Avatar uživatele
annas

Máte strach z banánů? Ulamujete jejich špičku, protože je prý jedovatá? Je toto tvrzení nějak podložené?

Slyšela jsem, že prý je v ní hadí jed. Dostává se tam, když se v tropických zemích sklízejí banány ze stromů, v jejichž větvích se ukrývají jedovatí hadi…

Nevím. Ale někde jsem četla, že banán je ovoce, které obsahuje nejvíc chemie.

Děkuji.
Doplňuji:
Pánové Barbakane a Tome, mýlíte se.

Jde o informaci z června 2011, nikoliv z Rudého práva (to jsem nečetla), bamány rovněž nejím, pověru neznám.

Fámy přetrvávají i v 21. století. Např. ve Skandidávií se lidé v 90. letech obávali banánového nebezpečí – nešlo tedy jen o socialistickou propagandu, jak uvádíte.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? rynek878, takhlene, Andělé, tom004, dědapetr, beer před 4689 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Jde o úspěšnou legendu. I kdyby nějaký had kousl do banánu, nevypoštěl by do něj jed. Hadi jím totiž šetří a díky Jacobsonovu orgánu a termoreceptorům poznají, že nejde o živého tvora a smrtítí tekutinu nepoužijí. V důsledku narušení slupky by navíc shnilo. Může tedy banán člověku ublížit? Teoreticky ano. Nebezpečí však nepředstavují hadi, nýbrž plísně či alergie na banány.

Pro Barbakana-Pokud nechcete odpovědět na položenou otázku, měl byste svou nemístnou a v tomto případě i nevkusnou „kritiku“ vložit na místo k tomu určené, to je do diskuze.
Já jsem tuto reakci vložil úmyslně tady, protože se najdou rádoby vtipní jedinci, kteří diskuzi zásadně nečtou.
Porušování zásad slušnosti a provokace, vám zřejmě, jak je vidět, nedělá vůbec žádné problémy.

Zdroj: tištěný zdroj Enigma

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dědapetr

Nové studie dokonce jasně potvrzují, že banánová slupka má schopnost odstraňovat z vody toxické látky. Banány samozřejmě neobsahují žádný tuk, ba naopak mají v sobě velké množství vitamínů a minerálů a hodně vlákniny, která zlepšuje proces trávení. Banán je navíc dobrou svačinkou pokud potřebujeme doplnit rychle energii či se potřebujeme soustředit.

Banány jsou dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, vlákniny, vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B, tryptofanu a železa, které napomáhá tělu ke správné funkci hemoglobinu.

Toto ovoce navíc podporuje činnost mozku, správné trávení a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Vhodné je proto i pro diabetiky.

Své velké plus mají také samotné, již jednou zmíněné slupky. Jsou velice užitečné pro zklidnění a snížení otoku po kousnutí komárem. Stačí přiložit banánovou slupku na otok či podráždění. Banánové slupky nejsou jedovaté a jsou levným řešením pro čištění vody, protože mají schopnost odstraňovat z vody kovové látky. To umějí dokonce lépe než řada jiných prostředků. Odstraňují z vody také toxické nečistoty.

Banány obsahují i pektin, který pomáhá normalizovat procesy trávícího ústrojí – tedy pomáhá k lepšímu zažívání. Obsahuje i elektrolyty, které jsou nezbytné pro prevenci dehydratace lidského těla.

Ještě pořád se rozmýšlíte, zda si banán dopřát?

Zdroj: http://www.ex­trakrasa.cz/zdra­vi/banany-zazrak-prirody/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
www

Beere teď mne dostals, dávám 10 palců! 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tom004

Barbakán má pravdu.V RP,se o tom psalo už před 50 lety,a tvrdím,že to bylo jenom kvůli tomu,že tenkrát bylo banánů ještě méně,než šafránu.A s tím jedem,o tom se píše,ale konkrétní případ nebyl publikován,ales­poň,ne v Česku.
Doplňuji:
Tak,jestli se tam píše o jedu v banánu,tak tady je něco o městském folklóru:

http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/101213595­57-port/svet-lidi/132-mestske-legendy/

Upravil/a: tom004

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ponytail

No já nevím, no. 25 let jím banány celé, tak to už jsem možná sama jedovatá 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andělé

Dobrý den,zrovna jsem dojedla banán:-)Jím ho denně a musím přiznat,že jsem to také slyšela,když jsem byla malá.Na základní škole nám to řekla pí.učitelka a od té doby dodnes špičku ulamuju.I kdyby to pravda nebyla,je mi ta černá špička nesympatická,tak se jí okamžitě zbavuji:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ella

Tak to jsem v životě neslyšela.
Myslíte tu zčernalou špičku slupky nebo přímo špičku jedlého vnitřku? Jestli se tím myslí slupka, tak tu samozřejmě nejím, ale jinak banán jako takový jím celý, neulamuji nic… A nevěřím tomu =D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
funky

ja ju ulamuju protoze mi tam proste vadi… ani nevim ze by mela byt jedovata 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Valky

Myslím si, že kdyby náhodou nějaký hádek kousnul do banánu, bylo by to nejspíš vidět? Nebo po utržení mají banány samohojící funkci, že se zacelí slupka atd? Je to nesmysl, mýtus starý, jako snad lidstvo samo, po Praze je tato báchorka známá už ani nevím, kolik let. A ani bych se nedivila, kdyby jí otiskli v časopisu HROM, kde mimochodem psali také, že kobylka řídí traktor.. :D Kerbere, jsem zklamaná od Tebe a taková otázka…
Mimochodem banány jsou plné vitamínků a neobsahují žádný tuk a podporují paměť!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kerberus

Nevím, proč vás moje otázka pohoršuje. Položila jsem ji a chtěla vědět, zda je tato informace pravdivá. Nikdy jsem o hadím jedu neslyšela, proto jsem se zeptala… Nemuseli jste odpovídat, nebo číst otázku pozorně …

před 4689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Tak teda sorry, jsem to pochopil (a možná i ostatní – proto všude ty smajly a závorky) od tebe jako za vobyčejnej fór pro pobavení(a nebylo by to poprvé)..proto jsem taky nikoho pohoršenýho neviděl, snad jedině tebe fčul ))))

před 4689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kerberus

Beere, já otázky pro pobavení nedávám, na to jsou zde jiní. Ale přesto děkuji.

před 4689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Musím reagovat:
Nezlob se na mne, ale text „Slyšela jsem, že prý je v ní hadí jed. Dostává se tam, když se v tropických zemích sklízejí banány ze stromů, v jejichž větvích se ukrývají jedovatí hadi…“ alespoň mně zábavný připadá dost !
Vidím totiž ty ukryté hady na banánových STROMECH s VĚTVEMI (nic??) jak KOUŠOU do banánů aby špička byla jedovatá (nebo snad mají jed i jinde aby se do banánu mohl dostat??)..

před 4689 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kerberus

Podívejte se do odkazu…

http://www.fa­cebook.com/od­povedi.cz

před 4687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
beer

Až teď vidím, že zmizela moje odpopvěď!!! Ptám se kam a proč??????

před 4687 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kerberus

Beere, jsem překvapená stejně jako Ty. Otázku jsem včera smazala, když se nad ní mnozí pohoršovali. Ale admin. ji vrátili zpět, protože ji vložili jako otázku dne na Odpovědi/FB. Tak nevím … Jsou pokládány mnohem horší otázky …

Nesledovala jsem, zda jsou uvedeny všechny odpovědi. Tvoje odpověď vyplynula z nedorozumění, v diskuzi jsme si vysvětlili. Barbakanova odpověď byla nemístná. Počítala jsem s tím, že si třeba někdo další jeho odpověď přečte a uvědomí si, že …

Proto smazání odpovědí nechápu …

před 4687 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek