Avatar uživatele
čaganek

Máte někdo zkušenosti se zesplatněním zápůjčky, a to bez výslovně uvedené formulace o ztrátě výhody splátky?

Půjčil jsem kamarádovi 200 tisíc, ten mně uhradil relativně bez problémů nějakých 100 tisíc a teď se dostal do nějakých problémů a sem tam mně něco pošle, ale ne vše co má. Dělá mně to dost problémy a nevím, jestli můžu od smlouvy nějak odstoupit a zápůjčku zesplatnit, i když jsem zapomněl do smlouvy uvést ztrátu výhody splátek. Dotyčný mně aktuálně dluží jednu a půl splátky. Poradíte mně někdo?

Děkuji

Zajímavá 0 před 2174 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Ve smlouvě byste měli mít sankce za pozdní platbu. Pokud je tam nemáte, nemůžete je uplatňovat. Existuje jen nárok na zákonný úrok z prodlení. Tak malé zpoždění nemá smysl řešit. Je sice možné podat soudu návrh na vydání platebního rozkazu a s pravomocným rozsudkem se obrátit na exekutora, praktický význam to ale nemá. Jestli nic nevlastní, stejně nic nezaplatí. Naopak, pokud by měl takových dluhů víc, mohl by požádat o oddlužení a věřitelé by o podstatnou část pohledávek přišli.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
čaganek

Díky za odpověď. Popravdě, nečekám od dalšího postupu nic pozitivního. Každopádně, OZ k tomuto říká následující, což je asi můj případ a mohl bych od něj mít pokoj (vím že si peníze dokáže sehnat na jiné věci atd.)

§ 2394

Bylo-li ujednáno vrácení zápůjčky ve splátkách, může zapůjčitel od smlouvy odstoupit a požadovat splnění dluhu i s úroky při prodlení vydlužitele s vrácením více než dvou splátek nebo jedné splátky po dobu delší než tři měsíce.

… není to tedy můj případ, kdy mám právo to zesplatnit celé, nehledě na to, zda formulace o ztrátě splátek je, nebo není uvedena ve smlouvě?

před 2174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hlada

Co je psáno v zákonech je jedna věc, druhá věc, diametrálně odlišná, je vymahatelnost. Dlužníci jsou mimořádně vážení a chránění a nemá vůbec žádný smysl se s nimi pouštět do křížku. Pokud člověk za mnoho času a peněz získá rozsudek, může si ho dát do rámečku na WC.

před 2174 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hlada

Kolem dlužníka je potřeba chodit po špičkách. Pokud by se ho snad někdo z věřitelů nebo exekutorů nějak nepříjemně dotknul, mohl by si zaplatit insolvenčního správce a podle připravované novely by už nikdo nemusel dostat vůbec nic.

před 2174 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek