Avatar uživatele
Lurius

Může být čtení bible obohacující i pro život nevěřících?

Omlouvám se, ale nikdy jsem ji ani nedržel v ruce, tak by mě zajímalo jestli jsou v ní i nějaká moudra, která můžou nějak obohatit život nevěřících…

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, hapiky před 2503 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Určitě jste se ve škole učili, že v ní moudra jsou. Ve Starém zákoně je např. oddíl Přísloví. Knihy SZ jsou nejrůznějšího typu: výpravné, historické, sbírky výroků, vidění, úvahy, modlitby, písně apod

Každé dílo může čtenáře obohatit. I když nevěříte, můžete se zamyslet nad způsobem myšlení, životem, dějinami Izraerle, Židů atd.

Pokud jste nevěřící, tak by stačilo projít Starý zákon jako doklad starověké literatury. Nový zákon je mnohem víc pro věřící.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Samozřejmě může. Ale po čtyřech semestrech religionistiky a teologie si dovolím tvrdit, že pouhým čtením, bez vysvětlení a výkladu, člověk získá sotva desetinu informací, které tam jsou.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Andělé Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Každý si dokáže najít pokud chce. Bible je plná mouder. Některým můžeš věřit, jiná jsou nevyvratitelná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Psychotic

Nemyslím. Kterákoli kniha může být obohacující, stejně jako kterýkoli film, hra, atd. Bible je zrovna špatný příklad, protože jakékoli moudro bude vždy pohřbeno pod horou hloupostí, polopravd a prachsprostých výmyslů.

Než že z toho člověk chytí nějaké moudro, je pravděpodobnější, že si do podvědomí uloží nějaký mýtus. Kolik lidí si dnes myslí, že Židé byli zotročeni v Egyptě, byť se nikdy nic takového nestalo?

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nielen v Biblii a iných „svätých knihách“ kresťanstva, ale aj v Koráne a dielach islámskych mudrcov, vo svätých knihách Ázie, nájdete mnoho poučných informácií aj pre život nevercov alebo inovercov. Pri čítaní sa zastavujte, nie je to „detektívka na 1 dúšok“ a premýšľajte, neodhadzujte minulosť a skúsenosti vekov.

Opäť tu platí: Múdremu napovedz… Pochopí len ten, kto chce pochopiť

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Určitě by se tam dalo najít i něco poučného. Do bible jsem kdysi nahlédl, ale abych pravdu řekl, tak jsem těm blábolům z větší části nerozuměl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… přestože jsem nevěřící, bibli jsem četl (nerad kritizuju něco, o čem nic nevim) a tak mohu říct, že pohádky od Němcový mi přijdou zajímavější a věrohodnější …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek