Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření obnovovací frekvence pomocí kamery

Zdravím,

měl bych na vás možná nejblbější dotaz co zde kdy byl. Bratr přišel domů s tím že jim učitel říkal že lze změřit obnovovací frekvenci monitoru pomocí kamery. Prý když se spočítá počet čar na obrazovce za 1 vteřinu výjde reálné číslo dané frekvence monitoru,např: 75 Hz. Ptám se,je to možné ? A pokud ano, jak to lze změřit za 1 vteřinu ? Protože to nelze stihnout spočítat. Podotýkám že to není vtip podle pana učitele.

Předmět Autor Datum
Leda u CRT monitoru. Pokud takovej máš a máš i kameru, tak to zkus.
Prasak in work 06.10.2009 21:26
Prasak in work
No právě že mám a zkoušel jsem to ale to nelze stihnout zaznamenat a stejně se mě zdá, že to neodpov…
Joeman 06.10.2009 21:31
Joeman
mat tak tvoje problemy...
shiro 06.10.2009 21:34
shiro
chvíli přemýšlím, jak kamera - která má sama při svém rozlišení nějaký pevný snímkový kmitočet, např…
lední brtník 06.10.2009 21:42
lední brtník
Byl to jen dotaz pánové, tak nebuďte tak naštvaní. Taky mě to přišlo divné. Nejsou to moje problémy…
Joeman 06.10.2009 21:46
Joeman
Já bych řek, že to je možné.. Ale bude to složitější, než jen spočítat čáry.. Když si vezmeš že klas…
Niko Bellic 06.10.2009 22:05
Niko Bellic
Ano díky,tak nějak jsem to chtěl slyšet. On bratr taky řekne půlku a půlku zapomněl. Takže díky.
Joeman 06.10.2009 22:15
Joeman
Tak predsa nemas to ratat pri plnej rychlosti, to si myslis ze vies tak rychlo ratat? :-D A za druhe… poslední
MM.. 06.10.2009 22:18
MM..

chvíli přemýšlím, jak kamera - která má sama při svém rozlišení nějaký pevný snímkový kmitočet, např. 30hz - bude zjišťovat refresh monitoru třeba 75hz, a to na základě nějakých čar.

půjdu radši dělat něco rozumnějšího, a opustím pana učitele s jeho imaginárními školními teoriemi.

(než jsem se zformuloval, shiro to řekl stručněji)

Já bych řek, že to je možné.. Ale bude to složitější, než jen spočítat čáry.. Když si vezmeš že klasická kamera normy PAL snímá 25 snímků za sekundu a monitor má třeba 100 hz, tak bys měl na kameře vidět teoreticky každý čtvrtý snímek z monitoru, ale samozřejmě do toho jsou ještě půlsnímky a muselo by to být se sebou synchronizované, jinak se to rozhodí a proto zřejmě vznikají ty pruhy.. Nějak by to šlo možná vypočítat, ale nějaký praktický přínos nulový, takže raději o tom nepřemýšlet.. Nebo ať to ten váš chytrolín vysvětlí..

Tak predsa nemas to ratat pri plnej rychlosti, to si myslis ze vies tak rychlo ratat? :-D A za druhe ten "prepocet" od ucitela je blbost. Ciary su vysledok interferencie so snimkovou freq. kamery, a silne zavisia od parametrov kamery, nejake ratanie za sekundu je nezmysel. Ked uz tak napr. pri 60Hz monitore by mohlo byt vidiet pohybujuci sa pas ktory prejde obrazovkou odzhora dole 10x za sekundu (musis si to pustit spomalene ptz normalne to nema clovek sancu tak rychlo ratat).
Ale to este neznamena ze ked vidim pohybujuci sa pas 10x za sekundu ze ma monitor 60Hz. On totiz moze mat aj 110Hz a vysledok by bol ten isty - 10x pohybujuci sa pas (lebo 110-2*50 = 10, predpokladam 50Hz kameru).

T.j. u vyssich obnovovacich freq. monitora je taky "prepocet" nepouzitelny, interferencia je pouzitelna len pri blizkych frekvenciach. Ucitel je imho magor. Alebo to ten tvoj bratr blbo pochopil, a namiesto toho aby si pamatal zo skoly potrebne veci si pamata taketo nepodstatne "priklady" (ktore bez presneho pochopenia vsetkych suvislosti aj tak nepochopi takze si to pamata uplne nahovno, akurat bude z toho uplne dopleteny).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru