Avatar uživatele
dudu

Měla by podle vás Ústava ČR kromě základních lidských práv obsahovat také základní povinnosti a pokud ano, tak které?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Kepler před 2589 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Povinnosti jsou dané zákony, které jsou v souladu s ústavou.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?led Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Souhlasím, i povinnosti občana by měly být součástí ústavy. Každý si zvykl na svá práva jako na samozřejmost, ale podstata demokracie není jen o právech, ale taky o povinnostech. Co by tam mělo být navíc neví ani pan Gerloch, místopředseda ústavního soudu, ale je dobře, že o tom aspoň zahájil diskuzi. Necítím se kompetentní abych něco navrhoval.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Měla. V současnosti o tom hovoří i předseda Nejvyššího soudu.

ttps://www.no­vinky.cz/doma­ci/432672-vedle-zakladnich-lidskych-prav-by-mely-existovat-i-zakladni-povinnosti-tvrdi-mistopredseda-nejvyssiho-soudu.html

Povinnosti mají vymezené např. státní zaměstnanci podle stanovených zákonů ministerstev. Obecně je povinností platit daně, dodržovat dané zákony, chodit do školy aj.

Jinak se domnívám, že některé obecné povinnosti by měl mít člověk zažité, ale bohužel to tak není, takže je zřejmě nutné je připomenout.

Např. základní povinnost člověka je dodržovat morální pravidla – stačí znát Desatero (pro nevěřící třeba jen sedmero) – jsou to základy morálky, dále povinnost etikety a všeho, co s ní souvisí, povinnost ochrany životního prostředí, nezneužívat svobodu ve svůj prospěch atd.

Za „socialismu“ existoval Morální kodex budovatele komunismu, který vycházel z Desatera, ale byl jinak formulovaný,.

„V jednoho Boha věřiti budeš …"x "Budeš oddán věci komunismu, budeš přesvědčen o správnosti jeho cíle, budeš projevovat lásku k socialistické vlasti a k socialistickým krajinám.“

Jedna ze základních povinností – k čemu vedla, je jiná skutečnost.

Lidé raději berou, než dávají … pro mnohé je důležité umět proplouvat, vykládat si svá práva i některé povinnosti po svém … chybí jim svědomí …

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pl4toon

2 miliony právních norem jsou málo? Už se v tom nevyznají ani právníci. Zase to s povinnostma moc nepřehánějte. Umět žít znamená i nechat žít.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

vlastní foto: zámek Cecilienhof – místo konání postupimské konference-

před 2589 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Hezká fotka, sám jsem se na podobný barák nezmohl 🙂 Ale jakou to má souvislost s naší ústavou?

před 2589 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Postupimská konference se konala od 17. července do 2. srpna 1945. Účastnila se jí tzv. „Velká trojka“: Josef Stalin za Sovětský svaz, Harry Truman za Spojené státy a Winston Churchill za Spojené království. Předmětem konference byla poválečná správa Německa a uspořádání a rekonstrukce válkou poničené Evropy. Nově zde rovněž byla vymezena válkou pošlapaná lidská práva.
Zdroj: Wiki.

před 2589 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek