Avatar uživatele
pat a mat

Měla by mít většina lidí větší plat / důchod než je průměr ?

Často je slyšet že nad průměr se většina nedostane. Pokud by byla většina nad průměrem, jak by se dařilo těm pod průměrem ??

Zajímavá 0 před 2261 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Trochu asi blbost ne? Pokud máš nějaký průměr a většina lidí se nad něj následně dostane, tak to ten průměr automaticky zvedá.
Určitá matematická varianta, když si budeš hrát s čísly, umožní třeba toto: máš 3 lidi ve státě, 2 berou po 60 Kč, třetí bere 30 Kč. Jejich průměrný plat je tedy (60+60+30)/3 = 50 Kč. Dva lidi (většina) berou nadprůměr, jeden (menšina) podprůměr. Prakticky ale nemá tento model smysl, resp. nemůže být funkční, protože příjmy některých rostou do nebes a naopak ti dole jako příjem nevykazují nikdy záporné hodnoty.

Upravil/a: Alesh

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ti, co na průměr příjmů nedosáhnou, spadají do okolí nejčastějších příjmů. Jde o dvě různé statistické metody. Většina nad průměrem nikdy být nemůže.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Většina lidí by pochopitelně nad průměrem být mohla, znamenalo by to ale ještě větší sociální rozdíly a pro ty pod průměrem naprosté dno chudoby.

příklad: 50+50+50+10 = 160/4 = průměr 40

Dnešní stav je zapříčiněn opačným extrémem, tedy bohatými vybočujícími nad průměr 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Vždycky když vidím/slyším/čtu v této souvislosti o PRŮMĚRU, přepadá mne mírný záchvat zuřivosti. Takto položený dotaz je formálně správný, reálně NESMYSLNÝ!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Proč?
To je otázka nákupního koše a výdajů, spojených s bydlením/stravou.

Tedy, zda za ten příjem pod průměrem může člověk důstojně/slušně, neřku-li spokojeně žít. Případně se občas lehce odlepit od země ;)

Příklad:
průměrná mzda bude 25 tisíc/měsíc
nadprůměrný příjem neřešíme…
podprůmé příjmy::
23 tisíce = ještě slušné živobytí
16 tisíc = hranice bídy
10 500 Kč = bída, chudoba
(pokud bude člověka s tímto, podprůměrným příjmem stát např. bydlení vč. energií 2 tisíce, strava také 2 tisíce, bude mít 6,5 tisíc na ošacení/obutí, drogerii, kulturu, jízdné, spoření atd.). V současné době,
taková 1 osoba je odkázána na sociální dávky – 100% pro příspěvek na bydlení a vlastně živoří…
Většina lidí by byla šťastná, kdyby dosáhla alespoň na tu průměrnou mzdu
nebo se mu velmi přiblížila!

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Průměr je číslo, které vůbec nic neznamená. Mnohem důležitější údaj je medián.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Mohlo by to tak být teoreticky, prakticky však sotva. Nemůžete mít v zemi 8 milionů burzovních makléřů, majitelů realit, manažerů, programátorů a neurochirurgů. Vždy bude početnější skupinou ta, která sofistikovanější práce vykonávat jednoduše neumí, nemá na to vzdělání, odhodlání, cokoliv.

Vždy totiž bude jednodušší a schůdnější nedělat nic, než dělat něco náročného. Takže ta disproporce bude vždy v neprospěch té skupiny která jde méně pohodlnou cestou.

Jinak určitě souhlasím, že průměrná mzda je velmi málo vypovídající údaj. Medián je číslo nad kterým a pod kterým jsou stejně mohutné skupiny. Tj v tomto případě by byl medián plat na který nedosáhne polovina obyvatel, a druhá polovina jej pobírá vyšší. Takový údaj rozhodně vypovídá lépe a také je výrazně nižší než průměrná mzda.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Je to problém. Alespoň v současné ekonomice. Pokud je průměr 22 tisíc, minimální mzda 11? sám nevím,… pak extrémní low stahuje průměr o 11 dolů… Ale co extrémní TOP? když budu brát jen zaměstnanecký poměr, pak bych tipnul že to táhne tak o 300 nahoru a to už je přeci jen nějaká síla. Abychom se dostali do stavu kdy většina bude nad průměrem, musely by být platy nějak výrazně zastropovány…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

To je matematicky neproveditelné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Pokud bude mít většina nadprůměrný plat, bude mít menšina příjem třeba velmi nízký (1/4, 1/8 atp.). Životní úroveň se však bude vždy řídit nákupním košem.
Ti podprůměrem mohou žít „královsky“ nebo přežívat, živořit, z hladu krást potraviny … 🙂

před 2261 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Alesh

Keplere, ale může být většina nad průměrem, viz můj příklad. 😉

před 2261 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek