Avatar uživatele
anonym

Máte rádi domáci zabijačky?

Ještě někdo z vás chodíte na zabijačky,nebo máte svoje prasátko na kterýho čeká kudla?
Mě to čeká teď v sobotu,ovárek,prde­lačka,jelítka,ji­trničky,tláča.
Bude mastná huba.

Díky za názory.
Doplňuji:
Conchus,pozval bych tě,ale je to zabijačka u syna,tak snad příště.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, dědapetr, gagaga před 3339 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Mám je rád a lituji, že jich není více.
Sice jsem prase nikdy nechoval, ale po vesnici jsem chodil lidem na zabijačky pomáhat, takže jsem dostal jak najíst, tak výslužku.Zrovna tak má sestra se švagrem dělali každý rok 2 zabíjačky, tak tam jsem také pomáhal.
Ono je pěkné přijít na zabíjačku a jíst, ale když děláte zabíjačku ve třech nebo čtyřech lidech, tak je to pěkná makačka a člověk se pomalu ani nezastaví.
U sestry mělo družstvo udělanou zabíjačkovou místnost, kde za poplatek 50 Kčs bylo všechno připraveno.Kotle, kamna, různé strojky na mletí atd.Voda, elektřina a topení do kotlů bylo v ceně poplatku.
U nás na vesnici se zabíjelo doma ve stodolách či venku a nikomu to nevadilo, že to není v hygienickém prostředí.
Dneska EU zakazuje prodej masa z domácích zabíjaček, právě kvůli tomu prostředí.
Je zajímavé, že po celou dobu socialismu nikdy nikdo nebyl nemocný kvůli nehygienickýmu prostředí, to jen úředníci z EU dělají všechno pro to, aby lidi doma nemohli zabíjet a museli jsme kupovat dovážené maso z jejich zemí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Mám a byl jsem teď v sobotu.Výborně jsem se nadlábl a teď budu čekat na uzený.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Kdysi jsem prasata i choval – a samozřejmě pořádal zabíjačky.
Dneska už se to – obvykle, nevyplatí, takže zabijaček ubylo – chápu (osobně nyní nemám ani prostory pro zabíjačku, natož pro chov prasete).
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Conchus

Miluji zabíjačky, můžeš mě pozvat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Ano chodím, dokonce několikrát během roku

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Bohužel už nemám ke komu chodit/jezdit na zabíjačky, jen s láskou vzpomínám na tu baštu a úžasnou atmosféru ;)
Přeji pohodu a dobrou chuť!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nemám ráda žádné zabijačky :-O

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
garwa

Zabijačku děláme každým rokem. Letos uvažujeme, že bychom veškerou přípravu a práci nechali na profesionálech http://dreampro­.cz/co-nabizime/kulturni-akce/zabijacka/pa­ge/zabijacka/ak­ce/akce-pro-dospele

před 2218 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Lahny → EU nikomu nezakazuje domácí zabijačky… Dokonce pravidla pro ně jsou stejná, jako bývala za ´komunistů´ – ty kecy o zákazech jsou jen výmysly někoho, kdo se jimi chce zviditelnit…
;-DD
Jediné, co je zakázáno, je produkty zabíjačky v ´domácích´ podmínkách prodávat – a i to bylo za komunistů zakázáno…
___
Příliš věříš ´kecům´.
😉

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

pro gecco
Ano, domácízabíjačky být mohou, ale NESMÍ se maso rozdávat ani prodávat.
"Vepřové hody pro ostatní

  • Pokud plánujeme tradiční zabijačku pro všechny sousedy nebo celou vesnici, už si musíme dát pozor. „Produkty domácí zabijačky, jitrnice, jelítka apod., jsou určeny pro spotřebu v domácnosti chovatele. Tyto produkty nelze dále uvádět do oběhu,“ vysvětluje Petr Pejchal, mluvčí Státní veterinární správy.
  • Pod výrazem „do oběhu“ se pak rozumí jak za peníze, tak i zdarma. Příkladem můžou být například vepřové hody, které pořádají hasiči či obec.
  • Lidem se zde mohou podávat pouze výrobky vyrobené ve schváleném zařízení, které je pod veterinárním dohledem.
  • Organizátoři veřejné akce by měli nechat prase porazit ve schváleném zařízení – tedy na jatkách, kde bylo i veterinárně prohlédnuto.
  • A pak z něj nechat ve schváleném zařízení, například v řeznictví, vyrobit tyto lahůdky, které se budou nabízet na akci – například na obecních či hasičských vepřových hodech.
  • V žádném případě se nesmí zvíře porážet veřejně a stejně tak ani zpracovávat pochutiny na veřejnosti. Zde hrozí vysoké pokuty! "

A podle tohoto bych ani já NEMOHLod sousedů dostávat výslužku za pomoc při zabíjačce.
A že to bylo i za komunistůTak to lžete.Byl jsem u králikářů a hasičů a každý spolek dělal VEPŘOVÉ HODY kdy se prase poráželo na prostranství před kulturním domem a pak se maso vařilo v kulturním domě.Bývalo to spojeno s taneční zábavou. A NIKDY NÁS NIKDO ZA TO NEPOKUTOVAL ANI NEPOPOTAHOVAL.
A na ty zabíjačky chodili i lidé z (tenkrát ) MNV.
Takhle si vesnické spolky vylepšovaly své pokladny.

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Lahny → buďto lžeš ty – a nebo nevíš – a jen tak plácáš (pravděpodobně pod dojmem článku v nějakém bulvárním plátku – nechci ti sahat do svědomí, ale přiznej si to aspoň sobě – uleví se ti…).
😉
Podobné (dnešním) předpisy byly definovány někdy v roce 1961 (a to´s ani ty ještě zabíjačky nepořádal) a to, že leckde nebyly dodržovány, je věc úplně jiná*).
Prase si můžeš zabít – i třeba v obecním zařízení, 1. podmínkou jsou „schválené prostory“ – z hlediska hygieny provozu (naprosto nemusí jít o ´krajská jatka´!!) a 2. podmínkou je přítomnost člověka s patřičným vzděláním (řezníka, veterináře…) – což platilo taky ´vždycky´…
Z varianty, že bys třeba chtěl zabíjet prase na mlatě, ruce a nástroje si umejvat v kýblu, odpad nechat na tom dvoře válet, v tomhle binci zpracovávat výrobky – a pak je ještě prodávat, mne jímá děs a hrůza – a přitom ty podmínky mají jen takovéto ´hnusy´ eliminovat…**)
___
*) „na zabíjačky chodili i lidé z MNV“ – no a co??? – pokud to byly zabíjačky odporující tehdejším veterinárním předpisům, porušovali i tito úředníci zákon – nic jiného ta tvá věta neznamená
**) zjisti si, co skutečně nařizuje Veterinární zákon ( http://zakony-komentare.cz/ak­tualne/01.05.2014-c.-166-1999-sb.-veterinarni-zakon-ve-zneni-64-2014-sb..html ) a nenech se rozhodit…
😉
___
…„se prase poráželo na prostranství před kulturním domem a pak se maso vařilo v kulturním domě“…
A tobě vadí, že už nemůžeš zabít prase na návsi a vařit je v obecním sále???
Šmarjááá…

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Je to tak. Blesk zveřejnil chybnou informaci. Už se na to ptal barbakan, vkládala jsem odkaz, že se nic nezměnilo.
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/chtel-jsem-par-lidi-ze-zdejsiho-klubu-pozvat-na-zabijacku-ale-eu-mi-to-prekazila-mame-se-na-narizeni-eu-zlobit

Projděte si otázku, uvedla jsem i citaci vyhlášky.

„Způsob porážky, podmínek pro výrobu a prodej živočiných produktů totiž ošetřuje stále stejný veterinární zákon z roku 1999, ze kterého analogicky vyplývá, že veřejné zabíjačky nemohou splnit nároky, které tento zákon požaduje. Takže všichni ti, kteří pořádali obecní, veřejné, hasičské a jiné prasečí zabijačky loni, předloni a jindy, tak porušovali zákon už dávno a to stejně, jako když zabijačku uspořádají letos. Dalo by se říci – když jste se nebáli loni, proč se bojíte letos. Pro úplnost a klid chovatelů a příznivců jelítek, jitrniček a ovaru: Domácí zabíjačky jsou i nadále povolené, není k tomu potřeba žádné povolení a pokud chovatel provede domácí porážku na svém soukromém dvorku … atd.“
http://www.nem­covice.cz/con­tent/view/full/8970/

před 3335 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Jsem ročník 1953, takže už od svých 12ti let jsem byl u dobrovolných hasičů a jako děti jsme buď pomáhali (přines, umej, atd) nebo očumovali jak se co dělá.
Ano, moje věta „na zabíjačky chodili i lidé z MNV“ možná nic neznamená, ale znamená to, že TENKRÁT to nikomu nevadilo a nikdo žádné pokuty za zabíjačku nedával.
Mně jako občanovi, nevadí, že nemohu na návsi zabít prase, ale vadí mně jako členovi hasičů (už nejsem aktivní při požárech a výcviku, ale snažím se pomáhat při různých akcích abychom měli v pokladně peníze).
Než se seženou prostory odpovídající hygieně,(a nebo vozit prase 30–40 km na jatka a pak převážet maso zpátky, tak to se prodraží) než se seženou veškerá razítka, tak už přejde chuť něco dělat.
A TOHLE MNĚ NA TOM VADÍ.
A podmínky, jaké popisujete NEBYLY ani za komunistů, tam se také dodržovaly hygienické podmínky, ale nikomu nevadilo, že se prase (respektive maso)omývá hadicí napojenou venku na kohoutek či že se voda na paření hřála venku v brutaru a prase se pařilo v neckách, přinešených od někoho z domova.
Komunisti lidem takto život neztrpčovali, ti se snažili aby to na vesnici žilo, tihleti se snaží život na vesnici utlumit různýma vyhláškama či nařízeními z Bruselu.RVHP nás takto neomezovala, jako EU.

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Ad „od 12 let u hasičů“ – já psal, že zabíjačky neorganizoval (tedy jsi předpisy a podmínky neřešil), ne, že ses jich neúčastnil… A jak píšu – obdobné předpisy (jako dnes) platí od roku 1961
Ad „TENKRÁT to nikomu nevadilo“ – tenkrát nikdo neřešil, jestli po sámošce pobíhají myši, taky to nikomu nevadilo
Ad „prostory odpovídající hygieně“ – takové jsem měl i já ve svým baráku
___
Pokud jde o „prodražení masa“ – dneska hlavně nekoupíš prase ´za levno´, protože je ´za levno´ nevykrmíš, nejsou – nikdo ti neprodá levný šrot, granule – soukromí zemědělci si hlídají, aby na svých produktech neprodělávali a zaměstnanci je neokrádali (což je dobře, ne?).
___
BTW – „Komunisti lidem takto život neztrpčovali“ – ztrpčovali jinak – a ´za to´, že člověk ´politicky´ držel hubu a krok, tolerovali drobné rozkrádání, melouchy…
___
I mně jsou některá nařízení EU proti srsti – ale v tomto případě – opravdu – EU za nic nemůže – tato pravidla platí od cca 1961 s velmi malými změnami…
A ten, kdo tvrdí, že ne, lže.
A ten, kdo tvrdí, že lépe bylo za nedodržování pravidel – no, co na to říct?
😉

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

http://tinypic­.com/player.php?v=2cqmq­8i%3E&s=8#.VP1yB2PwscA

před 3339 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek