Avatar uživatele
ety

Měla právo TV Nova natáčet otce když jim řekl že ne?

Tv Nova kdysi natáčela reportáž o dopravní nehodě. Chtěla vyzpovídat otce, ale ten je seřval, že jim nedal svůj písemný ani orální souhlas, a že omezují jeho lidská práva. Přesto byl v televizi. Nakonec to neřešil, ale měli na to právo?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3403 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Ano…
NOZ ( http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/obcansky-zakonik/cast1h2d2­.aspx#cast1h2d2o6 ), §89, cituji:
„Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.“

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
setapouch

Ne. Gecco sice cituje správně, ale toto má háček v § 90 -
Zákonný důvod k zásahu do soukromí jiného nebo k použití jeho podobizny, písemnosti osobní povahy nebo zvukového či obrazového záznamu nesmí být využit nepřiměřeným způsobem v rozporu s oprávněnými zájmy člověka.

Pokud byl např. účastníkem nehody, pak v tomto případě zcela jistě je oprávněný zájem člověka na nepořizování jeho podobizny, přinejmenším do doby prošetření nehody a určení viníka.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Quimby

Mají právo informovat veřejnost o událostech, ale myslím, že pokud člověk nesouhlasí s rozhovorem nebo něčím, tak nesmějí zobrazit tvář, ale přesný zákon bohužel neznám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek