilní nebyly, pády náročnějších aplikací byly na denním pořádku. U OS X je to pak zase trochu jinak, je zde patrný (zcela logicky) návrat ke klasickým systémům (nad kterým ovšem běží stále klasické macovské UI)

Hardware je pak kapitola sama pro sebe - byl vždy velmi progresivní (tj. vždy se snažili "nacpat" tam nejmodernější technologie), což ne vždy je pro dobro věci, už třeba kvůli upgradům. Dále v dávných dobách m68k Maců, kdy v nich strašily sběrnice typu ADB (Apple Desktop Bus, sériová (a serializovatelná sběrnice postavená nad RS-422; v principu velmi dobrá věc) nebo NuBus (něco jako ISA křížená s PCI), byl problém sehnat COKOLI z hardware (klávesnice, myš, grafika, síťovka, apod.; o tom, že to stálo 10x více než podobná součástka pro PC ani nemluvím). Moje nejstrašnější zkušenost je ale macovskou disketovkou. Byla totiž motorizovaná, neměla tlačítko (na první pohled paráda, ikonu diskety stačilo přetáhnout do koše a disketa se sama vyhodila z mechaniky). Bohužel, stačila disketa s blbě nalepenou nálepkou, nebo "unavený motorek" a z prostého vytahování diskety se stala noční můra na několik (i desítek) minut, za použití různých páčidel apod. A cena náhradní součástky (nové mechaniky)? Přes 10 000Kč v době, kdy "mechanická" floppyna pro PC stála cca 600Kč...

To ale popisujes zkusenosti z doby kamenne ne? Dnes uz je to snad nekde jinde. Apple teda nemam, ale co znam grafiky, tak 90% z nich ma Apple a vubec si nestezuji ani na pády a ani na HW a nemuzou si to vynachvalit. Naopak nekteri tvrdi, ze se jim dela lip nez na Win, protoze nekteri delali na obojim. Z nejakyho Applefanatizmu konkretne tyto lidi nepodezrivam.

Když si přečteš pozorně celý můj příspěvek, zjistíš, že se nejedná jen o "historické" zkušenosti. Faktem například zůstává, že se stále jedná o uzavřený systém který, ač používá dnes už standardizovaná rozhraní, není schopen provozovat libovolný, byť hardwarově kompatibilní, hardware. Takže obrat, že "dnes už je to jinde" je vcelku lichý. Není a nebude, Apple staví na své uzavřenosti. Nezakrývám, že mnoha lidem to nevadí, stejně jako mnoha lidem nevadí monopolistické chování Microsoftu - popisuju jen své zkušenosti a znalosti.

Shodou okolností znám pár uživatelů Maca, většinou se jedná o lidi stižené jistým druhem velikášství, ale to samozřejmě nevypovídá o celkovém stavu komunity, faktem ovšem je, že mnoho internetových křiklounů pochází z jablečného tábora... :-)

Máme ve firmě dva "Meky", nemůžeme si je vynachválit. Snow Leopard je výborný systém, neviděl jsem ho nikdy spadnout. A když chceš Widle, v programu Paralels (něco jako VMka nebo Virtual box) jedou jako víno. Nebudu tady veřejně chválit "Meka" ani Leoparda, nebo se do mě děsným flamewarem pustějí Windouzáci se svým nádherným Win 7.

Pokial pouzivas PC len na pisanie dokumentov a emailov a inet/skype/ICQ, nepotrebujes ho upgradovat kvoli hram a ani nic obskurne USB a spol co nema ovladace strkat do neho, tak kludne Mac. Inac si to rozmysli.

Mac je z mých zkušeností "very BFU friendly". Když ale něco připojíš, buď to funguje prakticky hned samo (MacOS jde uživateli "hodně naproti"), nebo to nefunguje vůbec. Spousta zařízení není s Macem kompatibilních, a potom se můžeš třeba rozkrájet a nerozchodíš je. Zařízení prodávaná v Evropě se mnohdy IMHO příliš neslučují s Apple/Mac, orientovaným hlavně na US trh. Se sněžným leopardem zatím zkušenosti nemám, třeba je v tomhle ohledu lepší. Já bych si to ale nekoupil, přemýšlí to za uživatele ještě víc než Windows a to je nuda.

lenže mnohí sa nepotrebujú neustále hrabať v systéme a zisťovať,čo žerie pamäť a prečo má nejaký proces tú drzosť využívať systémovú pamäť,prečo musí procesor využívať viac ako 0% systémových prostriedkov a ako je to možné,že hardware si trúfne dokonca spotrebovávať elektrinu,niekto potrebuje stabilný stroj na prácu,kde nemusí sledovať prácu operačného systému,ale používa programy,s ktorými potrebuje robiť,pripája periférie a nemusí donekonečna riešiť,že pokial chce niečo spustiť, musí najprv nájsť správne ovládače,potom inštalovať hotfix na hotfix,ktorý upgraduje hotfix,ktorý opravuje hotfix hotfixu predtým opraveného upgradu hotfixu hotfixu,všetko má svoje pre a proti,ani mac nieje bezchybný,ale jeho výhoda v profi/poloprofi oblasti je práve tá pomerne vysoká blbuvzdornosť a jednoduchšia obsluhovatelnosť dočasne aj trvalo pripájaných periférií

Ano ale je ta super podpora typu urobi sa to samo od seba je obmedzena na to co podporuje apple. Nemozes tam strcit cokolvek a cakat ze to pojde, nemozes cakat ze tam budes hrat vsetky hry jak na PC atd. To je to co musil clovek pred kupou vediet, ptz na to je zvyknuty z PC (kupit kdejaku cinsku sracku periferiu a potom to na PC rozbehavat hotfixom na hotfix. Na mace to bud ide alebo nie a ma smolu. Samozrejme je to len tak zjednodusene napisane, kopa veci ma aj na mac ovladace a kopa programov aj pre mac ma hotfix na hotfix, atd takze neni to ciernobiele).

Pred rokmi niekto sa nechal ukecať a kúpili sa PC s predinštalovanou aplikáciou Lotus.
Na zbláznenie, napodobenina Apple, urobená softwarom. Ikony 60x60, k ničomu sa nedá dostať, len k tomu čo je na desktope. Niekomu to vyhovovať môže.

Nemám, každému "BFU" Apple jinak doporučuji. A to i přes nevýhody.

1) HW je předražený
2) servis je předražený
3) množství softwaru pro běžnou práci je dobré, pro práci s audiem a grafikou nadprůměrné, pro databáze + programování apod. prakticky nulové.
4) některé periferie nefungují a nejde s tím nic dělat

Jinak uzavřenost a zjednodušenost zaručuje tu stabilitu a blbuvzdornost. To už tady ale padlo.

Macka mám už pár let. Nejdřív Mac Mini s PowerPC, poslední rok MacBook s Intelem. Většinu času trávím v textovém procesoru, trochu programuju v Xcode a v Perlu, jinak jsem standardní uživatel. Pokud člověk nepotřebuje nic zvláštního, tj. pokud se „spokojí“ s Internetem, muzikou, filmy, psaním textů a podobně, je to krása. Systém je stabilní, rychlý, dobře se používá, většina věcí je dobře promyšlená. Pokud potřebuješ nějaký profesionální software, například na sazbu nebo střih, vyplatí se podle mě dát na zkušenosti z oboru – například aplikace od Adobe už jsou dneska „doma“ spíš na Windows. (I když na Macku běží.) Kvalitního softwaru zadarmo je docela hodně (BitTorrent, ICQ, grabování DVD, …) a placené aplikace bývají tak dobře udělané a levné, že jsem do nich těch pár dolarů s radostí strčil (FTP, textový procesor, program na sešívání panorama fotek nebo grafický editor).

Přechod ze začátku trochu bolí, než se člověk naučí dělat věci tak, jako to v Apple vymysleli. Zpětně jim musím dát u většiny věcí zapravdu, takže tahle trocha fašismu není úplně na škodu. Mluvím například o klávesových zkratkách, systému spouštění aplikací a podobně. Pokud se rozhoduješ o koupi Macka, nejlepší je dát dohromady seznam věcí, které na počítači potřebuješ dělat. Pokud jsi profík a visíš na konkrétním programu, je lepší si to dvakrát rozmyslet nebo vyzkoušet. Mně osobně to rozhodně stálo za to, mám s počítačem mnohem míň nervů. (Přestože si rozhodně nemyslím, že jsou Macky bez chyby.) S periferiemi moc zkušeností nemám. Pokud se něco připojuje přes USB, vesměs s tím nebývají problémy (foťáky, tiskárny, disky, flashky, …). Kamarádovu FireWire kameru jsme též připojili na první pokus, aniž bych s tím měl jakékoliv zkušenosti. Faktem je, že ovladače pro Windows jsou dneska prakticky u všeho, takže v tomhle je člověk na Windows bezpečnější. Většinou není problém zkontrolovat kompatibilitu předem a případně koupit s ohledem na Macka. Kdyby tě zajímalo něco konkrétního, ptej se. P.S. Co se týká touchwoodova názoru na hardware, mně je hardware vcelku ukradený. Apple je jedna z mála firem, která naštěstí chápe, že počítač rovná se služba, nikoliv hardware. A co do softwaru Apple skutečně je na špičce. Microsoft za sebou bohužel musí táhnout kouli zpětné kompatibility, které se Apple riskantně a úspěšně zbavil přechodem na OS X, a Linuxový desktop zase trpí absencí nějaké pevné ruky. (Jen názor, nikomu nenutím.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru