Avatar uživatele
Deniska20

Může bezlepková dieta ovlivnit testy na zjištění nesnášenlivosti lepku??

Již pár měsíců dodržuji bezlepkovou dietu. Měla jsem dost příznaků, keré mě k tomu vedly. Na alergologii mi z odběrů krve udělaly rozbor, který vyšel negativní. Mohla ta dieta ovlivnit výsledek?? Nebo to v krvi je pořád, pokud ta alergie skutečně je?? Nezdá se mi ten výsledek, pokud sním něco z bílé mouky, tak je mi zle.

Díky moc za odpovědi.

Zajímavá 0 před 2436 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
msi

Denisko ano mohla. K tomu, aby lékař poznal celiakii nebo alergii na lepek je nutno urcitou dobu (3 měsíce) lepek jist bezne bez jakékoliv diety (proste jist vse bezne). Nasledne potom to pozná.
Proto nedoporucuju chodit za salamounama a nechat se léčit dietama a bezlepkovou stravou kteří automaticky tohle radi kazdemu..lekar z tohoto důvodu nemůže určit reakci tvého těla na lepek, kdyz drží dietu.
Měj se ahoj.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lota

Ano, může. „Pokud má člověk podezření, že jsou jeho zdravotní potíže způsobené lepkem, měl by nejprve navštívit lékaře a absolvovat testy na celiakii a potravinovou alergii. Ty jsou totiž průkazné pouze v době, kdy člověk lepek jí. Jakmile se lepek ze stravy vyloučí, testy na celiakii a potravinovou alergii už nemohou dát relevantní výsledky.“ (zdroj níže) Anebo složitější případ: „Přibližně u 5 % lidí s celiakií se krevní testy i u lékaře prokáží být falešně negativní. Cesta k diagnóze je pak velmi složitá a mnohdy potom trvá i několik let, než je celiakie diagnostikována (v průměru 6 – 10 let).“ Zdroj: https://www.slim­ming.cz/bezlep­kova-dieta-nebojte-se-celiakie/

Zdroj: https://www.blen­dea.cz/bezlep­kova-dieta/

Upravil/a: lota

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek