Avatar uživatele
32val

Může běžet tříletá promlčecí lhůta u pojištění trvalých následků již po roce od data úrazu,když léčení trvalo 18 měsíců?

Tím se teď pojišťovna ohání, a nechce se mít k plnění trvalých následků po úraze
Doplňuji:
Pro upřesnění jsem měl úraz motorce 16.09.2006, konec leceni byl v kvetnu 2008, tedy po roce a půl. pobýval jsme ještě nějakou dobu v zahraničí, mezitím mi pojišťovna vyplatila pojistné za dobu marodění. Po návratu do cz jsem si musel u českých lékařů nechat udělat posudek pro pojišťovnu, že opravdu mám trvalé následky, a vzhledem k tomu, že jsem to řešil během prázdnin, tak se to stále protahovalo, až jsem ten posudek poslal pojišťovně v říjnu 2010, čímž mi teď pojišťovna říká, že dostala mou žádost o trvalky po uplynutí oné promlčecí doby.. která začíná běžet po roce od úrazu. Ale když jsem marodil o 6 měsíců déle, tak přeci po roce nemohl nikdo vědět, jestli budou nějaké trvalky..??

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: 32val

Zajímavá 0 před 4703 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Fidel

Existuje zákon o pojistné smlouvě, který je lex specialis vůči občanskému zákoníku. V zák. o poj. sml. je v §9 upraveno promlčení.

„Právo na plnění z pojištění se promlčí nejpozději za 3 roky, a jedná-li se o životní pojištění (§ 54), za 10 let; promlčecí doba práva na pojistné plnění počíná běžet za 1 rok po vzniku pojistné události. To platí i v případě, kdy poškozenému vznikl přímý nárok na pojistné plnění vůči pojistiteli, nebo v případě, kdy pojištěný žádá na pojistiteli úhradu částky, kterou poskytl poškozenému jako náhradu škody, za kterou poškozenému odpovídá.“

Je otázkou, co přesně ten jeden rok znamená: jestli to, že do 1 roku od vzniku poj. události tuto událost musíte nahlásit pojišťovně (což si myslím já) nebo něco jiného. Domnívám se, že pokud jste úraz nahlásil, tak by vám pojišťovna měla plnit. Pokud jste jí úraz nenahlásil a ani jste nemohl (např. jste byl v komatu), tak je otázka co s s tím a do jaké míry je to ústavně konformní… Když napíšete víc, tak se zkusím zamyslet.

Doplňuji:
Myslím si, že s váma chce pojišťovna vydrbat. Pokud to nepůjde s nimi po dobrém, obraťte se na advokáta (nebojte se). Zdá se mi to divné, že by vám uplynula promlčecí doba na uplatnění trvalejch následků, vzhledem k tomu, že jste pojistnou událost oznámil včas a některé následky se mohou objevit až později. Navíc, pokud by se dělal znalecký posudek, tak i ten může trvat dýl… Osobně vám doporučuji se obrátit na advokáta, zmocnit ho a „ať to za vás vyřeší“. Protože to trochu smrdí (ze strany pojišťovny. Ještě je jedna možnost, že jste se na tom dohodli dle smluvních podmínek..

Upravil/a: Fidel

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek