Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Můj boj (s červotočem) - Lignofix I-Profi

Koupil jsem si vyřezávaný kus jakéhosi pseudorenesančního sekretáře, jehož horní část chci použít jako polici na stěnu. Při nákupu jsem si všiml, že v nábytku jsou sem tam díry po červotoči, ale vypadaly zastarale. Nejvíce jich bylo v zadní desce (takový ten starožitný sololit).

Natřel jsem zmíněnou desku lihovým mořidlem a poté i šelakem. Při následně manipulaci však z těch děr začaly vypadávat piliny.

Jet s tím kusem do Roztok na ozařování se mi nechce, protože vím, že červotoč tak jako tak pobyt ve standardně vytápěném bytě nepřežije. Stejně bych ale chtěl nějaké opatření učinit a jediné, co mne zaujalo, byl Lignofix I-Profi.

Chtěl bych se proto zeptat, zda s ním máte někdo nějaké zkušenosti, zejména zda jeho přímá aplikace na tmavé lakované dřevo nezpůsobí nějaké negativní následky.

loading...
Předmět Autor Datum
Na tmavém lakovaném dřevě by neměl nadělat žádné fleky a škody. Ale s šelakem zkušenosti nemám, radě…
Rce 16.07.2008 01:12
Rce
Dobrý den,podobně jsem bojoval s tesaříkem v palubkovém stropě,použil jsem lignofix,dostal jsem ho o…
Lubomír 16.07.2008 11:29
Lubomír
Ten červotoč, co momentálně dlabe tak se vylíhne do brouka(čici), která po chvikovém erotickém vzpla…
čumil 16.07.2008 20:33
čumil
Přátelé, všem díky za účast a za rady, byť onu nejprogresivnější, tj. šlehnout červotoči dávku přímo…
Paullus 16.07.2008 23:13
Paullus
Berte to s nadhledem! Takhle víte že když jste v bejváku sám, že vlastně nejste sám ... :-D
veckoo 17.07.2008 14:42
veckoo
... a stresující noční ticho je příjemně rušeno chroustáním larev.
Remca 17.07.2008 14:49
Remca
Dobrý den,stará známá věc je,že tyto potvůrky nesnáší určité zvuky a vibrace,staré mlýny a podobné b…
Lubomír 17.07.2008 18:03
Lubomír
Možná by to ochránil i nějaký vibrátorek Zkusil jsem se na uvedený přístroj doptat v sexshopu, ale…
Paullus 17.07.2008 20:22
Paullus
Nechci nabádat k výrobě jaderné elektrárny, ale stojí za to si přečíst tento článek ... Je to asi h…
veckoo 18.07.2008 09:19
veckoo
Takhle víte že když jste v bejváku sám, že vlastně nejste sám ... Jenže ze mne se postupem času stá…
Paullus 17.07.2008 20:18
Paullus
...jestli jsi jí postříkal jen Lignofixem... ]:)
Remca 17.07.2008 22:32
Remca
Možná vzhledem ke květnané historii Paullusově byl Lignofix jediná možná alternativa...:-|
Moas 18.07.2008 08:19
Moas
Možná vzhledem ke květnané historii Paullusově byl Lignofix jediná možná alternativa... Je faktem,…
Paullus 18.07.2008 19:26
Paullus
Dlouho jsem se tak krásně napobavila:-) Poučné a zábavné v jednom. Díky díky, jdu taky do války s če…
janinkates 01.08.2012 14:20
janinkates
Zdravím, s Lignofixem přímo zkušenost nemám, ale použil jsem v boji s nimi Xyladecor - Smrt Červotoč…
Tonda33 01.08.2012 16:05
Tonda33
Vážení, děkuji za milý a též přínosný text všem, kteří už s červotočem ve starých krámech dobojovali…
Bromovka 08.08.2012 00:54
Bromovka
Dobrý den, oživuji diskusi, snad se mi také dostane rady. Máte někdo zkušenost s Lignofix I profi OH…
marcelína 05.05.2014 12:34
marcelína
Vodný Lignofix nesmrdí, takže by měl smrdět jen líh. Určitě při stříkání použijte masku. poslední
kejki 05.05.2014 23:00
kejki

Na tmavém lakovaném dřevě by neměl nadělat žádné fleky a škody. Ale s šelakem zkušenosti nemám, raději vyzkoušej na kousku. Teď už se nedá nic dělat, ale nátěr zabrání vcucnutí Linofixu do hlubin dřeva, bude třeba použít víc nátěrů, hlavně to vpravit do chodbiček. I když lihové mořidlo červotoči také zcela určitě nebude prospívat ku zdraví. Tady jsou návody k použití. Spolehlivé ničení (používá se v kostelích) je zapálit sirný kont (k dostání ve včelařských potřebách), na to bys musel ale najít opuštěnou místnost (je jedovatý pro všechno živé), což bude problém.

No, že by červotoč nepřežil v bytě, se mi nezdá. Měl jsem ho v podlaze a žil jak divý hodně let a úspěšně se množil, též s chutí sežral postel po babičce. Byl to červotoč (malinké dírky), ne tesařík (velké díry).

Při relativní vlhkosti vzduchu pod 45% nedochází k líhnutí larev, protože nemohou prokousnout zaschlou blánu vajíčka. Při relativní vlhkosti 60% a více je líhnutí a další vývoj larev již normální. Červotoč proužkovaný je poměrně citlivý na teplotu. Optimální teplota pro jeho vývoj je +22 až 23°C.

Viz tady.

Dobrý den,podobně jsem bojoval s tesaříkem v palubkovém stropě,použil jsem lignofix,dostal jsem ho od známých,jejich švagr je jeho vynálezcem,opravdu to zabralo,pomocí injekční stříkačky a jehly jsem vpravil do otvorů a byl klid,padaly mě piliny na hlavu:-D.Jinak,jak se zmíňil kolega doporučuji též sirné knoty,dejte skříň do igelitového žoku a vysiřte.:puff:

Ten červotoč, co momentálně dlabe tak se vylíhne do brouka(čici), která po chvikovém erotickém vzplanutí začne snášet vajíčka a z nich se vylíhnou další dřevní mlsouni.
Vajíčka to klade do spár.Takže bych vyluxoval otvory ve dřevě a spáry, kde přiléhá dřevo k dřevu a injektoval lignofix do otvorů a do spár. Ta generace, co se bude hlodat ven za účelem množení holt vyleze, neb šelakový povrch nebude napuštěn jedem. Snese vajíčka do spár a larvy se otráví.
Nechal bych ale příslušnou relikvii někde v něčem dobře uzavřeném, aby si vylétnuvší breberka nenašla jiný kus mobiliáře k zakousnutí. Červotoč vylétá teď někdy v létě.

http://betlemari.hyperlink.cz/akce/rady/cervotoc.ht ml

:-D:-Dhttp://zpevnik.100plus.cz/texty/c-texty/cervotoc.ht m

Přátelé, všem díky za účast a za rady, byť onu nejprogresivnější, tj. šlehnout červotoči dávku přímo do žíly, dírku po dírce, jsem nevyužil. K tomu odkazuji na mateřskou PC poradnu, kde se má lenost a nepředstavitelný odpor k jakémukoli typu fyzické práce stává téměř legendou.

Takže jsem polici několikrát posprayoval tím Lignofixem a pověsil na stěnu. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o suchý a teplý byt, kde se vlhkost vzduchu pohybuje kolem 30 %, dávám červotočovi rok, maximálně dva...

Dobrý den,stará známá věc je,že tyto potvůrky nesnáší určité zvuky a vibrace,staré mlýny a podobné budovy na ně netrpěly,neboť rachot a vibrace celých budov vlivem strojů se jim nelíbily.Možná by to ochráníl i nějaký vibrátorek pro nás neslyšytelný,frekvenci vibrací však nedokážu doporučit.

Nechci nabádat k výrobě jaderné elektrárny, ale stojí za to si přečíst tento článek ...

Je to asi hodně odvážný a riskantní nápad, začít přemýšlet o tom, že by se DODO zařízení postavilo svépomocí ze staré funkční mikrovlnky.
Vyvstává otázka - kde ozařovat a jak se chránit.
Aby se pak bevařila i studená voda v potrubí ...
;-)

http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=200 7070502-emp-revisited

Zdravím,
s Lignofixem přímo zkušenost nemám, ale použil jsem v boji s nimi Xyladecor - Smrt Červotočům (nebo tak nějak) a souboj jsem vyhrál :-) Kupoval jsem zde (odkaz), snad budete taky úspěšný...

Hodně zdaru!

Tonda

www.barvylakydrogerie.cz/produkty/drevo/penetrace-zakladni-nater/xyladecor-xylamon-proti-cervotocum-0-75l

Vážení, děkuji za milý a též přínosný text všem, kteří už s červotočem ve starých krámech dobojovali, já budu teprve po zakoupení svého prvního lignofixu začínat. Nesmírně jsem se u čtení Vašich rad pobavila, kéž by bylo víc takovýchto kultivivaných a vtipných diskuzí. Když se například potřebuju dozvědět cosi z oblasti IT, zabrousím do diskuzí s radami a jsem v šoku, jak se tam o sobě vyjadřují, místo aby normálně poradili. A díky za to slavné heslo - taky mu dávám rok, maximlně dva :))))

Dobrý den, oživuji diskusi, snad se mi také dostane rady. Máte někdo zkušenost s Lignofix I profi OH, který je na lihové bázi? Byl mi doporučen na ošetření nábytku, protože do něj nezanáší vlhkost. Jak jste se chránili při aplikaci stříkáním?
V bezpečnostním listu přípravku se píše, že je vysoce toxický a že by se měla použít ochranná maska s filtrem A, jinak přípravek poškozuje dýchací cesty. Používáte při nástřiku (venku samozřejmě) nějakou masku? Jak dlouho musí přípravek schnout? A není pak v místnosti cítit?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...