Avatar uživatele
marci1

Měla by být výuka první pomoci součástí osnov ve školách?

Obdivuji Koneho, že pohotově reagoval a Berkovcovi poskytl pomoc při problému se zapadlým jazykem. Stále málo lidí by dokázalo poskytnout první pomoc. Dokáží perfektně ovládat notebooky, mobily, ale co zachránit člověka poskytnutím první pomoci?
http://isport­.blesk.cz/cla­nek/fotbal-1-liga-rocnik-2016-17/295344/oskliva-srazka-berkovec-bezvladne-lezel-kone-mu-vyndal-zapadly-

jazyk.html

Doplňuji-Součástí osnov zřejmě není:
"Názor odborníka MUDr. Petra Koloucha, MBA
Ředitel, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

Myslím si, že výuka první pomoci by se do škol vrátit měla. Otázkou je rozsah a profesionalita. Kurzy by nejprve měly být akreditovány MŠMT ČR, schváleny MZČR. Této certifikaci by měla předcházet odborná diskuze o rozsahu. Neměli bychom děti strašit krví a smrtí. Měli bychom je učit především bezpečnému chování v krizových situacích, odpovídajícímu dané věkové kategorii. Základem je osobní ochrana a bezpečnost na místě události a schopnost zavolat rychle pomoc. Jsem pro letáčky, manuály a brožurky, mobilní aplikace, které budou mít děti u sebe. Jsem pro zařazení krátkého briefingu o první pomoci a rizicích před zahájením hry či nějaké sportovní aktivity. Učme děti připravit si v kolektivu scénář pro případ úrazu či náhlé poruchy zdraví. Učme je bezpečnosti své a svých spolužáků. Minimalizujme pomůcky, se kterými budou umět pracovat, a s tím minimem je učme pracovat rutinně. Nehoda není náhoda, jak známo, a je-li připraven scénář záchrany, je příjezd složek integrované IZS efektivnější. Znalost první pomoci není jen o pomoci samotné, ale také o tom, vědět, kde si hraju, kde se nacházím, kudy se ke mně dostane „záchranka“, mít nabitý mobilní telefon i v horách, nosit u sebe balíček první pomoci apod. Dejme ale dětem jejich dětství a nestavme je do rolí dospělých. Naše operátorky umí pomoci po telefonu a podpořit volající dítě či dospělého až do příjezdu složek IZS.„
Zdroj z r. 2015: http://www.ule­kare.cz/clanek/me­la-by-byt-vyuka-prvni-pomoci-soucasti-osnov-ve-skolach-19253
Kone říká: "Když jde o život, člověk se nesmí bát.“♥

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, johana 56, pusinka50, redy, zzzzz, gagaga, Lamalam, gecco, orwell před 2619 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nejen to, mělo by se tak občas zopáknout podle nejnovějších poznatků. Přiznám se, že nebýt toho, že mě to znova naučili jako zaměstnance nemocnice, pak bych správně poskytnout první pomoc při zástavě dechu a srdce neuměl. Dnes se to dělá jinak, než třeba před 20 lety.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

V osnovách tělesné výchovy pro nižší a vyšší gymnázium je poskytování první pomoci zahrnuto. Ale netuším v jakém rozsahu.

Např.
" zásady první pomoci při drobných závažnějších poraněních ve známém i méně známém prostředí

  1. první pomoc při závažných a život ohrožujících úrazech v improvizovaných podmínkách tělesné výchovy a sportu i v neznámém prostředí (horská turistika atd.) dále při lyžování, bruslení, plaván aj.

U starších žáků
„Zvládnout základní první pomoc při stavech ohrožujících život, a to i v improvizovaných podmínkách atd.“

http://www.eu­cebnice.cz/te­lesna_vychova/os­novy1.htm
--

Vzpomínám si, že v minulosti v rámci předmětu Civilní obrana (asi) jsme se s první pomoci seznámili. K výuce sloužila tzv. resistutační figurína „Anča“.

Teď už jsou jiné způsoby, ale někdy opravdu je možné zachránit život. Jednou se mně to podařilo, ale byli jsme dva. Ale teď už nevím, zda bych zvládla.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy, vagra Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Pokud vím, tak základy první pomoci se na školách vyučují. Zavést výuku první pomoci jako samostatný předmět by z nedostatku času nešlo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Od doby, kdy byly jednotné osnovy zrušeny si učí každá škola co chce.
Připadá mi to jako pláč nad rozlitým mlékem.
Jsem pro všechna školení , kurzy, praktické ukázky a podobně. Briefingy ať si nechají tam kde je vynalezli! Jestlipak si někdo vzpomene na dřívější záslužnou činnost Červeného kříže.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

A ona v osnovách není ?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Marky Stark

My máme první pomoc ve škole formou blokového vyučování tzn. jeden den probíráme věci zaměřené na určité téma, třeba tu první pomoc. Podle mě by se ale měla zařadit mezi povinnou výuku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Medulka.013

My jsme na škole základy první pomoci měly, tak nějaké ty základy si pamatuji a znám. Pravdou ovšem je, že bych nikdy žádnému člověku nebo zvířeti pomoc neposkytla ani nezavolala. Všechno je součástí přírody a ta si sama nejlépe poradí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Asitak jednou za rok chodím na kurz – ne, že bych se tam něco nového naučil, ale ověřuju si, že jsem od ´ḿinula´´nic nezapomněl…
😉
A jo – jednou za čas se to hodí…
Je velice příjemné vědět, že někdo žije jen díky mně…
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hippeace

Mělo by se to zavést povinně, a pokud tvrdí že není čas tak tím mohou nahradit jiné učivo, které není tak důležité, já se naučila jen velice ubohé základy na školním výletě, který nebyl povinný. A mladší sestra na druhém stupni zš ještě stále nemá tušení že něco takového vůbec existuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
děduš

Rozhodně podporuji výuku první pomoci do škol. Za mého mládí zařazena nebyla (třicátá léta), ale výbornou školu poskytovala skautská organizace. A nejednou se mi to móóc hodilo !

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gobls

Každopádně měla. Pokud na to není čas, tak zeštíhlit nějaké nepotřebné podrobnosti (např. z dějepisu), které si každý kdo potřebuje okamžitě najde na internetu. Naopak je nesmysl praktické věci nahrazovat nějakou mobilní aplikací.
Někdo potřebuje pomoc – počkat, musím si vygůglit nějakou aplikaci – nic – tak honem na fejsbůk a do diskuse napsat „POMOZTE“ se sto vykřičníky – nevíme s čím, nevíme jak – no nevadí, už je stejně mrtvý…

Upravil/a: gobls

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Posspi

přestaň to tu laskavě psát dokola..Už jednou jsem tady ten tvůj „DOTAZ“ (Nechápu,proč to máš ohraničené modře,a ještě tam zboku to ‚dotaz‘ napsané??) viděl,a už mě to začíná štvát..

Upravil/a: Posspi

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gecco

Posspi – začni se chovat slušně!!!
Hned!!!
Začni se chovat tak, jakobych ti stál za zády…!

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

🙂

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

gecco: přece bys neublížil malému nevychovanému dítěti:-))

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

😉

před 2618 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Posspi, otázka je zarámovaná modře, protože ji administrátor těchto stránek označil za zajímavou. Kdybys kladl zajímavé otázky, taky by ses určitě dočkal modrého rámečku. Přečti si zprávy od admina v pravém sloupci na hlavní stránce a pak si přečti kodex uživatele, ten tu není pro srandu

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

🙂

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Ad-Posspi: Chlapče, přečti si si zdejší podmínky užívání tohoto webu, nastuduj si pravidla slušného chování (hlavně vůči dospělým lidem), aby jsi se mohl k otázkám vyjadřovat. I když to bude asi stejně zbytečné (na základě tvých otázek a odpovědí), jelikož brzy dostaneš BAN a uděláme ti pá,pá. 🙂
http://jpeg.cz/i­mages/2017/02/­28/MoakA.jpg

před 2619 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek