Avatar uživatele
Hasič Rick

Máte někdo zkušenosti s maďarštinou a (nebo) rumunštinou?

Učil se někdo z vás maďarsky nebo rumunsky?
Asi neobyklé, ale pokud ano, jaký byl Váš pocit z daného jazyka, je těžký na naučení?
Popřípadě využili jste ho i v Česku?
Chtěl bych se aspoň jeden z nich naučit minimálně tak, abych se zvládl domluvit na základních věcech (seznámení, běžné fráze, problémy, cestování, však kdo se učil jazyk, jistě ví).
Děkuju za každou odpověď a názor.

PS: politiku ve stylu „Maďaři pohrdající, Rumuni zloději“ prosím stranou, jedná se o zájem o jazyky, díky.

Zajímavá 0 před 2436 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

Doporučuji www.book2.de. Vybereš si jazyk, který ovládáš, tedy čeština a chceš se naučit, to co uvádíš. Stáhneš si zvukovou nahrávku. Abys měl text, musíš si projít příslušná témata – 100 stránek. To se dá stáhnout a upravit pro tisk Maďarština vyšla i v knižní podobě, rumunština asi ne.
A jaké jsem měl pocity? Maďarština mne lákala vždycky, protože babička byla narozená v Maďarsku, ale ta mne neučila. Maďarština je zajímavá, a když pochopíš logiku, tak i pěkná. S rumunštinou jsem trochu začal, bohužel mi Rumuni nevrátili učebnici. Tak držím palce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Arne1

Ze zkušenosti vlastní a kámošky co v Bukurešti studovala – rumunština je poměrně lehký jazyk, je to jazyk románský takže určité analogie s franinou nebo italštinou. Běžné fráze a počítání se dá naučit snadno, já jsem se jako malý kluk naučil briskně počítat u žoliků 🙂 Ještě dnes jsem na cestě po Rumunsku schopen úspěšně budit dojem, že umím rumunsky – nějaké ty pozdravy a pár dalších slovíček.
S maďarštinou jsem se nikdy nesnažil, pochopil jsem po mnoha letech slova jako 1,2,3,chleba, děkuji. Dříve to tam bylo bezproblémové, dalo se domluvit německy nebo rusky. Ale mladá generace už jazyky neumí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek