Avatar uživatele
teracora

Máte někdo recept na dobře zavařenou dýni, alá ananas?

Takový ten obyčejný zavařovací postup dýně znám, ale chtěla bych vyzkoušet něco nového :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, tom004 před 4554 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Znám to jen od babičky z dětství, dávala tam tresť a bylo to doobrý! 😁
Cosi jsem našel, třeba postačí:

Zdroj: zena-in.cz/clanek/velka-kulinarska-soutez-dyne-a-la-ananas/katego­rie/zelenina-a-ovoce

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

3 kg dýně, 2 l vody, 2 ČL kyseliny citronové, 1/2 kg pískového cukru, celá skořice, hřebíček, 1 velká plechovka ananasového kompotu nebo ananasový džus (nebo několik kapek ananasové tresti), citron.
Postup

1. způsob:
Dýni rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jádry. Oloupáme a pokrájíme na kostičky. Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou a na 24 hodin do tohoto nálevu vložíme kostičky dýně. Druhý den přidáme cukr, kousek celé skořice, hřebíček a vaříme, až dýně zesklovatí. Potom přilijeme na kousky pokrájený ananasový kompot i s nálevem nebo ananasový džus či několik kapek ananasové tresti. Na dno sklenice dáme plátek citronu bez jadre, naplníme připraveným kompotem, dobře uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80° C.

2. způsob:
Dýni rozkrojíme a odstraníme měkkou dužinu s jádry. Oloupáme a pokrájíme na plátky asi 1 cm silné. Kulatými formičkami vykrájíme i středy (jako ananas). V kastrolu svaříme vodu s cukrem (na 1 litr vody odvážíme 400 g pískového cukru) a vkládáme po částech kolečka. necháme je asi 3 minuty povařit, opatrně vyjmeme a skládáme do sklenic. Zbylý nálev po vaření dýní zředíme ananasovým džusem, nalijeme na dýni, dobře uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85° C. Nálev ředíme ananasovým džusem v poměru asi 1:3. Odkrojky z dýní pokrájíme na kostičky a zavaříme stejným způsobem.

Čerpáno z kuchařky Švindlujeme v kuchyni (1999).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek