Avatar uživatele
Dlostev

Mělo by se danit spropitné?

Dobrý den, jezdím moentálně jako řidič taxi a rád bych se zeptal jak stát pohlíží na spropitné, zda je nutné jej nějakým způsobem danit, jedná se o částku okolo 10 000,– za měsíc, děkuji

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 2493 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Podle zákona 586/1992, o daních z příjmů je nutné spropitné jako dar přijatý v souvislosti s výkonem povolání danit daní z příjmů. Zároveň je ale kontrola neproveditelná, neprokazatelná co do přesné výše příjmů ze spropitného a neexistuje přímá právní úprava spropitného. http://www.in­foprovsechny.cz/re­quest/spropit­ne
Takže bych to viděl takto: kde není soudce, není ani žalobce. Se zdaněním spropitného nesouhlasím, protože je to výraz díků za dobře odvedenou práci.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Lamalam Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Spropitné není povinné, tak proč danit ? Je to každého věc jestli dá nebo nedá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Každý zaměstnavatel by měl svým zaměstnancům platit
tak, aby nebyli „odkázáni na vedlejší příjem ze spropitného“.

Pokud u nás někdo někomu dává spropitné,
podporuje tím především „hamouny“ zaměstnavatele.

I já jsem proti spropitnému a až na výjimky je nikde nedávám.

Podle zákona by se spropitné danit mělo.
Ovšem nedokážu si představit, jak by to FS kontrolovala.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… podle mne by se spropitné danit nemělo, jsem totiž proti spropitnému, když někomu dám něco „od cesty“ či „dýško“, dávám to jemu, a ne státu, ten už toho z nás vytahal až tak dost … jak k tomu přijdou třeba policajti, kteří mi při kontrole řeknou, že mám závadu, nechtěj po mně třebas pokutu a já bych jim dal diškrece a on to už bude úplatek >>> ne, všem stejně!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

kapitán: tak číšníkům spropitné zásadně dávám. Za prvé to patří všude v civilizovaném světě k bontonu, jinak bys vypadal jako hamoun. Obvyklá výše je 10 % z útraty, když je to ale mamlas, tak mu nedám nic. Nevím jak jinde, ale Česku jsou číšníci velmi slabě placení a kdyby nebylo dýška, tak hned všichni utekli. Vůbec jim tu práci nezávidím, celou šichtu lítají jak urvaný vagón a mají platfus.

před 2493 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Kepler, jak říkám dávej si komu chceš a co chceš. Jak vypadáš nevím, ale ten, co zaměstnává a málo platí, hamoun určitě je. Nicméně já ho zastupovat nebudu. Kapitán má pravdu!

před 2493 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Praxe je taková, že i když zaměstnavatel hamoun není, číšník dostává spropitné vždy. Tak proč by mu měl platit něco navíc? Jako bys nikdy nebyl v restauraci.

před 2493 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek