Avatar uživatele
Kelt

Může být odslouzen zhypnotizovaný člověk, který se dopustil trestného činu?

Když se někdo dopustí trestného činu, vraždy, zabití, tak se posuzuje, zda byl příčetný, zda se mohl ovládat atd. Co když někdo někoho zhypnotizuje, aby někoho zabil a pak mu určí, kdy se má probrat. Jak se to posuzuje? Děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 3062 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Nemůže být odsouzen.
Nepříčetnost je takový psychický stav, v němž jednající není s to rozpoznat nebezpečnost svého chování nebo je nedokáže dostatečně ovládat. Je-li pachatel v době spáchání činu nepříčetný, není trestně odpovědný, ledaže by si tento stav úmyslně přivodil s cílem trestný čin spáchat („napil se na kuráž“).

K tomu, aby byl pachatel příčetný, musí být u něj zachována jak rozpoznávací, tak ovládací schopnost.

Rozpoznávací schopnost, tedy schopnost chápat důsledky svého jednání, jeho společenskou nebezpečnost, je dlouhodobě snížená nebo zcela vymizelá u vážně duševně nemocných pachatelů (schizofrenie) nebo u pachatelů s vyšším stupněm mentální retardace. Krátkodobě může být rozpoznávací schopnost snížena v důsledku intoxikace alkoholem nebo jinými návykovými látkami. Pachatelům takových trestných činů bývá běžně soudem místo trestu nebo ve spojení s trestem za opilství nařizována ochranná léčba.

Ovládací schopnost, schopnost ovládnout své jednání, se snižuje nebo ztrácí i v situaci, kdy se psychicky zdravý a střízlivý člověk dostane do zcela mimořádné situace, která krátkodobě změní navyklé vzorce jeho chování (např. manžel, který zjistí, že jeho manželka byla právě znásilněna, pachatele dostihne a zavraždí jej). Tyto případy bývají sporné, neboť v obecném povědomí není tento druh nepříčetnosti dostatečným důvodem k zániku trestní odpovědnosti, na druhé straně má veřejnost tendenci pachatele za jednání v afektu exkulpovat, jde-li o spravedlivou odplatu (viz lex talionis).

Částečné snížení rozpoznávací nebo ovládací schopnosti k zániku trestní odpovědnosti nepostačuje, k tomu je třeba, aby aspoň jedna z těchto složek zcela vymizela.

Okolnost, že trestný čin byl spáchán ve stavu silného rozrušení, je jednou z polehčujících okolností.

Zdroj: http://iuridic­tum.pecina.cz/w/Nep%C5­%99%C3%AD%C4%8Det­nost

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Rozhodl by soud. Pokud vím, tak doposud žádný takový případ, kdy by toto bylo prokázáno , nebyl souzen.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

Drap: ale byl, bylo to v Colombovi :)

vražda nevim, ale co se týče krádeží, cikáni jsou prý výjimečně hypnabilní..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ReHu

Jeho hloupost.
V hypnóze se nedělají akce, které se dělat nechtějí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

ReHu: to je pěkná blbost, k čemu by pak taková hypnóza byla? a co ty show s hypnotizérem, myslíš že by někdo chtěl kdákat před celým sálem lidí jako slepice? dost pochybuju..

před 3061 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek