Avatar uživatele
anonym

Měli by k sobě Češi a Slováci více respektu, jestliže by měli společný jazyk pouze češtinu, nebo jen slovenštinu?

Upravil/a: annas

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? led, annas, johana 56, briketka10 před 2589 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vyjdu z historie jazyka.

Slovenština je národní jazyk Slováků, čeština pak Čechů. Používání jednoho jazyka by byla ztrátou identity druhého národa.

Slovenština je svébytný jazyk, který se vyvíjel samostatně, i když např. z období Velké Moravy či používání tzv. bibličtiny má některá slova významově shodná s češtinou, ale liší se hláskově. Samozřejmě existují jiná, která se liší od češtiny a svědčí o rozdílném vývoji češtiny a slovenštiny.

Spisovná slovenština je mladší než čeština, vyvíjela se jiným způsobem nejen v oblasti slovní zásoby, ale i mluvnice. Převzala to, co bylo výhodnější, co odpovídalo jejím podmínkám. Např. skloňování a shoda je jednodušší než česká.

Jazyk je jedním ze znaků národa. Vzhledem k jazyku je téměř celé 20. století relativně krátkým obdobím, kdy jsme žili společně jako dva národy v jednom státě a rozdílné jazyky nevadily, vzájemně jsme je respektovali. .

Když vznikly dvě samostatné republiky, je pravda, že slovenštinu je slyšet méně, často k naší škodě. Slovenština vymizela z televizních pořadů, slovenská literatura se probírá okrajově jako literatura cizí atd. Mám rodinu na Slovensku, takže si mluvený jazyk pravidelně oživuji. Některá slova jsou jiná, ale z kontextu se dá porozumět.

Vztahy mezi lidmi nezáleží na tom, kterým jazykem mluví, ale co říkají. A jak se chovají. Respekt mají ti lidé, kteří si ho zaslouží, nejde ho vynutit.

I když jsme dva národy, jsem si přece jistým způsobem podobni, stejně jako naše jazyky. Ale na obou stranách se najdou lidé, kteří nechtějí rozumět. Ale domnívám se, že většina lidí má vzájemné dobré vztahy, i když žije v jiném státě. .

„Přece národ bez jazyka je národem bez srdce“ – velšské přísloví. .

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Neměli. Nemyslím si že máme se Slováky málo respektu. Já osobně je vůbec nechápu jako jiný národ. Do dnes jsem se plně s rozdělením nesmířil. Vidím to stejně, jako tvrzení, že holohlaví by měli s vlasatými více respektu, kdyby se všem oholili hlavy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Nie je dôležitý jazyk, ale vzájomné porozumenie. Ak by ľudia boli rovnako oblečení, rovnakého vonkajšieho výzoru, nik by nerozoznal ich národnosť, pokiaľ by neprehovorili svojim jazykom. Len naivný a nerozumný človek si myslí, že konanie a myslenie ľudí sa líši v závislosti na použitom jazyku. Jazyk je len spôsob vonkajšieho vyjadrenia myšlienky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Ne.
Každý národ má právo zachovat si vlastní identitu a k ní patří mateřský jazyk.
Respekt není o tom, jakou řečí lidé mluví, ale jak se k sobě chovají.
Ten, kdo se drží myšlenky o ‚nadřazené lidské rase‘ , se nedomluví ani mezi svými…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

…a to by jsi chtěl nařídit? podívej se jakej je respekt mezi pražákama a moravanama a to mluví stejným úředním jazykem …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Mám na Slovensku rodinu a mnoho známých a přátel. Také jsem na Slovensku pracoval a nikdy jsem nepociťoval, že by se někdo vyvyšoval nad druhého, i když každý mluvil svým jazykem. V jazyku to není. Je to v lidech.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

ani náhodou

ak by mali jeden jazyk, boli by spory o spisovnosti/kraj­šom dialekte

ak by boli rovnako bohatí, boli by spory o prestíži

títo súrodenci sa večne hašteria

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Vzájemný respekt nevychází (nebo by alespoň neměl vycházet)
z jazyka. To podle mne platí pro národností i pro lidi obecně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jugar1

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2589 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Keby ste si nechali urobiť genetické vyšetrenie, boli by ste prekvapený, kto vlastne ste, odkiaľ pochádzate. Takže nevyvolávajte národnostné nezhody.

před 2589 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jugar1

Já to vím,můj otec byl slovák,a dál?

před 2588 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek