Avatar uživatele
RyuzakiKate

Měly by se žíly pro odběr krve apod. opravdu střídat?

Dnešním dnem jsem dokončila docházení na infuze a jedna sestřička se mě pokaždé ptala, jakou žílu chci píchnout a já si nechám píchat stále do levé, načež mě varovala, že mi ztvrdne. Jenže jednou mi to píchla na druhou ruku a úplně mě to vykolejilo a bolelo to jak čert. Opravdu se nějaké ztvrdnutí může stát? Z jakého důvodu? A co to obnáší?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? briketka10 před 2333 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

To zřejmě nesvědčí o dostatečné kvalifikaci dotyčné sestřičky.
Ztvrdnutí žíly je typickým příznakem flebitidy, tedy zánětu žíly. Nejčastěji k němu dochází například při NESPRÁVNÉM zavádění nitrožilních kanyl, katétrů nebo injekcí. Z vnějšího prostředí se do žíly může zanést infekce, která způsobí zarudnutí v místě vpichu a celkové zbytnění žíly. https://prizna­ky.vitalion.cz/ztvrdnu­ti-zily/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Vidělas někdy jizvu (tedy obnovenou tkáň po poranění)? A představ si, že taková „obnova“ by se na jednom místě prováděla opakovaně. :) Žíla NENÍ kůže, ale i pro kůži by mělo důsledek opakované dlouhodobé narušování v jednom místě (zajizvení) – byť malé, způsobené jehlou. S pokročilým věkem navíc nižší schopnost regenerace. Co to všechno obnáší nevím, jisté je, že je to přinejmenším skvělý základ pro trombus.

Bolest mohla být způsobena jednak reálně > nepovedeným nabráním (stane se), druhak nezvyklým nezažitým postupem (příčina je psychosomatická, tedy se jen taková subjektivně jeví).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek