Avatar uživatele
hapiky

Může být skromnost považovaná za nějaký typ hrdosti, nebo je to zcela o něčem jiném?

Říká se, že skromnost je typem hrdosti, která nedráždí druhé.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé, johana 56, marci1, Lurius před 2503 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

„Skromností člověk obratně naznačuje, že má mnohem ještě víc předností, než se o něm říká“. François de La Rochefoucauld

Myslím si, že skromný člověk se svými pocity veřejně nechlubí, ale má příjmený pocit u srdce. Takže dá se říct, že jde o určitý pocit hrdosti, pokud nejde o nějakou maličkost.

Pokud třeba pomůže jinému, nechlubí se tím, je tedy skromný, ale určitě sám je na sebe hrdý, že něco udělal v prospěch jiného., třeba mu zachránil život. O činu ví jen zachráněný. Kdyby se zachránce svým činem chlubil, nejde o skromnost, ale třeba o domýšlivost.

Takže v určitých případech se dá skromnost považovat za hrdost -
jiný příklad – někdo ovládá perfektně několik jazyků, je odborníkem, umělcem, mistrem svého oboru, je hrdý na to, co všechno se dokázal naučit, třeba za ztížených podmínek. Ví o tom jen jeho nejbližší. I když to vyjde najevo, stále zůstává stejný, nepředvádí se …

Každý to má nastavené jinak. Jiní vytrubují do světa, co všechno udělali a nikdo je prý neocení. Chybí jim skromnost, určitá pokora, jsou domýšliví.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Roman71

Skromnost vidím jako výsledek uvědomění si, že v životě člověka existují jiné hodnoty než peníze, majetek, atd.. :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dejavu

Takové pojetí skromnosti je mi cizí. Chápu skromnost spíš jako nadhled nad sebou (jak říkají vzdělaní „Cím více vím, tim více vím, jak vím ve skutečnosti málo“) a zkrocení vlastního ega.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Mno nevím. Podle mého chápání toho pojmu jsou skromnost a hrdost dvě na sobě téměř nezávislé kategorie. OK, někdo může brát skromnost jako ctnost a užívat si té hrdosti z toho jak je skromnej, ale myslím, že většina skromných lidí je skromných ze své přirozenosti a nijak to neřeší. Ani neví, že by měli být na něco hrdí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

A řeč je o skromnosti finanční? Tak tam je to o jiných hodnotách, nikoli však o hrdosti!

Mně by se líbilo, kdyby celé mé okolí bylo finančně skromné. Toto by bylo ideální a určitě by to v jádru takového okolí vedlo k mé hrdosti, tedy k nějakému jejímu typu ;)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Skromnost je vlastností chytrých a vzdělaných lidí. Je to vlastnost, jež podporuje pokoj. Jak příjemný by byl svět, kdyby každý člověk projevoval skromnost.
Ti, kdo jsou skromní, mají jako odměnu vnitřní klid. Velký majetek přináší jen starosti, neklid, nervy. Co nemám, o to se nemusím starat a bát. 🙂
Jednou snad nastane doba, kdy lidé budou skromnost považovat za sílu, a ne za slabost. Budou žít v pokoji,klidu, který jde ruku v ruce se skromností!
Skromnost zvyšuje důstojnost (François de la Rochefoucauld) a důstojnost je pro člověka tolik, co pro rybu voda (John Quincy Adams). 🙂
http://jpeg.cz/i­mages/2017/06/­19/G9er.jpg

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lurius

Je to všechno o nastavených hodnotách a cílech

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

niektorí ľudia sú takí pyšní, že tvrdia že nikoho nepotrebujú…prí­padne nič, že si vystačia na všetko sami…viete, rôzni martýri a pozornostné prostitútky..­....plný facebook o tom, čo nejedia, kam nechodia, čo nepoužívajú a s kým sa nebavia

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek