Avatar uživatele
hapiky

Máte také pocit, že zloději a podvodníci či násilníci mají větší práva než ti postižení?

V Maďarsku můžete zabít ozbrojeného zloděje na Vašem oploceném pozemku, u nás jej jen třeba zraníte a budete mu platit bolestné či jinou újmu. Jsme opravdu tak hloupý národ?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? magicm18, anonym před 2681 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Chlapče a proč by jsi měl hned zabíjet někoho, kdo je třeba náhodou na tvém pozemku. Pokud bys to udělal půjdeš zaslouženě bručet a to je zatraceně málo.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

To neni otázka hlouposti, ale otázka nastavení zákonů. Střílet se navzájem a své sousedy na potkání mi taky nepřipadá nějak zvlášť chytré.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Psychotic

Nemám.

Zaprvé to, že u nás máme omezenou možnost sebeobrany, je jeden z nejrozšířenějších mýtů, kterým veřejnost věří v naprostém rozporu s realitou. Nutná obrana a krajní nouze v ČR je naopak extrémně benevolentní, ale z nějakého důvodů si zde lidé přečtou zprávu o člověku, který střelil neozbrojeného prchajícího zloděje do zad a pak šel po právu sedět, a nějak z toho vydedukují, že v Česku „mají více práv zločinci než oběti“.

Naopak bych řekl, že jsou zde zákony benevolentní až příliš, protože soud leckdy uznává nutnou obranu i v případech, kdy není důvod se domnívat, že člověk, který zabil údajného útočníka, byl skutečně napaden.

Zadruhé podezřelí v právním státě MUSÍ mít víc práv než postižení, protože odsouzení neprávem má tisíckrát horší následky než upření emocionálního zadostiučinění poškozenému. Jinými slovy: S tím, že někdo unikl trestu za krádež, se žije líp, než s tím, že někomu slušnému justice zničila život. Takže musí být systém nastaven tak, aby se justiční omyly omezovaly na minimum – například tím, že se dají práva obviněným.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Co tak pozornost zaměřit na účinnost a vykonatelnost práva vůči menšinám. Mám totiž pocit, že většina je proti veškeré logice stále více diskriminována a nepřizpůsobiví mají navrch!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nie, oni len vedia tie isté práva, aké majú ostatní, využívať vo svoj prospech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
luckykubrt

Ve světských zákonech a všeobecně ve světě to tak může vypadat. Ale podle Bible je Bůh Jehova neměnný a lidi, kteří jednají ničemně potrestá. Slibuje, že budou lidé žít navzájem v míru a zbaví nás nemoci a smrti. Satanovi bylo podle Bible dovoleno, aby ukázal zda jeho vláda je lepší než od Jehovy Boha, ale dokázal pravý opak. Tedy ona je možná z jeho pohledu lepší, ale na úkor spravedlnosti. ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Ano a zvláště naše celebrity nebo boháče, ty je neskutečně těžké potrestat! a nebo vyváznou jen s podmínkou. Pokud to samé udělá obyčejný člověk tak jde ihned do vězení!
V USA mají stejný zákon že mohou na svém pozemku zabít toho kdo tam nepozván vleze protože tam se vrazi ani zloději z nikým nepářou a hned zabíjejí. Ovšem tohle se dá strašně zneužít tím že pozvete někoho, zabijete ho a policii nahlásíte jako důvod zabití vniknutí na pozemek. Proto ten zákon je tak u nás nastaven ale měli by ho pozměnit hlavně když ublížíte někomu kdo vás napadl, to je pak pěkně trapné a nespravedlivé když soudí toho napadeného!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek