Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měřič tepla - jak spočítat cenu

Ahojky,
potřebovala bych radu. Dali nám do bytu nové měřáky tepla - doteď jsme platili za teplo podle rozlohy bytu. Měřák ukazuje nějako čísla a já si nejsem jistá, jak si zhruba aspoň spočítat, kolik budu platit.
Měřák má displej viz příloha - tyto "okýnka" se tam střídají. Můj typ je, že se spotřeba měří v okýnku č. 5, ale nejsem si jistá v jaké je to hodnotě. Teď máme v tom pátém okýnku číslo 000003 - takže teoreticky - kolik bych teď platila?
Jinak měřák je caloric 5 a cena v Brně by měla být 668,- (ale za jakou hodnotu nemám tušení) - je to podle stránky cena-tepla-2012
Poradí mi, prosím, jak se dopočítat, ať mě po zimě netrefí šlak?

Předmět Autor Datum
Z údajov merača sa nedopátraš kolik budeš platit. Co ukaze ten krám ti môže byť jedno. Všetky tieto…
Joseph 22.09.2013 16:48
Joseph
počkej, chceš mi říct, že žádný údaj na měřáku se nedá vynásobit cenou a to se rovná výsledek, co bu…
daneva 22.09.2013 17:07
daneva
Nevím, jestli je to i tvůj případ, ale běžně to skutečně je tak, jak píše kolega výše. Měřák slouží…
jirka44 22.09.2013 17:46
jirka44
tak to je fakt super :-( člověk se těší, že aspoň na něčem ušetří - jsem horkokrevná, tak toho ani v…
daneva 22.09.2013 19:37
daneva
člověk se těší, že aspoň na něčem ušetří - Čím víc šetříš/me, tím víc Ti/nám napálí stálé platby,… poslední
čumil_old 22.09.2013 20:12
čumil_old

Z údajov merača sa nedopátraš kolik budeš platit. Co ukaze ten krám ti môže byť jedno.

Všetky tieto "merače" de facto, v princípe registrujú a vykonávajú násebenie 2 hodnotôt, čas a povrchovú teplotu topného telesa.

Ak je tam možnosť ďalšej "kalibrácie" podľa typu topného telesa, je iba bonus pre spoločnosť ktorá vykonáva účtovanie spotreby tepla.
Všetky tieto "merače" sú pomerové merače a konečné účtovanie je závislé od spotreby ostatných a od nastavenia spôsobu výpočtu. Existuje veľa vychytrálkov ktorý bývajú sami v byte a ak sú v práci, zavrú ventily na radiátoroch. Byt si nechajú temperovať prestupom tepla cez podlahu, stropy od susedov ....

Rôzne spoločnosti k tomu prihliadajú rôznym spôsobom ale platí, že údaje od pomerových meračov majú iba čiastočný vplyv na výpočet celkových nákladov.

Nevím, jestli je to i tvůj případ, ale běžně to skutečně je tak, jak píše kolega výše. Měřák slouží jako poměrové měřidlo, takže celkové náklady se rozpočtou jednotlivým partajím ve zjištěném poměru.
Někde to tak dokonce dělali s vodou. Směrodatné bylo "patní" měřidlo pro celý blok. Pak se to rozpočítalo podle bytových vodoměrů.

člověk se těší, že aspoň na něčem ušetří -

Čím víc šetříš/me, tím víc Ti/nám napálí stálé platby, aby dostali co chtějí. Přeci díky šetření si nesníží odměny.
Příkladem je zdražení nikoli vody když je to už na stropu, ale stočného, stálá platba za vodoměr, elektroměr(jistič), plynoměr atd. Ze sousedství znám případ, kdy 4 patrový barák po osazení měřičů dostal nazpět cca 200 000(to je pěkně obírali celá léta bez měřičů). Příští rok jim zvedli cenu tepla o maximální možné zvýšení a bylo to hezky v mezích zákona potažmo vyhlášky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru